Шерлок Холмс, машина часу і сонечко: усе це можна зробити з… бісеру!

27.02.2017, 11:01 Переглядів: 3 856

Шерлок Холмс, машина часу і сонечко: усе це можна зробити з… бісеру!

Минулого тижня у відділі читальної зали Центральної міської бібліотеки для дорослих у Кременчуці відкрилася авторська виставка ляльок із бісеру Марії Мокрої. Квіти, листочки з бісеру Марії плести не цікаво. Інша справа – створити Джека Горобця чи Шерлока Холмса з доктором Ватсоном

На топ-фото: Шерлок Холмс і доктор Ватсон.

 

Це перша виставка кременчужанки Марії Мокрої. Усього в неї 20 ляльок із бісеру. А ще браслет, пояс і тваринки: жучок «сонечко», жираф і котик.

 

- Перші, хто побачив мої ляльки – це, звісно, рідні й друзі. І всі були в дикому захваті, - каже Марія. – А-мені подобається сам процес плетіння. Це як медитація. І подобається колекціонувати ляльки. Тому процес створення й колекціонування – це саме те, що потрібно, щоб розслабитися після робочого дня, подарувати собі хороший настрій, - пояснює.

 

Займатися плетінням із бісеру Марія почала близько п’яти років тому.

 

-Якщо пам’ятаєте, певний час були популярні різні колекційні журнали, які виходили щотижня. І серед них був журнал про те, як створювати прикраси, - розповідає. – Я купувала ці журнали. В кожному номері – нові вироби: підвіски, браслети… Але робила не все. Мені було цікаво дізнатися, які існують схеми плетіння, матеріали. Наприклад, в одному з випусків пропонували зробити паперове намисто. Я спробувала, але вийшло не те, на що сподівалася. Саме тоді я й опанувала техніку бісероплетіння. Але бісером спробувала займатися ще в дитинстві. Тоді плели браслети з листям, квіточками. Та мені це було нудно. А от браслет із журналу мені сподобався. Він простий у виконанні і в той же час має виражений малюнок.

 

Шерлок Холмс, машина часу і сонечко: усе це можна зробити з… бісеру!

Марія Мокра і її машина часу з сюрпризом.

 

Ляльки прийшли до пані Марії несподівано.

 

- Одного разу мені стало нудно робити прикраси. І я подумала: «А чому б не спробувати зробити, наприклад, мультяшного персонажа?» І от лялька Луїджі Маріо з серії комп’ютерних ігор “Маріо» стала моєю першою. А потім я зробила Шерлока Холмса і доктора Ватсона. До речі, недавно вийшов серіал BBC «Шерлок». Моя сестра є фанаткою Шерлока Холмса та всього, що з ним пов’язано. Тому я й вирішила зробити такі ляльки. Обов’язково двох, щоб їм не було нудно, - посміхається дівчина.

 

Окрема серія з 12 ляльок – це герої британського серіалу «Доктор Хто».

 

- Виходив серіал з 1963 року, - розповідає наша співрозмовниця. – Його особливість у тому, що головний герой має здатність реінкарнації. На даний момент він змінювався 12 разів. І ось перед вами 12 життів доктора Хто.

 

Ви не повірите, але Марія зробила з бісеру навіть машину часу доктора Хто! У вигляді поліцейської будки. Як нам пояснила автор, справа в тому, що ця машина часу, за серіалом, могла перетворюватися на будь-що, щоб не привертати увагу: на дерево, на кіоск... Та одного разу машина часу зламалася і тому так і застрягла у вигляді поліцейської будки.

 

А ще цей серіал багатий на використання різних приладів. Марія не втрималася і сплела з бісеру… декілька звукових викруток.

 

Якщо кота, жирафа й сонечка майстриня зробила за готовими схемами з книги, то її ляльки – авторське виконання. Таких схем ви не знайдете ніде.

 

- Ляльок я просто уявляла, якими вони мають бути, - пояснює. – З часом у мене виробилася певна схема: скільки рядів потрібно, яка кількість бісеру необхідна для тієї чи іншої деталі. Так, середня міра ваги бісеру одного кольору для ляльки – 25 г. Не вистачає – тоді докуповую.

 

Марія показала нам техніку плетіння. Це насправді дуже просто – принаймні, так здається, але який ефект! А ще вимагає неабиякої зосередженості і гарного зору. Адже плете Марія без голки, з допомогою мононитки і пальців, якими орудує дуже спритно.

 

Всередину ляльок туго набивається вата. Все плететься цільно: ноги, тулуб, руки, голова. І навіть одяг. Нитка повинна бути тонка. Бо якщо буде товста, то бісеринки не будуть прилягати одна до одної, зауважує автор.

 

-Якщо не поспішати і плести кожного вечора, то одну ляльку можна сплести за місяць або й за три тижні, - каже пані Марія.

 

 Це якщо немає складних деталей. Складними деталями вона називає довгий плащ, капелюх, довгий шарф. А ще непросто сплести пальці ляльки й зачіску. До речі, кучеряве волосся зробити простіше, ніж пряме.

 

-Мій рекорд – це я зробила одну з ляльок за півтора тижні. Але сиділа не відриваючись, з ранку до вечора, - зізнається.

 

А так за плетінням вона може просидіти дві години підряд, або й довше – залежить від настрою. Можна паралельно включити музику чи фільм.

Найдовше Марія робила машину часу. Це й зрозуміло, бо вона набагато більша від інших персонажів.

 

- А ось тут сюрприз! – піднімає кришку будки автор і показує напис на її внутрішньому боці, також сплетений із бісеру: «Ми всі, в кінці кінців, стаємо історіями. Постарайся, щоб твоя була гарною». Це моя улюблена фраза з фільму.

 

Для подарунку Марія робила ляльку Джека Горобця з «Піратів Карибського моря». Та персонажа з іншої відеогри. Тепер вона хоче зробити Джека Горобця і для себе.

 

- Тому що це святе, - посміхається дівчина.

 

Всі ляльки живуть у Марії вдома. Для них є окрема полиця.

 

Кожна лялька має свій характер.

 

- Наприклад, цей персонаж відомий своєю білозубою посмішкою, тому я не могла зобразити його з якимось іншим виразом обличчя, - розповідає. – Його улюблена фраза у фільмі – «Чи не хочете мармеладку?» А ось цей, навпаки, взагалі не вміє посміхатися, тому я зробила йому таку косу посмішку. А ось цей постійно ходить із парасолькою. Але не для того, щоб захищатися від дощу. А, наприклад, для того, щоб перейти з одного місця на інше, повиснувши на ній. То своїй ляльці я теж зробила парасольку.

 

Цими ляльками можна й дітям гратися. Вони ж як броня!

 

- Їхнє слабке місце – це зачіска. Якщо в якомусь місці нитка лопне, то ляльку потрібно буде терміново рятувати. Інакше може розсипатися, - зауважує майстриня.

 

Що буде наступним у колекції дівчини, хтозна.

 

- Ляльки швидше самі до мене приходять, ніж я їх обираю, - каже. 

 

 

Шерлок Холмс, машина часу і сонечко: усе це можна зробити з… бісеру!

У кожної ляльки свій характер. Жодної схожої.

 

Шерлок Холмс, машина часу і сонечко: усе це можна зробити з… бісеру!

Перший браслет, сплетений за схемою з журналу

Автор: Ольга Волніна, "Для дому і для сім'ї"
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх