Що там у сусідів: полтавчани роздають хліб та макарони бабцям... і не лише бабцям

9.02.2017, 11:44 Переглядів: 5 311

Що там у сусідів: полтавчани роздають хліб та макарони бабцям... і не лише бабцям

Друзі-полтавчани якось зібрались, подумали і вирішили, що треба допомогти тим, хто не може собі дозволити купити навіть найнеобхідніші продукти

 

У Полтаві мешканці розпочали соціальний проект — встановили соціальні полички у магазинах, зібрали грошей та купили туди продуктів: хліба, цукру, солі, круп. Проект називається «Потребуєш — візьми, можеш — поклади», започаткували його у Тернополі, у січні 2017-го. У Полтаві він з'явився на початку лютого завдяки полтавчанину Сергію Бойку та його друзям. На питання «Телеграфа», хто він і навіщо йому це потрібно, чоловік відповів, що він, як і його друзі, звичайний мешканець міста, не політик, не олігарх. А зробили вони це тому, що нерідко у магазині бачать людей, які не можуть собі дозволити купити навіть півхлібини - захотілось допомогти.

 

Що там у сусідів: полтавчани роздають хліб та макарони бабцям... і не лише бабцям

 

- Про проект дізналися з інтернету. На Західній Україні така акція проводилася. Якось зібралися із друзями. Почали говорити про те, що зараз є багато людей, у яких не вистачає грошей на найнеобхідніші речі. Почали згадувати історії, коли зустрічали таких людей у магазині. Я, наприклад, якось у магазині побачив бабусю, яка за три гривні хотіла купити тюльку. Та не лише пенсіонери зараз не можуть собі дозволити необхідні продукти, але й багато інших малозабезпечених людей. Це також молоді мами-одиначки. Ось недавно нас попросили люди з вадами зору встановити таку точку поряд з підприємством, де вони працюють..., - розповідає Сергій.

Акція у Полтаві триває вже 9 днів. Про неї люди дізнаються із телебачення, інтернету, а ще дуже добре працює «сарафанне радіо». Біля поличок зранку вже з'являються черги. На жаль, тих, хто потребує, набагато більше ніж тих, хто може дати, констатує Сергій. Кладуть на полицю продукти звичайні полтавці. Великими партіями товар ще ніхто не завозив:

 

- Особливо великої допомоги немає, щоб хтось привіз у фурі та вивантажив. Зазвичай це прості громадяни, які купують потрохи щось, кладуть туди. При мені один на 200 гривень скупився, інший — на 500. Ну так... У «Сільпо», наприклад, від 2-х до 5 тисяч людей проходить в день, то добре — полички заповнюються. Просто людей, які потребують набагато більше тих, хто може допомогти і покласти туди щось... 

 

«Якось косо на нас дивляться, думають, що на вибори збираємося... не можуть зрозуміти, що ми це робимо просто від душі»

Сергій звертався за допомогою до полтавської мерії. Пропонував започаткувати якийсь флешмоб, аби депутати по черзі закуповували продукти та передавали естафету. Проте чоловік говорить, що на нього косо дивляться, вважають, що він представляє якусь партію чи готується до виборів.

 

- Влада особливо не підтримує. Сьогодні звернувся, кажу, давайте хоч флешмоб якийсь зробіть. Один одному естафету передавайте, покладіть туди що-небудь. Не знаю... Вони чогось усі думають, що ми якусь політичну силу підтримуємо, на вибори готуємося, чи не знаю куди. Я кажу, ми просто від душі... Вони не можуть цього зрозуміти — і дивляться якось косо. А звичайні громадяни лише нас і підтримують...

 

На сьогодні у Полтаві працює шість таких соціальних поличок: у магазині «Сільпо» на Леваді, у магазинах «Салтівський» на зупинках «Богдана Хмельницкого»,  «Медакадемія», «Фурманова», «Зигіна» та у магазині «Гурман», що біля міськвиконкому.

 

Акція хороша, проте Сергій бідкається, що вони з друзями самі довго не зможуть її підтримувати.

 

- Ми не олігархи, скільки змогли зібрали коштів, закупили товар. Скільки ми ще протягнемо — не знаю.

Автор: Людмила Чванько
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх