Збір внесків у школах Кременчука заборонили, та батьківські комітети все одно збирають гроші

9.02.2017, 10:00 Переглядів: 12 725

Збір внесків у школах Кременчука заборонили, та батьківські комітети все одно збирають гроші

Депутати своє слово сказали, далі вирішувати батькам

«ТелеграфЪ» розпитав читачів сайту, чи збирають і досі у школі, де вчиться їхня дитина, благодійні внески з батьків?


За результатами голосування на сайті вийшло, що у більшості шкіл гроші на школу та її охорону з батьків більше не збирають (39,47%).


Водночас голосування показало, що в багатьох школах все одно збирають гроші «на клас» (19,96%).


Також виявилось, що у певних школах батьків проінформували про заборону збору батьківських внесків з 1 січня 2017-го року, але гроші все одно збирають (17,11%).


Є й такі батьки, які повідомляють, що їх не попереджали про заборону збору батьківських внесків і гроші з них збирають, як і раніше (10,31%).

 

Збір внесків у школах Кременчука заборонили, та батьківські комітети все одно збирають гроші

(Скріншот за 9.02.2017, результати голосування оновлюються. Зазначений матеріал ви можете знайти на сайті «Телеграфа» за посиланням).

 

Опитування «Телеграфа» пов’язане з тим, що 23 грудня 2016 року депутати Кременчуцької міськради ухвалили на сесії рішення про заборону збору батьківських внесків у школах та дитсадках. Автор проекту рішення – депутат міськради Тетяна Сідерка.
Перший пункт згаданого рішення звучить так:

– Заборонити збір коштів з батьків учнів та вихованців у закладах освіти, підпорядкованих департаменту освіти, на утримання зазначених закладів.


Як бачите, у тексті рішення не зазначено, кому заборонили збирати кошти (дирекції, вчителям, батьківським комітетам, волонтерам тощо). Натомість у тексті чітко вказано, з кого заборонено збирати кошти – їх заборонено збирати з батьків учнів та вихованців. Ми привертаємо увагу читачів до цієї деталі, бо, як виявилось, різні зацікавлені особи по-різному трактують для себе згадане рішення міськради. Тобто директори шкіл демонструють повне усвідомлення ухваленого міськрадою рішення і повідомляють, що в їхніх навчальних закладах батьки про дане рішення поінформовані. Водночас батьківські комітети у багатьох школах і надалі збирають з батьків кошти. Щоправда, батьки у різних класах реагують по-різному – десь погоджуються здавати, десь відмовляються, посилаючись на рішення міськради.


Наприклад, на сайт «Телеграфа» надійшло таке повідомлення від читачки:

«8 школа. Слезно попросили последний раз сдать (по желанию) по 60 грн. на то, чтобы закончить ремонт в туалете для мальчиков. Предоставили «веселые»отчеты за прошлый год – на что потратили собранные 68000 грн.!!!».

 

Збір внесків у школах Кременчука заборонили, та батьківські комітети все одно збирають гроші «ТелеграфЪ» звернувся за коментарем до директора 8-ї школи Валентини Миколаївни Шаргородської

 

Директор школи відповіла:

– 17 січня 2017 року у нашій школі відбулося засідання батьківського комітету школи. Я особисто зачитала текст рішення міської ради про заборону збору коштів. Водночас голова батьківського комітету школи встала і нагадала, що в школі не закінчений ремонт туалету для хлопчиків на другому поверсі. Його розпочали у жовтні попереднього року, коли ще не було відповідного рішення міської ради і ми про нього не знали. Туалет потребує невідкладного ремонту, все відбувалося в межах закону «Про освіту», яким передбачена можливість добровільних грошових внесків. Наразі ж голова шкільного батьківського комітету звернулася до нас, що треба доробити ремонт. Якщо батьки будуть згодні, ми його закінчимо. Адміністрація школи ніколи не мала відношення до батьківських грошей. Батьківський комітет звернувся до батьків, прохання було про одноразову фінансову допомогу. Батьки у різних класах реагували по-різному. В одних відмовились, в інших, можливо, погоджувались. Наразі ремонт ще не закінчений, хоча санітарні норми ми виконуємо, бо маємо ще чотири туалети.


Варто зазначити, що не лише батьківський комітет 8-ї школи і далі збирає гроші з батьків. «ТелеграфЪ» отримав повідомлення і від іншого читача, який писав:

«Не собираем деньги с сентября. Я в РК (родительский комитет, ред.). К 8 Марта гривен 10–15 соберем на цветы. И все».
Viktoriya

 

Також надходила інформація, що класні батьківські комітети у 31-й школі збирають гроші – щоправда, не на шкільні ремонти, а виключно на потреби учнів класу (серветки, папір). Була аналогічна інформація і про 26-ту школу. Втім вона не підтвердилась.

 

«Що скажете, мамочка?!»

Що ж, час поговорити про ставлення батьків до рішення міськради про заборону збору шкільних внесків. Починаючи з 2007-го року, батьки кременчуцьких учнів неодноразово скаржились «Телеграфу» на постійні примусові збори грошей у міських школах. Здавалося б, після рішення міської ради про заборону збору внесків батьки мали би відхекатися і відмовитися надалі здавати гроші. Втім реальність відрізняється від очікуваного результату. Як ми писали вище, шкільні та класні батьківські комітети і далі збирають гроші з батьків. Натомість батьківські комітети складаються з тих самих батьків! Тож вони не лише самі погоджуються і далі здавати гроші, а й наполягають на тому, щоб це робили й інші батьки. Чому так? «ТелеграфЪ» поспілкувався з головою батьківського комітету.


Почалося все з того, що «Телеграфу» переслали лист, розміщений у батьківській групі 2-а класу в Viber. Інформатор повідомляв, що лист розмістила голова батьківського комітету. Наводимо текст листа без купюр:

«ШАНОВНІ! Батьківський комітет оголошує нову гру з назвою «ЗНАЙДИ СВОЮ СОВІСТЬ» – перед Новим роком були збори в нашому класі і вирішено з січня збирати гроші на потреби класу (визначена сума за січень – 15 грн, з лютого – по 30 грн.). Для школи гроші, і для охорони ми не збираємо.
Ваші діти в класі користуються миючими засобами, туалетним папером, рушниками, водою, яку, до речі, нам знову прийшлось купувати, тому що вже соромно одних і тих же батьків просити принести води з колонки. Ми увійшли в ситуацію деяких батьків (на свою голову), коли ті просили – нехай і наша дитина отримує подарунки, а тепер ганяємось за ними, щоб компенсувати ці витрати.


Ми не можемо компенсувати витрати вчителю, коли вона за свої власні кошти купляє папір та інші потрібні канцелярські приладдя для ваших дітей.
У нас попереду дні народження, 8 березня – та ми не знаємо, як закуповувати подарунки дітям, у зв’язку з тим, що через несумлінних батьків ми вже почали витрачати кошти з інших статей витрат. МОЖЛИВО, 30 грн на місяць – це ШАЛЕНІ кошти, але чомусь, коли вирішувались питання грошей на зборах, ніхто не заперечував. ТОМУ, ШАНОВНІ БАТЬКИ, хто заборгував кошти (ви самі знаєте), зв’яжіться з БК 2а класу і погасіть свої борги. Не робіть не з нас, ні з себе посміховисько.


І на закінчення, всім не задоволеним роботою БК (і я про це наголошувала не раз на зборах) велике прохання – не потрібно бігати по закапелках і збирати плітки про шалені кошти в руках БК, не потрібно нервувати членів БК та вчителя. Якщо у вас виникають якісь питання по використанню коштів, то, по-перше, зайдіть у кабінет і подивіться, куди витрачено кошти за два роки, по-друге, запитайте мене, а, по-третє, Я з 1 вересня можу вам передати обов’язки голови, вибирайте собі батьківський комітет і у вас буде ще два роки навчальної школи, щоб довести, що ви можете краще нас.
Дякую за вашу увагу».

 

Збір внесків у школах Кременчука заборонили, та батьківські комітети все одно збирають гроші

 

«ТелеграфЪ» поспілкувався з автором наведеного листа. Жінка підтвердила, що вона – голова батьківського комітету (БК) класу, і саме вона розмістила цей лист. Вона сказала, що у грудні були батьківські збори і там вирішили і далі збирати гроші на потреби класу. Ось що розповіла голова БК:

– Це було рішення батьків! Я під особистий підпис кожному дала, щоб він підписав, що добровільно погоджується здавати кошти. Вирішили по 30 гривень. В класі 30 батьків, 25 нас підтримали, погодились, п’ять відмовились і розписалися за це. Все, з них ми не збирали. Ми збираємо гроші на подарунки на день народження дітям, на воду, на стаканчики, рушнички і туалетний папір. Вибачте, це маленькі дітки, їм треба папір дати в руки, це старшокласники вже носять із собою гігієнічні приналежності. І вода теж – у класі є кран, але жоден з батьків не хоче, щоб його дитина пила з того крану воду, тому ми збираємо гроші на воду! І я вважаю, це правильно, бо це маленькі діти, їм по 7 років.

 

Це думка не просто голови батьківського комітету, а й мами, чия дитина навчається у цьому класі. Аргументи, наведені нею, переконливі – маленькі діти дійсно потребують додаткової уваги. Та «ТелеграфЪ» запитав жінку, чи збиратиме їхній батьківський комітет гроші, наприклад, на ремонт класу? Адже відремонтований клас – це теж турбота про маленьких учнів. Жінка на запитання не відповіла. Відповімо ми – перед тим, як ухвалити рішення про заборону збору батьківських внесків, депутати міськради ухвалили рішення про виділення додаткових 15 мільйонів гривень на фінансування потреб освітніх закладів. І саме за ці кошти мають надалі здійснюватися не лише ремонти шкільного даху, а й поточні ремонти класів. Тільки щоб це стало реальністю, дирекція школи має вчасно звертатися по кошти до департаменту освіти і наполягати на виділенні фінансування.


То, якщо батьки за власні гроші знову відремонтують клас, що вони зроблять – потурбуються про маленьких школяриків чи виконають замість шкільної адміністрації її обов’язки? І позбавлять директора необхідності ризикувати власним спокоєм і дратувати департамент проханнями про гроші.
Продовження теми читайте у наступному номері.

 

ВАЖЛИВО!
Попри рішення Кременчуцької міськради про заборону збору батьківських внесків, збирання цих коштів не можна кваліфікувати як порушення закону. Такі дії можна вважати невиконанням рішення міськради, та вони не суперечать ЗУ «Про освіту». Статтею 61 закону серед додаткових джерел фінансування навчальних закладів передбачені, зокрема, і «добровільні грошові внески, отримані… від окремих громадян».
Тож насправді кожен батько має вирішувати це питання самостійно.

 

Отримати додаткову інформацію про відміну батьківських внесків або поскаржитися на невиконання даного рішення міської ради можна на гарячій лінії міського департамента освіти:

78-07-80

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх