«Сюрприз» від Пенсійного фонду: як працівникам «урізають» страховий стаж

7.02.2017, 17:22 Переглядів: 12 162

«Сюрприз» від Пенсійного фонду: як працівникам «урізають» страховий стаж
На даний час закон зобов'язує роботодавців доплачувати до мінімального ЄСВ — 704 гривні, навіть якщо людина працює не на повну ставку на основному місці роботи. Але, попри це, працівнику не враховують частину стажу...

 

Як «урізають» страховий стаж працівникам з неповною зайнятістю

 

Нещодавно «ТелеграфЪ» розмістив публікацію “Що треба знати про майбутню пенсію”, де ми детально розповіли про особливості нинішнього пенсійного законодавства. Стаття набрала багато переглядів, і в читачів-бухгалтерів, які нараховують людям зарплату, виникли запитання.

 

 

Зокрема, ми написали про те, що працівнику, оформленому на пів ставки, враховується лише половина страхового стажу. Тобто рік — за півроку. Страховий стаж — це базова величина, яка впливає на розрахунок пенсії. Відповідно, тим, хто працює на пів ставки, доведеться довше працювати, щоб її заробити.

 

Але бухгалтери звернули нашу увагу на те, що на даний час (із минулого року) Закон зобов'язує роботодавця доплачувати до мінімального ЄСВ (єдиного соціального внеску), якщо людина працює на основному місці роботи. Так передбачає п. 5 ст. Закону України “Про збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”. На це звертала увагу й заступник начальника відділу роботи з платниками податків КОДПІ Яна Капліна на семінарі з підприємцями.

 

Тобто якщо працівник оформлений не на повну ставку, роботодавець все одно повинен сплатити ЄСВ в повному обсязі від мінімалки — на даний час це 704 грн - 22% від 3200 грн. (Це правило не стосується сумісників — за них ЄСВ перераховується пропорційно відпрацьованому часу.) Відповідно, якщо раніше роботодавці, дійсно, мали можливість зловживати “економією” на ЄСВ, перевівши працівника на неповний робочий день, то тепер такі дії не пройдуть: зміни до Закону про ЄСВ були внесені в 2015 році. І вони нібито захищають найманого працівника та дають йому можливість спокійно заробляти страховий стаж, незважаючи на тривалість робочого дня.

 

Ми ще раз запитали в управлінні Пенсійного фонду: скільки ж стажу враховується тим, хто працює на пів ставки? І ми отримали таку саму відповідь, як і попереднього разу, готуючи матеріал про майбутні пенсії: за фактом на сьогодні в персональних справах — це половина. Принаймні так нині (уже рік!), незважаючи на зміни в законодавстві про сплату ЄСВ, враховує внески програмне забезпечення Пенсійного фонду.

 

А як має бути за законом?

«ТелеграфЪ» звернувся до Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Зокрема, до статті, яка визначає поняття страхового стажу:

 

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

 

Тобто за логікою, якщо внески сплачені в повному обсязі, то й стаж має йти в повному обсязі — тобто місяць за місяць, рік за рік. Чому ж Пенсійний фонд “урізає” людям страховий стаж?

 

Роман Ареп'єв, начальник управління Пенсійного фонду у Кременчуці, відповісти на це запитання не зміг.

 

- Я з вами згоден, за логікою закону, стаж має враховуватися в повному обсязі. Ми самі зіткнувшись з цією проблемою, про яку ви говорите, попросили надати нам роз'яснення Головне управління Пенсійного фонду в Полтавській області. Надіслали лист, але відповіді ще не отримали, - каже Роман Ареп'єв.

 

Роман Ареп'єв пообіцяв поінформувати про відповідь, на яку очікує, редакцію “Телеграфа”.

 

Зі свого боку, ми теж склали інформаційний запит до ПФУ в Києві щодо правомірності “урізання” стажу.

 

Наразі ж факт залишається фактом: доплата роботодавця до мінімального ЄСВ йде в “бездонну дірку” Пенсійного фонду і ніяк не допомагає найманому працівнику заробити страховий стаж для призначення пенсії.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх