Знайомтесь, живі легенди України

3.02.2017, 09:27 Переглядів: 5 944

 

Ними пишається Україна

Неоголошена російська війна проти України триває вже понад 1000 днів. За цей час наша держава втратила своїх кращих синів, але в той самий час – народила нових справжніх Героїв. У кожного з них своя історія. Вони живуть в різних куточках України, на когось вдома чекають діти, а хтось іще неодружений; когось мобілізували, а хтось все життя присвятив армії. Але усі вони не шкодують ні власних сил, ні свого здоров’я у бою за єдність нашої держави. Саме про них і піде мова.

 

Деякі живі легенди України приїжджали до Кременчука, або керували підрозділом, де служили кременчужани. Один з них Герой України Михайло Забродський, який керував рейдом у 470 км. Цей рейд увійшов в історію військової справи.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ МИХАЙЛО ЗАБРОДСЬКИЙ


Командувач Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, генерал-лейтенант
За особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2014).
Народився 24 січня 1973 року у м. Дніпро у родині військовослужбовця. Закінчив Військову інженерно-космічну академію імені О.Ф. Можайського (Санкт-Петербург) та коледж Командування армії та Генерального штабу США. Після завершення навчання в академії п’ять років служив у Російській Федерації, потім повернувся до України й з того часу служить у Збройних Силах України.
З весни 2014 р. брав участь в антитерористичній операції на сході України. Під безпосереднім керівництвом М.В.Забродського у стислі строки на високому професійному рівні планувались завдання підрозділам під час блокування міст Слов’янськ та Краматорськ Донецької області. 95-ій окремій аеромобільній бригаді вдалося у стислий термін, без втрат захопити та утримувати оперативно важливий пункт — гору Карачун. У квітні 2014 р. під керівництвом полковника М.В.Забродського була відбита бойова техніка 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, яка була захоплена російськими бойовиками у місті Слов’янськ.
Також, у квітні 2014 р. при проведенні операції під його керівництвом аеромобільна група в районі села Крива Лука Краснолиманського району Донецькій області не допустила відходу російських бойовиків на територію Російської Федерації. У червні 2014 р. поблизу села Селезнівка Слов’янського району Донецької області завдяки вмілим та чітким діям М.В.Забродського в умовах інтенсивного обстрілу було знищено два блокпости російських бойовиків та зірвано спробу прориву близько 200 російських бойовиків з міста Слов’янськ. 3–5 червня 2015 р. безпосередньо керував операцією по звільненню міста Мар’їнка Донецької області від російських бойовиків.
Лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2014), кавалер ордена Данила Галицького (2010), нагороджений багатьма нагородами Міністерства оборони України.

 

 

Серед учасників найдовшого у світі рейду був майор Ігор Герасименко. Він наприкінці березня приїжджав до Кременчука та спілкувався з місцевими школярами. 

 

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ІГОР ГЕРАСИМЕНКО
Командир батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ Збройних Сил України, майор
За виняткове особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 5 січня 1984 р. у м. Радомишль Житомирської області. Навчався на аеромобільному факультеті Одеського інституту Сухопутних військ.
Після закінчення інституту був призначений командиром розвідувального взводу 95-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Сухопутних військ Збройних Сил України. У зоні бойових дій з квітня 2014 р. Виконував завдання в районі Добропілля та гори Карачун. Тимчасово прийняв командування батальйоном після загибелі очільника першого аеромобільно-десантного батальйону — Героя України полковника Тараса Сенюка. 26 травня 2014 р. завдяки його професіоналізму, рішучості й особистій мужності підрозділам батальйонно-тактичної групи вдалося у найкоротший термін і без втрат особового складу та техніки захопити й надалі утримувати оперативно важливий пункт — висоту гора Карачун (167,6 м), тим самим взяти під контроль імовірні напрямки можливих наступальних дій. Брав участь у визволенні Слов’янська. За час проведення АТО двічі був поранений, але завдяки особистій волі та вірності військовій присязі залишався на чолі підрозділу й виконував поставлені бойові завдання.

 

 

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ЄВГЕН МЕЖЕВІКІН
Командир 1-го танкового батальйону 1-ї окремої гвардійської танкової бригади Збройних Сил України, майор
За особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 21 травня 1982 р. У 2004 р. закінчив Харківське гвардійське вище командно-танкове училище. З вересня 2015 р. — слухач Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.
З травня 2014 р. майор Є.М.Межевікін брав участь в антитерористичній операції на сході України. В складі танкового батальйону 93 механізованої бригади на передовій, з травня 2014 р., виконував завдання по виставленню блокпостів, супроводженню колон, веденню розвідки. 21 липня під Пісками був поранений командир 1-го танкового батальйону 1-ї танкової бригади, командування прийняв Межевікін. У вересні 2014 р. екіпаж майора Є. Межевікіна знищив 2 танки терористів біля Донецького терміналу. Через кілька днів відбувся бій українського Т64 проти трьох російських Т72, один з них підбито. В наступних боях було підбито ще 2 ворожі танки.
Лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ІГОР ГОРДІЙЧУК
Начальник Київського військового ліцею
імені Івана Богуна, генерал-майор
За виняткову мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» (2014).
Народився 12 листопада 1972 р. у селі Залізниця Корецького району Рівненської області. Закінчив з відзнакою Київський інститут Сухопутних військ Національної академії оборони України та Коледж сухопутних військ Збройних сил США. Пройшов шлях від командира механізованого взводу до заступника командира танкового полку. Подальшу військову кар’єру зробив у військах спецпризначення, був командиром сформованого на базі бригади 8-го окремого полку спецпризначення. У 2010 р. проходив службу в складі міжнародного контингенту в Республіці Афганістан. Після повернення став першим заступником начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
У квітні 2014 р. отримав призначення у Головний командний центр Міністерства оборони України. Учасник бойових дій на сході України у 2014 р. Очолював загін спецназу при виконанні завдань в тилу противника та командував операцією із взяття під контроль стратегічної висоти Савур-могила. 12 серпня 2014 р. розвідники І. Гордійчука у складі 14 осіб з групи спеціального призначення «Крим» прорвалися на Савур-Могилу, взяли під контроль спостережний пункт на верхівці й почали виконувати бойове завдання з коригування артилерійського вогню. Для знищення українського загону були залучені великі сили російської артилерії і загони російських найманців з бронетехнікою. Групи бійців з роти І.Гордійчука брали участь в боях за взяття висоти й утримували її до останнього, протягом 12–24 серпня. Він утримував людей на висоті не тільки наказом, але найголовніше — особистим прикладом. 29 серпня група І.Гордійчука пішла на прорив разом з усією колоною під Іловайськом. В бою полковник зазнав важкої рани — великий осколок вразив потиличну частину, неприкриту каскою. Окупанти кинули його в стороні від полонених українців і не дозволяли надати допомогу.
Лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ, ІІ ступенів, нагороджений багатьма відзнаками Міністерства оборони України.

 

Знайомтесь, живі легенди України

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ОЛЕКСАНДР ПЕТРАКОВСЬКИЙ
офіцер 8 окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України, майор
За виняткову мужність, героїзм і стійкість духу, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» (2014).
Учасник бойових дій на сході України у 2014 р. 20 липня 2014 р. група 8-го полку спецназу під командуванням капітана Олександра Петраковського потрапила в засідку під Луганськом, пробиваючи шлях колоні наших військ. Олександр і ще 13 розвідників відправилися на розвідку і виявили добре замаскованого ворога, який вже готував облаву на колону. На хлопців посипалися “Гради”, “Смерчі” та мінометні снаряди. 2 хлопців було вбито, важко поранений Олександр виніс 11 осіб на своїх плечах в інший квадрат. Коли його підлеглому осколком зірвало каску, Олександр віддав свою каску і тут же отримав осколкове поранення в голову. Але він не здався і виносив інших поранених з під вогню. Тим самим Олександр врятував життя 1000 осіб, прийнявши вогонь на себе.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ОЛЕКСАНДР ТРЕПАК
Командир 3-го окремого полку спеціального призначення, полковник
За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 15 вересня 1976 р. Військовий у четвертому поколінні. Під час офіцерської служби обіймав різні посади в розвідувальних підрозділах Збройних Сил України та прослужив у кількох видах розвідки: військовій, радіорозвідці та інформаційній. З 2008 р. проходив службу у лавах 3-го окремого полку спецпризначення, де став командиром загону спеціального призначення.
7 червня 2014 р. поблизу міста Бахмут у складі групи спеціального призначення брав участь у пошуку та евакуації важко пораненого командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням. На чолі підгрупи з 8 бійців захопив блокпост сепаратистів на в’їзді у місто та протягом трьох годин утримував його, забезпечивши коридор безпеки для доставки другою підгрупою командира центру до місця евакуації вертольотом. Під час бою отримав кульове поранення в ногу, але від евакуації відмовився і протягом двох діб керував відбиттям атак бойовиків на Центральну артилерійську базу озброєння у селі Парасковіївка Бахмутський район Донецької області. З 27 серпня по 3 жовтня 2014 р. був старшим військовим начальником з оборони території Міжнародного аеропорту “Донецьк”. Здійснював безпосереднє керівництво відбиттям усіх спроб штурму та захоплення аеропорту сепаратистами, під час яких було підбито 8 танків, один танк з незначними пошкодженнями захоплено та евакуйовано, знищено понад 270 та захоплено в полон 6 бойовиків. Особисто організував контрдиверсійну та контрзасадну роботу в околицях аеропорту, що унеможливило спроби бойовиків перекрити шляхи постачання захисникам аеропорту продуктів та боєприпасів.
Лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ, ІІ ступенів.



ГЕРОЙ УКРАЇНИ СЕРГІЙ ШАПТАЛА
Командир 128 окремої гірсько-піхотної бригади, полковник
За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 5 лютого 1973 р. у Смілянському районі Черкаської області. У 1990 р. вступив до Київського вищого загальновійськового командного училища імені М.В.Фрунзе. Після закінчення навчання проходив військову службу начальником штабу, заступником командира військової частини у місті Володимир-Волин-ський Волинської області. Потім — заступник командира 300-го Чернівецького окремого механізованого полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України. У лютому 2013 р. був призначений командиром 300-го Чернівецького окремого механізованого полку. Після цього був призначений командиром 128-ї окремої гірсько-піхотної Сухопутних військ Збройних Сил України.
У 2014–2015 рр., під час проведення антитерористичної операції на сході України, бійці 128-гірсько-піхотної бригади під командуванням полковника С.О.Шаптали тривалий час тримали оборону у місті Дебальцеве Донецької області. У лютому 2015 р., у найкритичніший момент, після того, як командування сектора “С” було змушене покинути свої бойові позиції, обов’язки керівництвом Дебальцевським угрупуванням військ прийняв на себе полковник С.О. Шаптала. Під час виведення українських військ з-під міста Дебальцеве його бійці намагалися до останнього тримати зайняті позиції, виконавши свої завдання у повному обсязі й залишивши Дебальцевський плацдарм в останню чергу.
Лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

 

Знайомтесь, живі легенди України

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ВАСИЛЬ ЗУБАНИЧ
Командир 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, підполковник
За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» (2015).
Народився 9 лютого 1983 р. у селі Голятин Міжгірського району Закарпатської області. Закінчив Одеський військовий інститут Сухопутних військ. Військову службу розпочав у 24-ій окремій Залізній механізованій бригаді в м. Яворів. У 2013 р. призначений командиром 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Сухопутних військ ЗСУ.
З травня 2014 р. брав участь в антитерористичній операції на сході України. Брав участь у боях за Новоганнівку, Нижнє Тепле, Станицю Луганську, Макарове, Щастя, Луганський аеропорт, Дебальцеве та низку інших населених пунктів Луганської та Донецької областей. Брав участь у боях за Луганський аеропорт та Дебальцеве. Рішення комбата В.І. Зубанича сприяли успішному виконанню поставлених завдань підрозділами в районі проведення антитерористичної операції. Під час прориву в складі штурмової групи у Луганський аеропорт для забезпечення відходу підрозділів з оточення отримав осколкове та вогнепальне поранення, однак відмовився від госпіталізації та продовжував управління діями підрозділу, тим самим піднявши бойовий дух і моральний стан військовослужбовців З листопада 2014 р. виконував завдання на Дебальцевському напрямку. У 2015 р. призначений командиром новоствореної 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади (Коломия). За переконанням В.І.Зубанича, високе звання Героя України – не його особиста заслуга, а всього підрозділу.

 

Знайомтесь, живі легенди України

ГЕРОЙ УКРАЇНИ СЕРГІЙ СОБКО
Командир механізованого батальйону 30-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України, підполковник
За особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 11 липня 1984 р. в смт Літин Вінницької області. Закінчив із відзнакою Одеський військовий інститут Сухопутних військ. Навчався також у Норвегії, Канаді, США та Німеччині. Після закінчення навчання проходив подальшу службу у 30-ту окрему механізовану бригаду 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ (м. Новоград-Волинський Житомирської області) де пройшов шлях від командира взводу гранатометників до командира механізованого батальйону. У 2007–2008 рр. виконував миротворчу місію у складі національного контингенту в Косово.
27 липня 2014 р. батальйонна тактична група під керівництвом Сергія Собка взяла стратегічний плацдарм Савур-Могила. Протягом липня-вересня 2014 р. підрозділ під його керівництвом виконував завдання на території Луганської області. На початку 2015 р. брав участь у боях в районі міста Дебальцеве, зі своїми бійцями виходив з оточення.
Нагороджений пам’ятним нагрудним знаком “Воїн-миротворець” та медаллю НАТО “Non Article V”.

 

Знайомтесь, живі легенди України

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ОЛЕКСАНДР ПОРХУН
Командир 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ Збройних Сил України, майор
За виняткову особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 21 січня 1987 року в м. Київ. У 2008 р. закінчив Львівський інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
З 2014 р. брав участь в антитерористичній операції на сході України. 29 липня 2014 р. штурмова група під керівництвом Олександра Порхуна взяла під контроль та утримувала Савур-Могилу, що надалі позитивно вплинуло на хід операції з найменшими втратами серед особового складу та техніки. В ході операції О. Порхун отримав контузію III ступеня, але продовжував виконувати поставлені завдання.

 


ГЕРОЙ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ГРИНЮК
Командир батальйону 30 окремої механізованої бригади, капітан
За виняткову мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2015).
Народився 14 жовтня 1986 р. у місті Ківерці Волинської області. Закінчив Луцький педагогічний коледж, Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Після закінчення академії був скерований для проходження подальшої служби у 30-у окрему механізовану бригаду 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України (м. Новоград-Волинський Житомирської області), де служить на посаді командира механізованої роти механізованого батальйону.
З 2014 р. Володимир Гринюк приймав участь в антитерористичній операції на сході України. Підпорядкований йому підрозділ знищив велику кількість бронетехніки та живої сили російських бойовиків. 10–11 лютого 2015 р. під час зачистки села Логвинове Артемівського району Донецької області завдяки сміливості та блискавичним рішучим діям офіцера штурмова група захопила частину населеного пункту, при цьому особисто офіцер знищив 3 одиниці бронетехніки та до 30 російських бойовиків. Під час проведення операції отримав поранення, але продовжив керувати зведеним підрозділом.

 

Знайомтесь, живі легенди України

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ВАСИЛЬ БОЖОК
Командир танкового взводу 1-ї танкової роти 92-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, капітан
За особисту мужність і героїзм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» (2015).
Народився 16 вересня 1986 р. у с.Велика Хайча Овруцького району, Житомирської області. У 2013 р. закінчив Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
З січня 2015 р. лейтенант В.М.Божок приймав участь в антитерористичній операції на сході України. 25 січня 2015 р., особовий склад 1-ї танкової роти був відряджений для виконання визначених завдань у сектор “С”. Зранку 12 лютого 2015 р. екіпажу танка Т-64 №302, до складу якого входив лейтенант В.М. Божок, було поставлено бойове завдання: висунутися до селища Логвинове Артемівського району Донецької області, де вони повинні були надати вогневу підтримку військовослужбовцям 79-ї бригади при зачистці селища. Під прикриттям броні та влучного вогню екіпаж танку Т64 вибивав російських бойовиків, які засіли в навколишніх будинках, внаслідок чого останні зазнали втрат. Завдяки високій професійній майстерності В. Божка був знешкоджений танк ворожий танк Т72 по трасі Артемівськ–Дебальцеве. Танк був добре замаскований і противники не змогли здогадатися звідки йде вогонь. Від наступних його влучних пострілів був підбитий інший танк противника. Офіцер продовжував вести нерівний бій з російськими бойовиками. В цей час до російських бойовиків на підмогу підійшло ще три танки Т72. Але жодний з них не зумів побачити відважний український екіпаж. Один ворожий танк, намагаючись знайти звідки ведеться вогонь, виїхав з ґрунтової дороги на трасу та почав рухатися у бік танкового екіпажу лейтенанта В.М. Божка. Лейтенант В.М. Божок зробив ще один влучний постріл у бік ворога. Танк противника загорівся, втратив керування та звалився з мосту у річку.
Лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня. У селі Левків Житомирської області іменем Василя Божка названо вулицю.

 

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ ВАЛЕРІЙ ЧІБІНЄЄВ
Командир роти снайперів 79-ої окремої десантно-штурмової бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України, капітан
За мужність, героїзм і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2016).
Народився у м. Бердянську Запорізької області. З 2014 р. приймав участь в антитерористичній операції на сході України. У складі 1-го аеромобільно-десантного батальйону брав участь у визволенні Червоного Лиману в Донецькій області. При проведенні бойових дій у районі села Бірюково Луганської області в червні 2014 р. підрозділ під керівництвом капітана Чібінєєва знищив диверсійно-розвідувальну групу противника. У січні 2015 р. обороняв Донецький аеропорт поблизу злітної смуги. Під час виконання бойового завдання на спостережному посту поблизу Авдіївки у червні 2016 р. групи снайперів під керівництвом капітана В. Чібінєєва провели успішні операції. В кінці його ж місяця капітан отримав поранення, але продовжив керівництво підрозділом, що дозволило утримати позиції, всупереч численні атаки терористів і обстріли території ворожої артилерії.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ АНДРІЙ КОВАЛЬЧУК
Начальник штабу — перший заступник командувача Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, генерал-майор.
За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» (2016).
Народився 28 квітня 1974 року в селі Щитинь Любешівського району Волинської області. Закінчив Харківське гвардійське вище танкове командне училище імені Верховної Ради України та національну академію оборони України. У 2005–2006рр. Брав участь у складі Національного контингенту українського миротворчого контингенту в Косово (Республіка Сербія) та у 2011 р. проходив службу в українському миротворчому контингенту місії ООН у Республіці Ліберія. Пройшов шлях від командира взводу до командира окремої аеромобільної бригади.
З квітня 2014 р. полковник А.Т.Ковальчук брав участь вантитерористичній операції на сході України. На посаді командира бригади 80-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ Сухопутних військ Збройних Сил України вміло та впевнено керував діями підпорядкованих підрозділів бригади у Луганській та Донецькій областях, організовував службу на блокпостах та опорних пунктах. Завдяки його рішучим діям, підрозділами бригади під його керівництвом було звільнено міста Миколаївку та Слов’янськ Донецької області, місто Лутугине, селище Георгіївку та село Круглик Лутугинського району Луганської області, селища Новосвітлівку та Хрящувате Краснодонського району Луганської області, місто Щастя, села Переможне та Трьохізбенку Новоайдарського району Луганської області.
В ході ведення бойових дій у травні 2014 року під його керівництвом було взято під охорону аеропорт Луганська. Він особисто спланував правильну побудову оборони та організував ведення розвідки, завдяки чому було не допущено захоплення стратегічно важливого об’єкту противником. Під час штурму летовища бойовиками у серпні 2014 року особисто керував його обороною, в ході чого було знищено до 200 одиниць техніки противника та до 400 російських бойовиків.
За час антитерористичної операції полковник А.Т.Ковальчук був двічі поранений, та попри це залишався виконувати завдання з підпорядкованим підрозділом. Протягом двох років під його керівництвом бригадою не допущено втрати боєздатності підрозділів.
Лицар ордена Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів, нагороджений медалями “10 років Збройним Силам України”, “За сумлінну службу” І та ІІІ ступенів.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ АНДРІЙ ТКАЧУК
Начальник штабу — перший заступник командира парашутно-десантного батальйону 25 окремої повітрянодесантної бригади, майор
За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, проявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові присвоєно почесне звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (2016).
Народився 21 серпня 1986 р. у місті Красноармійськ (нині — Покровськ) Донецької області. У 2003 р. вступив на аеромобільний факультет Одеського інституту сухопутних військ, після закінчення якого був скерований для проходження подальшої служби до 25-ї окремої повітрянодесантної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, де пройшов шлях від командира взводу до начальника штабу — першого заступника командира парашутно-десантного батальйону.
У березні-квітні 2014 р. після початку окупації Криму російськими бойовиками, у складі свого підрозділу обороняв 93 кілометри азовського узбережжя на ділянці між Бердянськом та Генічеськом. З 23 квітня 2014 р. майор А.С.Ткачук брав участь в антитерористичній операції на сході України. З 2 травня по 14 липня 2014 р. під керівництвом офіцера особовий склад зведеної роти батальйону ніс службу на блокпосту поблизу Слов’янська Донецької області із завданням ізоляції визначеного району, перебуваючи під постійним вогневим натиском противника. Завдяки правильній організації служби та вмілому керівництву офіцера, всі атаки російських бойовиків були відбиті. В ніч на 5 липня 2014 р. російські бойовики здійснили спробу прориву зі сторони Слов’янська, але завдяки навченості, стійкості й сміливості особового складу роти під командуванням майора А.С. Ткачука противник був зупинений. Під час бою було знищено один танк, три бойові машини піхоти, одну бойову машину десантну та близько двадцяти російських бойовиків. Сам офіцер отримав контузію, але відмовився від евакуації та продовжив виконувати завдання. З 23 по 28 липня 2014 р. майор А.С. Ткачук брав участь в операціях по визволенню від російських бойовиків міст Дзержинськ Донецької області й Лисичанськ Луганської області. З 29 липня по 25 серпня 2014 р. брав участь в операціях по знищенню російських бойовиків в районах міст Дебальцеве, Шахтарськ, Вуглегірськ, Жданівка та селища Комунар Донецької області. 23 серпня 2014 р. в ході бою в районі селища Комунар Донецької області мужній офіцер отримав кульове поранення лівої руки.
З серпня по грудень 2015 р. та з квітня по серпень 2016 р. парашутно-десантний батальйон під командуванням майора А.С.Ткачука продовжував успішно виконувати завдання за призначенням в районі антитерористичної операції на території Донецької області.

 

 

ПОВНИЙ КАВАЛЕР ОРДЕНА “ЗА МУЖНІСТЬ” ЕДУАРД ШЕВЧЕНКО
Командир 73 морського центру спеціальних операцій, капітан 1 рангу
За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України нагороджений орденом “За мужність” ІІІ, ІІ та І ступенів (2014). За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ (2014) та І ступенів (2015).
У 2000 р. закінчив Чорноморське вище військово-морське училище ім. Нахімова. У бойових діях на території України брав участь ще у березні 2014 р. коли підрозділ Едуарда Шевченка на полігоні “Широкий Лан” почав готуватися до можливої атаки з боку Криму. Йому пропонували перейти на бік противника, на що він відповів що давав присягу на вірність Україні. З початку червня 2014 перебуває в зоні АТО. Командир одного із підрозділів легендарних “морських котиків” — 73-го морського центру спецназначення. Брав участь у визволенні Слов’янська, Торецька, Краматорська, у боях за Сіверськ і Ямпіль. Воював під Вуглегірськом, Дебальцевим і Рідкодубом, де його група фактично «витягала» з оточення бійців з 25-го батальйону “Київська Русь”.
Після Іловайської трагедії його група супроводжувала й забезпечувала рейд 79-ї та 95-ї аеромобільних бригад у район розташування противника біля Гранітного, вказувала місця для спорудження водних перешкод. Командир зайшов туди першим, а вийшов останнім.
Так, перед узяттям Торецька, Е.Шевченко сам, у цивільнім одязі, зайшов у місто, щоб оцінити обстановку й підконтрольні бойовикам об’єкти. Після цього зведений загін з 33 осіб під його командуванням дістався до Торецька в обхід сепаратиських блокпостів, через поля, і протягом півгодини підняв українські прапори над адміністративними будівлями. Після цього бійцям довелося майже вісім годин під безперервним обстрілом танків, стрілецької зброї та ПТУР чекати приходу основних сил ЗСУ. 33 українських вояки протистояли 200 бойовикам, 2 танкам і БМП. Коли ворог підійшов упритул, Е. Шевченко наказав бійцям сховатися, а сам піднявся на дах будівлі, щоб викликати вогонь на себе. Група не втратила жодного бійця в цьому бою, лише трьох поранено.

 

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ПОВНИЙ КАВАЛЕР ОРДЕНА “ЗА МУЖНІСТЬ” ПАВЛО ЧАЙКА
Командир аеромобільного десантного взводу 79-ї окремої аеромобільної бригади Збройних Сил України, старший лейтенант
За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом “За мужність” ІІІ, ІІ та І ступенів.
Народився 24 червня 1988 р. у м.Рожище Волинської області. Закінчив Луцький військовий ліцей, здобув вищу юридичну освіту. З 2014 р. брав участь в антитерористичній операції. Був поранений під Красним Лиманом, від реабілітаційного періоду відмовився та повернувся до частини. Вийшов з оточення під Мар’їнкою на відібраному у терористів КАМАЗі. Відбув дві ротації в Донецькому аеропорті, брав участь у боях за Дебальцеве.
Почесний громадянин м. Рожище Волинської області. Лейтенант Павло Чайка є третім повним кавалером “За мужність” за всю історію існування ордена.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ПОВНИЙ КАВАЛЕР ОРДЕНА “БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО” МАКСИМ МИРГОРОДСЬКИЙ
Командир батальйону 79-ї окремої аеромобільної бригади ЗС України, підполковник
За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ, ІІ (2014) та І (2015) ступенів.
Народився 27 вересня 1979 р. Під час війни на сході України брав участь в протистояннях у Слов’янську, обороні Донецького аеропорту та боях за Дебальцеве та Савур-Могилу. У 2015 р. Максим Миргородський був нагороджений орденом Богдана Хмельницького I ступеня, ставши таким чином першим з учасників АТО повним лицарем цього ордена.

 

Знайомтесь, живі легенди України

 

ЛИЦАР ОРДЕНУ ”БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО” ВАДИМ СУХАРЕВСЬКИЙ
Командир батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти, майор
За особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, зміцненні обороноздатності та безпеки України, особисту мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для життя нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ, ІІІ ступеня.
Народився 6 жовтня 1984 р. в м. Берегово Закарпатської області. 2009 р. закінчив Львівський інститут Сухопутних військ Національного університету “Львівська політехніка”.
З 12 квітня 2014 р. брав участь в АТО. 13 квітня 2014 року брав участь у бою під Семенівкою. Капітан відкрив вогонь зі свого БТР по бойовикам Гіркіна, що атакували бійців підрозділу СБУ. Особисто організував службу на блокпостах, охорону та оборону особового складу своєї роти на підступах до м. Слов’янськ Донецької області.
З 22 по 24 травня 2014 р. вміло та впевнено керував діями 3 аеромобільно-десантної роти при веденні оборонних боїв з переважаючими силами та вогневими засобами незаконно створених банд формувань.
Влітку 2014 року брав безпосередню участь в обороні Луганського аеропорту. Завдяки рішучим діям, чітким та своєчасним відданням бойових наказів, глибокому знанню військової справи, правильній організації оборони та системи вогню роти, високому патріотизму виконав поставлене завдання, відбив напад та завдав численних втрат ворогу, при цьому зберіг особовий склад підрозділу.

 

За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника управління інформаційно-пропагандистського забезпечення Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України полковника Г.О.Філь, у цьому матеріалі розказані лише декілька історій про справжніх українських героїв учасників АТО. Історії інших будуть написані пізніше. Але сьогодні цілком зрозуміло, що саме цих людей можна сміливо називати елітою Української держави. Саме їх подвиг дозволяє нам пишатися нашими Збройними Силами та вірити у перемогу.

 

За матеріалами Полтавської обласної державної адміністрації

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх