Мер із синдромом Ша

5.12.2016, 07:07 Переглядів: 9 158

Мер із синдромом Ша

Рік тому, у листопаді 2015-го, міським головою Кременчука став Віталій Малецький. Він – член угруповання, яке називає себе «командою Олега Бабаєва», а також відоме як «фіолетова команда» (фіолетовий – їхній корпоративний та партійний колір). Як більшість кандидатів, Віталій Малецький під час виборів обіцяв кременчужанам чимало звершень та покращень. «ТелеграфЪ» пропонує подивитися, які передвиборчі обіцянки мер за цей рік виконав, які виконує, а які так і залишились пустопорожніми передвиборчими балачками.


«ТелеграфЪ» планував надати читачам можливість почути відповіді безпосередньо від мера. Три тижні ми вели переговори про інтерв’ю з міським головою. Він чемно спілкувався, обіцяв передзвонити, просив надати для ознайомлення питання інтерв’ю, дякував за надані питання – та дату інтерв’ю так і не призначив. Тож мер отримав можливість озвучити власну думку і не використав її.

 

Мер із синдромом Ша

«Ми завжди йдемо вам назустріч, коли вас немає!»

Віталій Малецький, мер.

 

Зроблено та пороблено

Під час виборів кандидат Малецький оприлюднив амбітну програму, яка мала назву «План Малецького: 20 кроків, які зроблять Кременчук найкращим містом в Україні». Вона складалася з 20 обіцянок. Минув рік, тож порахуємо, які обіцянки кандидата Малецького мер Малецький виконав, які виконує, а які не виконав.

 

Зроблено

1) Проведення суботників


2) Консолідація політичних сил

*На виборах фігурант обіцяв забезпечити консолідацію усіх політичних сил Кременчука. Усі сили не консолідовані, натомість у міській раді меру вдалося створити досить стійку більшість політичних сил, завдяки якій він проводить через міськраду потрібні йому рішення. Детальніше про це у матеріалі «На кого працюють депутати Кременчуцької міськради» у «Телеграфі» №46.

 

Не зроблено

1) Введення муніципальних доплат медикам, педагогам, працівникам бюджетної сфери


2)Покращення якості питної води


3) Організація незалежної міжнародної експертизи щодо Біланівського ГЗК

Під час виборів кандидат Малецький обіцяв добитися по Біланівському ГЗК «незалежної експертизи із залученням кращих українських та закордонних фахівців», втім експертизу не замовляли, навіть розмови про неї вже не ведуться. Куратор кандидата Малецького нардеп Шаповалов під час виборів організував слухання по БГЗК у Верховній Раді, їх вирішили перенести на час після закінчення виборів. Відтоді минув рік – слухання по БГЗК так і не поновили. Нардеп про них більше не згадує.


4) Придбання школярам електронних підручників за рахунок міського бюджету


5) Реконструкція міського сміттєзвалища


6) Створення індустріального парку «Центральний»

Теоретично, на папері, індустріальний парк «Центральний» існує – це величезний шмат землі в районі Північного промвузла на Молодіжному. Та поки немає підстав говорити про реальну роботу по парку. Комунальна компанія-управитель «Кременчук Інвест» за рік так і не прозвітувала про реальну роботу щодо залучення реальних інвесторів абощо.


7) Місто без околиць, всім районам – рівний розвиток


8) Надання грантів міської влади для ОСББ на проекти для модернізації будинків

В розділі «Підтримка створення ОСББ» фігурант обіцяв ОСББ гранти міської влади. За інформацією УЖКГ, міське Управління житлово-комунального господарства не перераховувало у 2016 році кошти міського бюджету на гранти для ОСББ.

 

9) Створення комунального автобусного парку

На виборах Малецький обіцяв створення комунального автобусного парку для вирішення транспортних проблем мешканців правобережної частини міста та віддалених мікрорайонів. Натомість за ініціативою мера міськрада ухвалила рішення про кредит у сумі 8 млн євро на придбання тролейбусів, які мають кататися і на правобережжя.

 

В процесі виконання

1) Енергозбереження у житлових будинках

За інформацією УЖКГ, у 2016 році на проектування та теплоізоляцію фасадів житлових будинків комунальної форми власності виділено 7 млн 428 тис грн. У повному обсязі роботи виконано у трьох будинках на загальну суму 3 млн 164 тис 825 грн.


2) Створення муніципальної міліції/поліції


3) Муніципальна матеріальна допомога для малозабезпечених


4) Модернізація систем освітлення міських вулиць


5) Оновлення парку комунальної техніки


6) Лічильники за кошти державних програм та компаній-постачальників

КП «Теплоенерго» виділили 1 млн грн на закупівлю лічильників теплової енергії. На сесії міськради ухвалено програму встановлення за бюджетні кошти лічильників інвалідам 1-ї групи (833 особи). Також на сесії міськради була узгоджена інвестиційна програма «Полтаваобленерго», за якою протягом 2016 року компанія встановила 53 будинкових теплових лічильників – мала встановити за рік 176.


7) Обладнання дитячих майданчиків («Умови для здорового дозвілля»)

За інформацією УЖКГ, у 2016 році в Кременчуці облаштовано 5 дитячих майданчиків, де замовником виступає міське УЖКГ. На облаштування майданчиків фактично витрачено 349 тис 234 грн.


8) Запровадження програми «Доступна аптека»

На виборах фігурант обіцяв «відкрити комунальні аптеки з низькими цінами в усіх лікарнях міста». В усіх лікарнях такі аптеки не відкриті, натомість запроваджена програма реімбурсації та «Доступна аптека», у кількох лікарнях працюють комунальні аптеки, заплановано збільшення таких аптечних пунктів у міських лікарнях.


9) Капітальний ремонт міських автодоріг та проїздів

За інформацією КП КПС ШРБУ, у 2016 році виконано поточний ремонт проїжджої частини 46 вулиць, а також проспекту Свободи, пр. Полтавського та бульвару Автокразівського. Крім того, виконано профілювання 15 грунтових доріг у Крюківському районі та 28 в Автозаводському районі.



Здобутки та провали

 

Мер із синдромом Ша Відкриття школи-дитсадка у 278 кварталі
Довгоочікувану школу-дитсадок відкрили у вересні 2016-го. Віталій Малецький став першим мером Кременчука періоду незалежності України, під час каденції якого у місті відкрили, а не закрили школу. Раніше ми лише втрачали освітні заклади. За час каденції Миколи Глухова закрили 15-ту школу. За час каденції Олега Бабаєва знищили одразу дві школи – 14-ту та 13-ту.
Школа-дитсадок у 278 кварталі – довгобуд, її почав зводити ще Микола Глухов, не добудував Олег Бабаєв, у 2013-му добудувати школу обіцяв нардеп Шаповалов (цю його обіцянку зафіксував аналітичний портал Слово і Діло). Зрештою, закінчив будівництво школи Віталій Малецький. Для реалізації таких проектів потрібні не лише гроші, а й політична воля керівника міста. У Кременчуці чимало довгобудів, чинний мер пріоритетним серед них визначив дитячий освітній заклад і саме туди спрямували кошти.

 

Мер із синдромом Ша 15 млн грн на боротьбу з примусовими батьківськими внесками
У проект міського бюджету 2017-го року на потреби освітньої галузі (школи та дитсадкі) закладають додаткові 15 млн грн. Їх мають спрямувати на фінансування тих шкільних потреб, на які зазвичай гроші збирають з батьків учнів та вихованців дитсадків – на ремонти класів, заміну вікон, канцтовари, миючі засоби, охорону школи тощо. 15 млн грн – це сума недофінансування галузі, тож керівники освітніх закладів, коли їм закидали постійні побори з батьків, виправдовувались саме недофінансуванням та відсутністю коштів.
Міський голова Малецький ще з весни обіцяв, що до міського бюджету закладуть додаткових 15 млн грн, щоб врешті офіційно припинити збір коштів з батьків. Втім 1-го вересня 2016-го, на початок нового навчального року, обіцянку мер не виконав. Натомість у бюджеті 2017-го вона вже має бути виконана.

 

Мер із синдромом Ша Саботаж роботи в системі ProZorro
Ще у лютому депутати міськради вирішили, що з 1 квітня бюджетники купуватимуть товари та послуги через систему ProZorro. Вона запроваджена в Україні для боротьби з корупцією та посадовими зловживаннями
25 жовтня на сесії міськради депутат Піддубна вимагала оприлюднити звіт про закупівлі в системі ProZorro та запропонувала знизити передбачені міськрадою пороги для електронних закупівель – тобто зобов’язати всіх, хто використовує бюджетні кошти, купувати через ProZorro всі товари на суму, більшу за 5 тис грн (замість 50 тис грн) та виконані роботи на суму, більшу за 50 тис грн (замість 1,5 млн грн). Мер її пропозицію не підтримав. Він сказав:
– Тут я с вами не соглашусь. Если каждую лампочку надо будет закупать через ProZorro, мы будем сидеть в темноте. Система несовершенна… За данный запрос голосовать не буду.
І не голосував – утримався. Фракція партії Малецького «Поруч» теж не голосувала за пропозицію Піддубної. Тож ані поріг для електронних торгів не знизили, ані звіт про роботу комунальних підприємств у ProZorro не опприлюднили.
Натомість, якщо немає політичної волі міського голови для реального запровадження прозорих електронних торгів, то й підлеглі обходять ці торги десятою дорогою. Натомість з 1-го серпня 2016-го року за законом «Про публічні закупівлі» усі підрозділи виконавчої влади та комунальні підприємства і установи мають працювати в ProZorro, якщо купують товари на суму від 200 тис грн та роботи на суму, більшу за 1,5 млн грн. Та кременчуцьким чиновникам вдається спритно обходити закон, застосовуючи стару відпрацьовану схему – сума лота розбивається на менші лоти, щоб не вийти за визначений законом поріг у 200 тис грн чи у 1,5 мільйона і оминути надто вже прозорі торги в ProZorro.

 

Мер із синдромом Ша Кадрові призначення без конкурсів
Під час виборів кандидат Малецький обіцяв, що коли стане мером, усі кадрові призначення відбуватимуться виключно прозоро і на конкурсних засадах. Наразі усі важливі призначення відбуваються за прямо протилежним сценарієм – кулуарно і непрозоро. Найсвіжіший приклад – заміна головного лікаря 3-ї лікарні. Жодних відкритих конкурсів на заміщення посади не було. Просто 7 жовтня чинного на той час головного лікаря Українця звільнили. 10 жовтня мер представив колективу лікарні нового головного лікаря – Сичова. Все. Українець планує звертатися до суду.
Не менш непрозорим було призначення нового керівника комунального спецкомбінату ритуальних послуг Олега Прихнича. Конкурсів на заміщення посади знову не було. Просто спершу звільнили чинного директора Дмитра Леошка, бо на посаді через суд поновилася колишній директор Юлія Погрібна. Поновившись, вона одразу звільнилася. І 12-го лютого мер представив колективу нового директора спецкомбінату Олега Прихнича. Леошка назад не повернули. Коментуючи ситуацію, мер зазначив:
– Он (Леошко) очень активно комментирует СМИ законность решений городкого головы, позволяет комментировать, что он с чем-то согласен, с чем-то не согласен, видит в наших действиях смысл или нарушение закона...
Наразі Крюківський райсуд поновив Леошка на посаді директора. Та війна триває досі, бо Леошко знову звільнений.
За такою ж непрозорою схемою були звільнені колишній директор «Кременчукводоканалу» Юрій Мандригеля та колишній директор КП «Благоустрій Кременчука» Сергій Шаповал. Залишилось нагадати, що через комунальні підприємства проходять дуже значні бюджетні кошти і зі «своїм» директором завжди можна «порішати», як ці кошти використати насправді.

 

 

Синдром Ша

На міських виборах 2015-го року кандидата Малецького підтримував народний депутат Шаповалов, а його помічники (Бокован, Проценко) балотувалися у депутати від партії Малецького «Поруч».


Потім кандидат Малецький переміг і став мером Кременчука. Його першим заступником став Володимир Пелипенко – колишній помічник народного депутата Шаповалова. Його другим заступником став Дмитро Кравченко – давній партнер нардепа Шаповалова ще по партроботі у «Фронті змін». Третім заступником Малецького став Руслан Проценко – колишній помічник нардепа Шаповалова. У міськраді фракцію партії Малецького «Поруч» очолив Микола Бокован – чинний помічник нардепа Шаповалова. А фракцію БППС, яка співпрацює із фракцією мера «Поруч», очолив Олександр Яцина – ще один помічник нардепа Шаповалова.


Завдяки тріумвірату фракцій «Поруч» – БППС – «Батьківщина» міський голова Малецький проводить через сесії рішення, потрібні нардепу Шаповалову. Проводити їх дуже важко, ухвалюються вони зазвичай зі скандалами та переголосуванням.


Так, на грудневій сесії 2015-го року вибухнув скандал через питання про надання землі в оренду фірмі «Томс» (нардеп Шаповалов – її співзасновник). Спершу за рішення проголосував лише 21 депутат, це недостатньо, тож мер поставив питання на переголосування і тоді ледь-ледь нашкребли 22 депутати, які проголосували «за».


На тій же сесії знову вибухнув скандал через питання № 42 – земля в оренду на 15 років фірмі «Апілак» під будинком, зведеним на березі Дніпра, у водоохоронній зоні. Керує «Апілаком» сестра нардепа Шаповалова. Знову ледь-ледь нашкребли 22 депутати, які проголосували за подовження оренди фірмі, пов’язаній з родиною нардепа.


На серпневій сесії 2016-го через землю для «Апілаку» у водоохоронній зоні виник не лише скандал, а й пожежа – активісти та демобілізовані бійці підпалили під міськрадою шини і вимагали, щоб питання по «Апілаку» зняли з розгляду. Та мер уперся і питання не зняли, депутати за нього таки проголосували.


Здавалося б, дует Шаповалов-Малецький працює у штатному режимі – один підтримував, другий відпрацьовує. Та, за версією «Телеграфа», у цій зв’язці стрімко посилюється внутрішнє напруження, бо колишній «ведомый» Малецький переростає свого «ведучого» Шаповалова. Відповідно, пропагандисти нардепа починають перетягувати на нього здобутки чинного мера.


Так, 27 жовтня в «Автографі», який друкує виключно позитивні матеріали про нардепа Шаповалова та мера Малецького, раптом з’явилася публікація під назвою «Кременчужани найбільше довіряють Шаповалову». Видання оприлюднило результати опитування, проведеного маловідомою ГО «Соціальний барометр». І вийшло у «барометра», що «серед кременчуцьких політиків найбільшу підтримку людей має чинний народний депутат Юрій Шаповалов». А мер плентається за ним.


Далі – більше. 24 листопада «Автограф» друкує результати наступного опитування. Його автори пишуть: «…рейтинг Шаповалова залишається високим завдяки участі в громадському житті міста. Він організовує загальноміські суботники, Паради вишиванок, фестиваль «Солодкий Кременчук».


Круто, правда? Прямо не нардеп, а маркіз Карабас якийсь – усі здобутки міста його. Хоча «ТелеграфЪ» отримав у прес-службі виконкому відповідь, що організатор Параду вишиванок – виконавчий комітет Кременчуцької міської ради. Організатор фестивалю «Солодкий Кременчук» – теж виконком. Натомість організатори міського суботника – виконком спільно з нардепом Шаповаловим.


То що нам наразі малює пропагандистська машина «фіолетових»? Що кременчужани найбільше довіряють нардепу Шаповалову і всі позитивні події в місті відбулися завдяки йому.


А хто тоді в цьому місті мер? Вічний «другий номер» в тіні старшого товариша-нардепа? Щось нам підказує, що після року роботи на посаді міського голови статус вічного «другого номера» Малецького не влаштовуватиме. Отже, щось має статися, бо з такою пропагандою мер залишається взагалі без здобутків.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх