З ОСББ або без нього: те, чого ви не знали про управління будинком

14.06.2016, 08:48 Переглядів: 5 921

З ОСББ або без нього: те, чого ви не знали про управління будинком

Важливі речі, які ви маєте розуміти, вибираючи форму управління будинком

До 1 липня мешкагнці мають визначитися, як управляти своїм багатоквартирним будинком. Нагадаємо, можна управляти самостійно, створити ОСББ або вибрати управителя без створення ОСББ. Є ще один спосіб для лінивих: якщо ви не визначитесь, управителя вам на конкурсній основі призначить виконком.

 

Потрібно розуміти, що в обох випадках (і створюючи ОСББ і не створюючи його) мешканці можуть впливати на вартість послуг з утримання будинку. Якщо створене ОСББ, то це - внески на утримання. Якщо ОСББ не створене - це послуга з управління (витрати на утримання будинку - його складові). Тарифу як такого не буде - лише договірна ціна. Нижче - те, про що варто знати, вибираюч ту чи іншу форму управління будинком. Також представляємо презентацію експерта - Вікторії Погорелової, яка нещодавно проводила профільний семінар зі створення ОСББ у Кременчуці.

 

 

Без ОСББ, з управителем

 

  1. Якщо співвласники вибирають на зборах управителя, вони повинні визначити відповідальну особу, яка укладе з ним договір на управління спільним майном (форму договору КМУ ще не затвердив). Для вибору управителя необхідно не менше половини голосів співвласників (пропорційно площі квартир). Форма протоколу таких зборів затверджена КМУ. Може бути проведено додатково письмове голосування мешканців.
  2. Загальні збори співвласників ухвалюють рішення про плату за послуги управління (в т.ч. утримання будинку), це договірна ціна, вона має бути зазначена в договорі з управителем.
  3. Якщо управителя визначає виконком, плата за його послуги – теж договірна ціна, визначена на конкурсі.

 

Створення ОСББ

  1. Для створення ОСББ скликаються установчі збори. Для рішення про створення необхідно не менше половини голосів співвласників (пропорційно площі квартир). Рішення оформляється протоколом. Може бути проведено додатково письмове голосування мешканців.
  2. Може бути створене одне ОСББ на декілька будинків (якщо вони мають щось спільне – мережі, прибудинкову територію тощо) або асоціація ОСББ для більш раціонального управління (оптимізації витрат).
  3. Розмір внесків на утримання ОСББ (якщо воно обслуговує себе самостійно) визначають самі мешканці на зборах.
  4. Якщо ОСББ звертається до управителя – на зборах визначається вартість послуг з управління будинком.
Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх