Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

6.11.2015, 17:22 Переглядів: 6 749

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

До Кременчуцької міської ради пройшли вісім політичних партій. Хоча виборець за звичкою стверджує, що «нічого не змінилося, усі старі обличчя», маємо зазначити, що «старих» лише 18 (із 42) – це особи, які вже обиралися депутатами міської та районних рад або працювали у виконавчій владі. І лише 9 депутатів міськради попереднього скликання знову пройшли до ради. Натомість до міської ради зайшли три нові політичні сили – «Самопоміч», Радикальна партія Ляшка та «УКРОП».

Попереду нових народних обранців чекають складнощі об’єднань та роз’єднань, ситуативної зміни партнерів та інші політичні хитрощі. Тому «ТелеграфЪ» перед початком роботи новообраної ради запитав кожну з політичних сил про її пріоритети.

 

Ми поставили політичним лідерам три однакових для всіх запитання:

 

– з якими політичними силами планує об’єднуватися ваша партія?

– з якими політичними силами ваша партія не планує об’єднуватися?

– які три першочергові завдання ви плануєте реалізувати в міськраді?

 

Політики надали відповіді. Через 100 днів – саме такий випробувальний термін традиційно надається новій владі – ми порівняємо їхні обіцянки з їхніми справами. Поки ж читайте відповіді та обирайте ті, що вам до смаку.

 

Радикальна партія Ляшка 

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає Дмитро Кавунник, лідер кременчуцької парторганізації:

 

1. Поки що ми не плануємо з кимось об’єднуватися, не бачу сенсу. Та на перспективу вважаю можливим співпрацю та об’єднання Радикальної партії, «Самопомочі» та УКРОПу.

 

2. Точно не об’єдну­ватимемось із фіолетовими (партія «Поруч») та Опозиційним блоком. Вони вже були у владі і показали, що «вміють» робити. Щодо співпраці з «Батьківщиною» не можу чітко відповісти.

 

3. Найпершим завданням в міськраді бачу запровадження поіменного голосування депутатів. Народ має знати своїх «героїв», хто як голосує. Також вимагатимемо підключення програми «Прозоро» для тендерів, бо там найбільше хапають грошей. Тому треба, щоб кожен кременчужанин міг побачити в інтернеті, які відбуваються тендери і хто яку ціну пропонує.

 

«Об’єднання «Самопоміч»

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає Ганна Павленко, перший номер партійного списку:

 

1. Ми сподіваємось знайти взаєморозуміння з більш-менш патріотичними силами, які зайшли до міськради, найперше це «УКРОП». Трохи непокоїть, що там багато невідомих нам працівників з «Укртатнафти», та якщо вони будуть послідовними патріотами, будемо домовлятися про співпрацю. Шукатимемо також точки дотику з Радикальною партією Ляшка, хоча там теж є запитання.

 

2. Абсолютно неприйнятною для нас є співпраця з Опозиційним блоком, створеним регіоналами. Також не бачу можливості співпраці з «ПОРУЧнями». Для мене це взагалі не політична сила, а провладна, яка переслідує єдину мету – захопити владу в місті. Ми сприймаємо їх несерйозно. Я не маю критичних зауважень до «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (БППС), розумію, що ми маємо підтримувати Президента та його політичну силу, бо «Самопоміч» – член парламентської коаліції. Та я не уявляю співпраці з керівником кременчуцького БППС Віктором Калашником – це людина, яка забороняла мітинги Євромайдану, як з ним працювати?

 

3. Першочерговим завданням бачимо зробити владу прозорою. Це започаткувати персональне голосування депутатів. Крім того, домогтися прозорості міського бюджету. Розібратися, нарешті, чому у нас завжди збиткові комунальні підприємства. Ще одне завдання – завести до всіх депутатських комісій громадських активістів та створити громадську раду, яка б контролювала діяльність комунальних ЗМІ.

 

Партія «УКРОП»

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає лідер кременчуцького партосередку Оксана Піддубна:

 

1. Я ще не готова відповісти, з якими політичними силами наша партія об’єднуватиметься. Це можна буде сказати, коли почнемо вирішувати конкретні питання та проблеми.

 

2. Однозначно УКРОП не стане об’єднуватися з фіолетовою командою «Поруч» та з «Блоком Петра Порошенка «Солідарність». Щодо «Батьківщини» відповісти складніше. Я сама була її членом і пам’ятаю, як кременчуцька «Батьківщина» на чолі з Холодом навіть не спромоглася зібрати підписи за звільнення з тюрми Тимошенко. Тому навряд чи ми співпрацюватимемо з тим складом «Батьківщини», який зайшов до міської ради.

 

3. Наше першочергове завдання – зміна системи влади. Ми вимагатимемо персонального голосування депутатів міськради, щоб кременчужани знали, як голосують їхні обранці. Дуже хочеться, щоб у міськраді запровадили електронну систему, як на сайті Верховної Ради – відкрив і подивився, як по кожному питанню голосував твій депутат. Також вимагатимемо прозорості бюджету, введення електронного самоврядування, щоб громадяни бачили, куди йдуть гроші. Ще дуже хочеться зробити прозорою інформацію про землю – щоб люди, нарешті, дізналися, куди зникає міська земля та хто володіє землею на берегах Дніпра та Сухого Кагамлику.

 

Партія «Поруч»

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає лідер партії Віталій Малецький (відповідь надана в електронному варіанті)

 

1. Політична партія «ПОРУЧ» готова співпрацювати з усіма політичними силами, налаштованими на конструктивну роботу щодо розвитку нашого міста.

2. Відповідь на запитання відсутня.

3. Перші кроки, що мають перетворити Кременчук на найкраще місто, такі:

 

Організація незалежної міжнародної експертизи щодо Біланівського ГЗК.

 

Ми доб‘ємося проведення незалежної експертизи з залученням кращих українських та закордонних фахівців для отримання об’єктивного висновку та недопущення будівництва Біланівського ГЗК.

 

Створення індустріального парку в Кременчуці. Індустріальний парк дозволить створити 3-4 тисячі нових робочих місць і залучити в місто інвестиції. Також це додатково мільйони гривень до міського бюджету, вдосконалення інфраструктури та логістики, розвиток транспортного напрямку.

 

Створення муніципальної поліції в Кременчуці. Функції муніципальної поліції – робота з населенням, профілактика правопорушень, забезпечення громадського порядку на вулицях, контроль за виконанням рішень міської влади щодо правил торгівлі та благоустрою.

 

(Примітка: прес-служба партії «Поруч» надіслала перелік із 20-ти першочергових завдань, які обіцяє виконати партія. Втім, за умовами опитування, кожна політична сила мала надати лише три таких завдання – тому «ТелеграфЪ» друкує перші три завдання з надісланого переліку).

 

Партія «Рідне місто»

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає Олександр Роженко, за результатами підрахунку голосів він – перший номер партійного списку:

 

1. «Рідне місто» налаштоване співпрацювати з тими політичними силами, які поділяють наші цінності. Так, щоб ми самі до когось приєднувались, питання не стоїть. Всі бажаючі співпрацювати, будь ласка, приєднуйтесь.

2. У нас немає списку тих, з ким ми відмовляємось працювати, ми налаштовані на конструктивну роботу для вирішення міських проблем. Тема об’єднання в якісь групи чи коаліції – широкі чи вузькі – не стоїть на порядку денному.

3. Першочерговим завданням бачимо реформування системи місцевого самоврядування, робота міської ради має стати прозорою. Для цього домагатимемось запровадження системи «електронний бюджет». Також вимагатимемо зробити прозорою роботу депутатських комісій – щоб після закінчення засідання комісії на сайті міськради через короткий час оприлюднювали протокол засідання.

 

 

Партія «Опозиційний блок»

 

 

Відповідає Микола Порицький, лідер міського партосередку:

 

1. Поки не пройде другий тур виборів міського голови, ніяких розмов про об'єднання, підтримку чи не підтримку якоїсь політсили ми ні з ким вести не будемо. Це принципова позиція Опозиційного блоку Кременчука. У подальшому з усіма силами, які спрямовані на підвищення благополуччя кременчужан, ми сядемо за стіл переговорів і будемо приймати рішення.

2. Будемо дивитися після виборів мера. Ми не виключаємо, що наша фракція буде в опозиції до чинної міської влади і більшості, яка буде сформована після другого туру міського голови.

3. У нас є певні напрацювання, які ми хотіли б висвітлити, але черговість буде виставлена після другого туру виборів. Звичайно, в першу чергу це ті питання, які ставлять наші виборці, починаючи від установки теплових лічильників і закінчуючи освітленням вулиць, контролю роботи комунальних підприємств, відкритого бюджету – питань дуже багато.

 

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає лідер міського партосередку Віктор Калашник

 

1. Я хотів би, щоб у раді була умовна коаліція з демократичних сил, які б об’єдналися і працювали на користь кременчужан. Із Києва можуть бути різні команди: з ким об’єднуватися «Батьківщині» чи, наприклад, «Радикальній партії». Наскільки я володію інформацією, є сигнали по лінії «Батьківшини», що вони не повинні єднатися з «Солідарністю». А як мер міста хотів би створити коаліцію із 42 депутатів. Для цього я вестиму перемовини з усіма депутатами, з лідерами фракцій, керівниками найбільших підприємств.

 

2. Якщо говорити про «Солідарність», то в коаліцію з Опозиційним блоком за жодних обставин вступати не будемо. Регіональні партії не зможуть вести діалог з представниками державних політичних сил, які вирішують питання. І губернатор, і заступники, і Президент – ключові фігури держави належать до якоїсь політичної сили, і вони домовляються про роботу.

 

3. Думаю, першим кроком – сприяти тому, щоб створилася конструктивна влада у Кременчуці. Завданням фракції буде отримати максимальний вплив на політичну ситуацію у Кременчуці. Вести перемовини, щоб отримати важелі впливу: наприклад, посаду в депутатській комісії. Я чітко відповів за себе, що в команді Малецького мене не буде, але це не означає, що ми не можемо делегувати туди людину з досвідом (наприклад, економіста), яка має бажання працювати та реалізувати себе. Особисто я робитиму все, щоб завершити проекти, розпочаті й за моєї участі в тому числі. Однозначно, серед перших кроків буде підготовка до бюджетної сесії та вплив на плани майбутнього року.

(Коментар брала Тетяна Донченко)

 

Партія ВО «Батьківщина»

 

Кременчуцькі політики обіцяють прозорий бюджет та інші дива

 

Відповідає Євген Холод, глава фракції «Батьківщини» у міськраді попереднього скликання, пройшов на останніх виборах до Кременчуцької міської ради та до Полтавської обласної ради:

 

1. Ми готові об'єднуватися з усіма політичними силами демократичної спрямованості – і з «Самопоміччю», і з УКРОПом, і з Радикальною партією, і з «Солідарністю» і з «Поруч».

 

2. Принципово не будемо об'єднуватися з Опозиційним блоком.

 

3. Першочергові завдання такі: необхідно навести чистоту в місті, а то за виборами про це зовсім забули. Необхідно привести місто до нормального санітарного стану, вивезти листя, гілки, сміття. Необхідно перевірити готовність до зими, до опалювального сезону, тут є проблеми. Потім приступимо до формування виконкому, депутатських комісій, обрання секретаря міськради.

 

 

Так кременчужани проголосували за партії:

 

«Опозиційний блок» – 9 604 голоси – 13,05%

«Поруч» – 9 322 голоси – 12,67%

«БПП «Солідарність» – 8 156 голосів – 11,08%

«Рідне місто» – 8 058 голосів – 10,95%

«УКРОП» – 7 829 голоси – 10,64%

«Батьківщина» – 5 720 голосів – 7,77%

«Радикальна партія Олега Ляшка» – 5 165 голосів – 7,02%

«Самопоміч» – 4 765 голосів – 6,48%

«Свобода» – 3 136 голосів – 4,26%

«Партія Простих людей» – 3 119 голосів – 4,24%

«Відродження» – 1 903 голоси – 2,59%

«Патріот» – 1 629 голосів – 2,21%

«Нова держава» – 1 379 голосів – 1,87%

«Воля» – 1 096 голосів – 1,49%

«Європейська партія України» – 1 033 голоси – 1,40%

«Громадянська позиція» – 547 голосів – 0,74%

«Наш край» – 418 голосів – 0,57%

«Сила людей» – 472 голоси – 0,64%

«Совість України» – 233 голоси — 0,32%

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ-2015:

25 жовтня 2015 року в Кременчуці відбудуться вибори мера, депутатів Кременчуцької міської ради та депутатів Полтавської обласної ради.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх