Який спектакль розігрує партія влади в Кременчуці (доповнено)

9.10.2015, 10:39 Переглядів: 9 652

Який спектакль розігрує партія влади в Кременчуці

Ми погано живемо і хочемо змін на краще. Ми хочемо, щоб влада змінилася і очистилася. Та влада не хоче мінятися. Посадовці, які керують Кременчуком п’ять років, і далі хочуть керувати. Вони беруть участь у виборах міського голови. І в них є великі шанси дезорієнтувати виборця

На посаду міського голови балотуються два посадовці – перший віце-мер Калашник та віце-мер Малецький. Обидва – провладні кандидати, причому члени однієї команди. Втім для наївного виборця чиновницький дует розігрує складний спектакль під умовною назвою «Чиновник і Реформатор». Це щоб у виборців склалося враження, що один із кандидатів – чиновник, а другий – реформатор. Тож кожен учасник дуету грає свою гру.

 

Офіційний кандидат від влади

 

Віктор Калашник офіційно уособлює чинну владу, він навіть у відпустку на час виборів не пішов – бо сенсу немає. Адже, залишаючись на посаді першого віце-мера, він щодня десь з’являється, спілкується з кременчужанами, робить заяви – і жодну з цих заяв не позначає як «політичну рекламу». Це дуже вигідно – щодня заявляти зі сторінок провладної преси щось на зразок: «Виктор Калашник требует эффективно использовать выделенные средства на текущий ремонт дорог!» або «Виктор Калашник обещает: до конца года мы заменим 30 кабинок лифтов!». Когось іншого одразу б звинуватили у політичній агітації, але ж пан Калашник – перший віце-мер, він просто працює!


У першого віце-мера, як у будь-якого представника влади, є свій електорат – громадяни, які «люблять порядок» і більше довіряють чиновникам, аніж «усяким горлопанам». Та крім прихильників, у нього є чимало противників – адже багатьох не влаштовують умови життя в місті: темні ввечері вулиці, розбиті дороги тощо.


Тож грамотний політтехнолог у такій ситуації не поставить всі фішки на одного-єдиного кандидата від влади. Потрібен провладний клон – добре замаскований і симпатичний.

 

Замаскований кандидат від влади

 

Ось тому, за версією «Телеграфа», в Кременчуці з’явилася партія «Поруч» та засяяв на бордах її лідер Малецький.


Саме Малецькому дісталася роль «молодого, симпатичного, енергійного лідера, який прагне змінити життя міста на краще» – це на випадок, якщо не надто ефективний «покращувач життя» Калашник забуксує десь на перегонах.


Віталій Малецький – чинний віце-мер з питань культури, фізкультури, спорту, молоді та сім’ї. На посаді він працює з 2010-го року. Тому несе солідарну відповідальність міської влади за недобудований краєзнавчий музей, за відсутність капітального ремонту в міському Палаці культури, який за цей час пожежники двічі намагалися закрити через пожежонебезпечність тощо (заклади культури – зона відповідальності пана Малецького). Втім «молодий-енергійний-симпатичний» кандидат-віце-мер у своїх публічних виступах та заявах демонстративно відгороджується від чинної влади – наче він там не працює п’ять років. Ось типові передвиборчі заяви цього провладного кандидата:


– «Мы заставим коммунальщиков работать с полной отдачей!»


– «Нужно выровнять положение с обеспечением теплом и горячей водой во всех районах Кременчуга!»


– «Нужно срочно включать отопление в детсадах, школах и больницах!»


Якщо послухати ці заяви, складається враження, що кандидат щосили намагається змусити ліниву чинну владу працювати. Втім лише журналісти пам’ятають, що цей кандидат п’ять років поспіль обіймає посаду віце-мера – він і є влада. Пересічні виборці, заклопотані власними справами та проблемами, можуть у цьому передвиборчому галасі втратити орієнтири – і не помітити двозначність ситуації, коли представник влади критикує владу, щоб знову потрапити до цієї влади.


Також лише журналісти пам’ятають, що фіолетова політична сила під назвою «Поруч», яку очолив кандидат Малецький, з’явилася у Кременчуці лише перед виборами. Офіційно партія «Поруч» зареєстрована в січні 2015-го року. Та ми нічого про неї не чули майже рік, лише наприкінці літа раптом по місту з’явилися борди з портретами Віталія Малецького і пташки, схожої на лелеку Гришу. Зараз партія «Поруч» демонструє страшенну активність, цієї суботи вона закликає народ на міський суботник. Звісно, у журналістів виникає цілком слушне запитання: де були раніше активісти з «Поруч»? Втім це суто професійне запитання, навряд чи виборці його ставлять.


Тож існує велика вірогідність того, що чимало виборців, введених в оману професійно організованим спектаклем, обиратимуть мера з двох провладних кандидатів, вважаючи, що обирають між чиновником і молодим реформатором.

 

Нас дурять! Про опалення і вибори в один тур

 

До редакції «Телеграфа» звернулась наша постійна читачка. Вона розповіла, що жінка-агітатор, яка приходила до їхнього будинку на вулиці 1905 року, переконувала пенсіонерок, що треба 25 жовтня за один тур проголосувати за кандидата Малецького, бо інакше не включать опалення, бо в місті не буде мера.


Читачка питала, чи правда те, що сказала агітатор? Повідомляємо: опалювальний сезон в Україні за новими правилами може починатися вже з 1 жовтня (раніше починався 15 жовтня). Підстава для початку опалювання не пов’язана з виборами, вона пов’язана з метеорологією – якщо протягом трьох діб середньодобова температура становить 8 градусів, міська влада зобов’язана видати розпорядження про початок опалювального сезону.


Нагадаємо, влада в місті є – за законом, до призначення нового чинного мера його обов’язки виконує секретар міськради Василь Івко. Просто так сталося, що група осіб, яка називає себе «командою Бабаєва», відсунула секретаря міськради в тінь, а він із певних причин на це погодився.


Навряд чи провладна команда на чолі з першим віце-мером Калашником та віце-мером Малецьким ризикне не вмикати опалення в місті аж до дня виборів – до 25 жовтня. Бо, якщо таке станеться, хто ж голосуватиме за таких кандидатів? Тут вже й сліпий прозріє.


За версією «Телеграфа», агітатори створюють ажіотаж навколо теми голосування за мера в один тур з метою хоч трохи активізувати виборців та хоч трішечки підняти реальні, а не намальовані, рейтинги провладних кандидатів. Кінцева мета – щоб люди злякалися і пішли голосувати «за опалення» в особі Малецького чи Калашника.


Таку схему застосував на минулорічних виборах штаб кандидата Порошенка. Виборцям теж обіцяли: якщо оберете президента за один тур, війна скінчиться. Тоді за Порошенка пішли голосувати навіть ті, хто не був його палким прихильником – бо люди хотіли, щоб скінчилася війна.


Президента обрали. Війна не скінчилася. Тому варто пам’ятати, що політична агітація не зажди достовірна. Агітатори працюють за гроші. Про правдивість їхніх аргументів мова не йде.

 

Які кандидати в депутати міськради балотуються на вашому окрузі, ви можете дізнатися за цим посиланням.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ-2015:

25 жовтня 2015 року в Кременчуці відбудуться вибори мера, депутатів Кременчуцької міської ради та депутатів Полтавської обласної ради.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх