Чого хочуть від першокласника?

6.10.2013, 11:00 Переглядів: 19 352

Чого хочуть від першокласника?
Часто батьки прагнуть навчити дитину грамоті ще з 5 років, побоюючись, щоб вона не пасла задніх у школі. Учителі застерігають: не перестарайтеся, аби не відбити жагу до навчання. Вміння читати й писати від шестирічок не вимагається. Однак з дитсадівського віку дитина має рахувати до 10, знати геометричні фігури, орієнтуватися за годинником, вміти складати розповідь…

Чого хочуть від першокласника?
На фото: Першокласники школи №1 хоч і малі, але вже вміють рахувати до 100

 

Перший клас – перші клопоти


День знань із радощами, квітами та посмішками – це  одночасно й великий стрес для першокласників та їхніх батьків. Діти не зовсім розуміють, навіщо їх вирядили у костюми і чому стільки часу треба сидіти нишком за партою. Дорослі хвилюються: чи встигатиме дитина у школі, як виглядатиме на фоні інших?


– Мій син піде до школи наступного року, а подруга свого вже цьогоріч відвела. Казала мені, що зараз нова програма, і вже з дитсадка від дитини вимагають, аби вона вміла рахувати до 100! І батьків орієнтують, щоб читати вчили. Мій син у дитсадок не ходить, рахує тільки до 10, букви знає, але читає погано – по складах. Напевне, треба водити до вчителя – щоб готував до школи, – непокоїться кременчужанка Олена.


На святі першого дзвоника «ТелеграфЪ» запитав у першокласників школи №1, що вони вже вміють. Учні 1-А Мишко, Соня та Даша (така маленька, що їй на вигляд рочків із 5 – не більше) бадьоро відповіли: вміють рахувати до 100 і читати! Проте класний керівник 1-А Вікторія Декусар наголошує:


– Програма не вимагає, аби дитина все це знала та вміла, йдучи до першого класу. Але деякі батьки готують дітей – аби вони прийшли до школи й були успішними. Та це не обов’язково – усьому навчить учитель: і рахувати, і писати. Тим більше, що вміння писати в дошкільних закладах і не вимагають. Читанню теж починають учити в школі, і на кінець року першокласник має читати 30 слів за хвилину.

 

Геометрія – змалечку


Нову програму для початкової школи ввели в минулому навчальному році – там дійсно з‘явилися вимоги, доволі складні для шестирічної дитини. Ірина Тупало, вчитель-методист школи №10, нині класовод 2 класу, вже мала час оцінити новації.


– Ірино Миколаївно, тож чого вимагають від малечі та як вона з цим справляється?

Чого хочуть від першокласника?

– Сказати, що програма дуже ускладнилася, не можу, але вона стала дещо специфічною. Збільшилися вимоги до письма: раніше першокласники писали на кінець року 15-20 слів, зараз – до 30 слів. Деякі теми з математики із 1 класу перемістили на 2-й – таку складну тему, як додавання та віднімання з переходом через десяток (наприклад, 9+4, 12-5). Однак у 1 класі ввели додавання та віднімання в межах сотні. Ми спочатку перелякалися – як? Та виявилося, що без переходу через десяток і сотню (наприклад, 22+23) дітям рахувати нескладно. У програмі з математики тепер багато матеріалу з геометрії. Вивчають і плоскі геометричні фігури, і об‘ємні – циліндр, куб, паралелепіпед. Такого раніше не було. Крім відрізків, у початковій школі ввели ще й промені (початок є, а кінця – немає, я порівнюю це з промінчиком сонця – діти розуміють). Ще одна новація – узагальнення вивченого у дошкільному закладі, такого теж раніше не було. Тепер учителі початкової школи ще й звертаються до програми дитсадка. Підручники стали тоншими – і вчителю доводиться більше підбирати додаткового матеріалу для закріплення. Зазначу, що домашніх завдань у 1 класі програма не передбачає. Але я раджу батькам питати в дитини, що вона вивчила у школі, повторювати це в ігровій формі: наприклад, порахувати, що купили в магазині. Варто, щоб дитина читала вголос удома.


– Що було важко для першокласників?


– Важка тема – одиниці виміру часу. Годинник зі стрілками тепер вивчаємо у 1 класі, раніше це була програма 4 класу, але діти впоралися. Ще один важливий момент нової програми – таблицю множення тепер повністю вчимо у 2 класі, раніше її вчили за два роки – у 2-му і 3-му.


– Батьки часто непокояться, як підготувати дитину до школи, наймають репетиторів, записують на курси. Наскільки це потрібно?


– Рівень знань підготовлених дітей часто перевищує рівень однокласників. Але мушу застерегти: іноді батьки так навантажують дітей репетиторами, гуртками, що вони готові зненавидіти навчання, ще не ставши школярами. На мою думку, головне – щоб дитина у 1 класі, крім нових знань, отримувала ще й позитивні емоції, нових друзів.


– Але все-таки, що мається на увазі під терміном «готовність до школи»?


– Передусім, це інтелектуальна готовність: знання про навколишній світ, явища природи, уміння будувати причинно-наслідкові зв’язки, робити логічні висновки. Вміння дитини читати, писати, рахувати, рівень володіння іноземною мовою не перевіряються при вступі до 1 класу.

 

Чому вчать у дитсадку?


Програма 1 класу вимагає повторити вивчене в дошкільному закладі. Тож ми поцікавилися – чому там вчать? Ольга Васильєва, вихователь-методист дитсадка №18, розповіла про основні моменти програми дошкільнят, що має назву «Впевнений старт».


1. Рахувати до 10 у прямому і зворотному порядку.
2. Знати, з чого складається число (наприклад, 3=2+1, тобто фактично розв’язувати елементарні приклади до 10).
3. Розуміти, що таке задача (умова, запитання і розв‘язання), складати та розв‘язувати за малюнком елементарні задачі.
4. Знати одиниці вимірювання різних величин (довжини, маси, об‘єму).
5. Знати геометричні фігури, у тому числі й об‘ємні (циліндр, піраміда, шар).
6. Знати, що таке рік, частини доби (ранок, день, ніч), місяці, дні тижня.
7. Орієнтуватися в просторі (ліворуч, праворуч, позаду, спереду).
8. Орієнтуватися в часі за допомогою календаря та годинника з циферблатом.
9. Знати 16 літер, читати склади з вивчених літер.
10. Вміти складати розповідь, переказувати, декламувати вірші.
11. Підготувати руку до письма (малювати палички, штриховку, друковані літери). Письмові літери у дитсадку не вчать – це програма школи.

 

Батьки, готуйтеся!


«Чому підстрибує м‘яч?»


Батьки, готуйтеся до школи теж! У підручниках молодших школярів є примітки «Запитай у батьків». Особливо з природознавства, яке повернули в програму замість інтегрованого курсу «Я і Україна». Тож будьте готові до запитань на зразок:
Звідки береться рослинне масло?
Як економно використовувати воду?
Чи розуміють тварини одне одного?
Чому підстрибує м‘яч?
Чим снідає їжачок?
Погодьтеся, не кожен дорослий здатний до ладу пояснити дитині – та так, щоб вона зрозуміла – чому підстрибує м’яч… Тож, батьки, мерщій читати, інтернет у поміч.

 

Без оцінок


Вчителі початкової школи наголошують: велике значення має адаптація першокласника. Аби дітей не муштрувати за партами, протягом перших двох тижнів у 1 класі має пройти 40 нестандартних уроків (урок-подорож, урок-казка, урок-гра – усе це на свіжому повітрі). 24 із них – фізкультура, решта – інші предмети. У 1 класі та у першому семестрі в 2 класі оцінок дітям не ставлять. П’ять предметів у початковій школі не будуть оцінюватися взагалі: основи здоров‘я, фізична культура, образотворче мистецтво, музичне мистецтво та інформатика.

 

Точка зору


«Якби я не готувала доньку до школи, їй було б дуже важко»


Донька Ольги цьогоріч вже у 2 класі, тобто минулого року якраз вчилася за новою програмою. Але дитина йшла до школи, вміючи й читати, і писати прописом, і розв’язувати приклади.


– За рік до того, як йти у перший клас, ми почали готуватися. Я найняла репетитора і вважаю, якби цього не зробила, дитині було б дуже важко. У дитсадку багато чого не вчать – а в школі починають вимагати. Тобто на опанування нових знань, на закріплення дається дуже мало часу. Мало матеріалу в підручниках: вони гарні, яскраві, але, з моєї точки зору, не інформативні. Ніби лекції для студентів: відчитали – і все. Учителям весь час доводиться шукати дітям додаткові вправи на закріплення, роздруковувати їх, хоча формально домашніх завдань немає. Та якщо не закріплювати вдома, дитина не засвоїть матеріал. До того ж, наш клас переповнений – 36 дітей. Хіба може вчитель за кожним прослідкувати – хто як пише, як тримає руку?

 

"Кременчугский ТелоеграфЪ" от 5 сентября 2013 года, №36

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх