Батьки-спринтери, Або біг до дитсадка із перешкодами

11.10.2007, 16:10 Переглядів: 2 698
Працювати чи виховувати дитину – іноді саме перед таким вибором стоять сучасні кременчужанки. Держава не забезпечує право дитини ходити у дитсадок, і тим більше – зручний для мам режим роботи цих закладів..

Цей лист ми отримали від матері першокласника, який навчається при дитсадку №74. Читачка просила не називати її імені.

„Шановна редакціє!
Зараз політики обіцяють багато грошей за народження дитини…Я думаю, що у вас теж є діти, і ви зіткнулися з такою проблемою: перший клас при дитсадку працює з 7.30 до 17.00, тобто дітей потрібно забрати о 17.00 (хоча сам дитсадок працює до 17.30). Питання: як це зробити, якщо батьки до 17.00 перебувають на роботі, а ще треба дістатися до дитсадка? Чергових груп немає. Так чи варто народжувати в нашій країні, якщо виходить замкнене коло: коли ти працюєш – не зможеш водити і забирати дитину, а якщо не працювати, щоб займатися дитиною, то не буде на що жити. Найобразливіше те, що, працюючи на  підприємстві, я особисто сплачую солідний прибутковий податок, ыз якого йдуть відрахування на утримання медиків та педагогів; також батьки щомісячно вносять різні грошові суми на додаткові потреби навчальних закладів.”
Ніби на підтвердження, що піднята у листі проблема стосується багатьох, автор цих рядків випадково спостерігала „біг із перешкодами” іншої мами дитсадівця.  Жінка (працює перукарем) на годину викликала свою колегу з іншої зміни, побігла забирати чотирирічного сина із дитсадка №18 , щоб потім знову повернутися на роботу... Добре, що хоча б працює не в іншій частині міста. „Я запитувала, чому в нас немає хоча б однієї чергової групи, можливо, батьки, які цього потребують, навіть би доплачували за неї, але мені відповіли, що це буде не вигідно батькам”, – розповідає мати дитини.

Дитсадки не розраховані на всю кількість народжених дітей
У місті практично не залишилося груп із режимом роботи „радянських часів” – 12,5 годин. Усі групи (за винятком спецгруп для дітей ыз вадами розвитку, які працюють цілодобово), переведені на режим роботи 10,5 годин. „Для того, щоб за нинішнього фінансування зробити режим роботи 12-годинним, треба закрити 15-20 відсотків груп у дитсадках, – коментує ситуацію Валерій Лобода, заступник начальника міського управління освіти – І зараз ми намагаємося навіть не продовжити режим роботи у дитсадках, а відкрити групи, щоб і батьки, які очікують у черзі, могли влаштувати дошкільнят”.
Виявляється, дитсадки не розраховані на всю кількість народжених дітей! „Нормативами розраховано, що в дитсадки ходять 40 зі ста дошкільнят, у Кременчуці цей показник – 70 зі ста», – пояснює Валерій Лобода.
За даними міського управління освіти, зараз у черзі на дитсадки – понад двісті бажаючих. У ряді дошкільних закладів уже звільнили площу за рахунок першокласників – перевели шестирічок у школи. Поообіцяли продовжити таку практику і в наступному навчальному році. Особливо це стосується  дитсадків у центральній частині міста, де найбільший дефіцит місць. Таким чином, на шестирічках економлять бюджет, а батькам знову-таки додають біганини: така дитина ще не дійде сама додому зі школи, а в школі – інший режим...

Півгодини „викроять”, а чергові групи – під запитанням
Чому ж у першокласників, яким „пощастило” потрапити до дитсадків, скорочений день, порівняно з іншими вихованцями? Із проблемою дитсадка №74 розбирався Геннадій Москалик, начальник міського управління освіти. Посадовець пообіцяв зістикувати режим роботи вчителя і вихователя так, щоб він співпадав із загальним режимом дитсадка – тобто продовжити перебування першокласників на півгодини.
Доплата за додаткові години в дитсадку (чергову групу) можлива, але за умови, якщо набереться достатня кількість бажаючих. Батьки повинні подати відповідні заяви завідувачкам дитсадка.
Слід мати на увазі: чим менше дітей у черговій групі – тим накладніше батькам оплачувати годину роботи вихователя.  За приблизними підрахунками Геннадія Москалика, доплата за одну додаткову годину у дитсадку складе приблизно три гривні на день (якщо цю послугу оплачує 10 батьків). При цьому оплата має бути постійною – незалежно від того, чи потребує сім‘я цієї послуги кожного дня, адже вихователь все одно залишається на додаткову годину. „Ми пропонували платну послугу батькам, але коли порахували, скільки треба буде доплачувати на місяць, ніхто не погодився, до того ж зводити до чергової групи дітей із різних груп забороняє санстанція, це порушення гігієнічних вимог”, – ділиться власним досвідом Лариса Павленко, завідувачка дитсадка №74.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх