Зворотна сторона медалі

25.05.2006, 17:05 Переглядів: 3 206
Чи варто тягнути плуга заради медалі? Вчителі кажуть, що зараз вона майже нічого не дає, вузи заохочують медалістів на власний розсуд, а система зовнішнього тестування вже наступного року може взагалі позбавати їх будь-яких пільг..

У кожного вузу – своя політика
Цього року в нашому місті близько двохсот медалістів. Серед них лише в Автозаводському районі 114 золотих медалей. Випускні іспити у відмінників ще попереду: безсонні ночі над книжками, нервові зриви та валідол на іспитах. Це - останній ривок, до якого школярі йшли багато років. Але що чекає на медалістів після того, як вони залишать шкільні парти? Чи допоможе омріяна медаль поступити до вищого навчального закладу? Ірина Калітіна, спеціаліст відділу освіти, каже, що зараз у кожного вузу своя політика, і кожен заохочує медалістів на власний розсуд.
“У нашому вузі медаль може враховуватись хіба що на співбеседі із деканом, – каже проректор з навчально-методичної роботи Кременчуцького університету інформаційних технологій та управління. – Медалісти складають іспит на загальних підставах, а потім йдуть на співбесіду. Можливо, на медаль будуть звертати увагу, якщо на спеціальності “перебір”. Крім того, враховується наукова діяльність абітурієнта”. У Кременчуцькому інституті Дніпропетровського університету економіки та права медаль дає більше переваг: “Медалісти проходять формальну співбесіду і зараховуються до вузу”, – каже директор інституту Євген Зайцев. Лише співбесіда чекає на медалістів і на деяких факультетах політехнічного університету. Якщо ж вони її не проходять, то тоді здаватимуть іспити на загальних підставах. Поступати на ті факультети, де медаль “не котується”, абітурієнтам-відмінникам доведеться за тими ж правилами, що і іншим абітурієнтам.
Зателефонувавши до деяких київських вузів, (Київський політехнічний інститут, Національний університет ім.Шевченка, Український інститут лінгвістики та менеджменту та ін.) ми з’ясували, що там поки що збереглось право на співбесіду. Щоправда, така пільга є не на всіх факультетах і в основному на платне навчання.

Медаль не допоможе
Принаймні, так вважають вчителі, з якими спілкувалась репортер “Телеграфа”. “Я вважаю, що зараз медаль не допомагає при вступі до вузу. Швидше за все, вона  дає моральне задоволення. Багато хто з дітей-медалістів підстраховується, і вже навесні поступає на платне навчання ”. Таку думку поділяє більшість вчителів, з якими ми спілкувались. Крім того, “медальні” знання не завжди відповідають дійсності. Вчителі кажуть, що особливо це стосується сільських та приватних шкіл. Якщо дитина вирішує поступити до престижного вузу, може зіткнутись із тим, що гроші цінніші за знання. “Моя дочка намагалась поступити на бюджет до престижного київського вузу, – каже мати однієї з випускниць. – Вона добре вчилась, мала медаль. Але єдина пільга на співбеседі – з медаллю платити (хабар – Ред) потрібно лише половину від тієї суми, яку я б витратила на платне навчання. А якби донька поступала на загальній основі – з мене взяли б дві третини від суми платного навчання”.

Зовнішнє тестування може “з’їсти” медалі
Своєрідною “страшилкою” для випусників шкіл стало зовнішнє тестування. Цього року школярам проходити його не обов’язково. Але проректор з науково-педагогічної роботи та економіки Кременчуцького державного політехнічного університету Володимир Усатюк каже, що можливо вже з наступного року воно стане всеукраїнським. За його словами, минулорічний експеримент з тестами кращі учні шкіл “завалили”. А якщо у сертифікаті із зовнішнього тестування будуть стояти погані оцінки, то і медаль не врятує.
–  Чи допомагає медаль при вступі до вузу?
–  Допомагає не медаль, а знання. Чим більший вуз, тим менше він дає пільг медалістам, бо багато бажаючих навчатись. Відповідно, більший конкурс. Часто у престижних вузах медаль взагалі не враховується. Інколи для медалістів влаштовують співбесіди. Але не можу сказати, що це легше за іспит. Бо на екзамені відповідаєш лише на запитання білета. А на співбеседі комісія задає будь-які питання.
–  А медалі зараз відповідають знанням ?
–  Кількість випускників зменшується, а медалістів – збільшується. І в сільських, і в міських школах медалі роздаються направо й наліво. Раніше по всій області було стільки медалей, скільки зараз в одній школі. Інколи медалісти складають екзамени навіть гірше, ніж звичайні учні.
–  Які правила прийому медалістів цього року?
–  У міністерських правилах прийому про медалістів нічого не сказано. Тому кожен вуз визначає свою політику. Він може взагалі не давати пільг, або давати їх вибірково на окремі спеціальності. Але цього року існує вимога: всі категорії поступаючих мають пройти вступні іспити.
–  А раніше поступити до вузу із медаллю було легше?
–  Був час, коли медалісти поступали до вузів взагалі без вступних іспитів. Потім для них ввели співбесіду, а згодом з’явилось обмеження по спеціальностях.
–  Чи буде сенс боротись за медаль, якщо введуть зовнішнє тестування?
–  Буде сенс боротись за знання. Минулого року проводили експериментальне тестування. Участь взяли близько семи тисяч учнів. Думаю, це були кращі школярі, серед них і медалісти. Але результати – погані. У більшості – трійки за п’ятибальною шкалою.
–  А як із зовнішнім тестуванням цього року?
–  Зараз воно не обов’язкове. Після тестування видається сертифікат з оцінками. Якщо вони вас не влаштовують, можете не показувати сертифікат при вступі. Тоді здаватимете екзамени на загальних підставах. Якщо ви надаєте сертифікат, то вступні іспити не складаєте.
–  Чи буде для медалістів окремий конкурс?
–  Зараз на це відповісти важко. Більше можна буде сказати тоді, коли надійде програма із критеріями оцінювання.
–  Якщо випускник отримав двійку за тестами, він може вступати до вузу?
–  Ні, він не має права поступати далі. Принаймні, так було минулого року. Якщо ж він бажає отримати освіту, через рік йому доведеться за свої кошти знову проходити тестування.
–  А якщо абітурієнт не пройшов до вузу по конкурсу?
–  Думаю, що йому доведеться проходити тестування вдруге.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх