Викладати в українських школах будуть не лише вчителі...

16.02.2017, 17:03 Переглядів: 4 874

Викладати в українських школах будуть не лише вчителі...

Щоб викладати у школі, тепер не обов'язково мати диплом педагогічного вишу, достатньо мати вищу освіту і глибокі знання

Щоб викладати у школі, тепер не обов'язково бути вчителем. Достатньо мати вищу освіту, глибокі знання з якогось шкільного предмету, лідерські якості та багато натхнення - 9 лютого в Україні стартувала програма «Навчай для України» у рамках якої 40 відібраних фахівців різних напрямків, після спеціального навчання, викладатимуть у 5-11 класах обраних шкіл протягом двох років. Набір на програму триватиме до 1 березня.

 

«Навчай для України» - це програма лідерського розвитку, яка залучає до системних змін в країні талановиту молодь, готову інвестувати свій час та талант для того, щоб стати ефективними агентами змін у школі, громаді та країні.

 

В рамках першого її етапу, для відібраних кандидатів участь у програмі розпочнеться з інтенсивної педагогічної та лідерської підготовки у співпраці з профільними інституціями та запрошеними експертами.

 

Планується, що за час дворічної роботи у школах програмою буде забезпечена комплексна підтримка учасників у розвитку їхніх професійних та лідерських навичок. Зрештою випускники програми сформують спільноту, яка стане рушійною силою системних змін як в освіті, так і в інших сферах.

 

Оскільки участь у програмі передбачає переїзд до місця розташування школи, учасники отримуватимуть, крім зарплати вчителя, додаткову стипендію, а також матимуть постійну підтримку менторів.

 

Ця модель роботи довела свою ефективність в 40 країнах світу. Вперше схожа програма, Teach For America, запрацювала в 1990 році, відтоді така ініціатива була втілена в десятках країн на шести континентах. Так, у Великобританії програма Teach First стала топ-роботодавцем для випускників у 2013, а 53 з 202 випускників програми Enseña Perú працюють в Міністерстві освіти Перу. Цьогоріч випускники подібних програм в Болгарії, Великобританії та Іспанії увійшли до списку Forbes 30-ти найуспішніших соціальних підприємців Європи.

Україна стала 41-ю країною світу та 17-ю країною Європи, яка приєдналася до міжнародної мережі Teach For All.

 

Спочатку проект реалізуватиметься в трьох областях – Київській, Харківській та Львівській, приблизно по 13 учасників на регіон.

 

Кандидати на участь в програмі мають відповідати таким ключовим критеріям:

 

- наявність вищої освіти (диплому бакалавра, магістра, чи спеціаліста будь-якої спеціальності) на період початку викладання у школі – 1 вересня 2017 року;
- знання хоча б одного предмету зі шкільної освіти;
- свідома мотивація (учасники прагнуть відкривати нові можливості для дітей, розвивати себе та свої навики, а також змінювати на краще свою країну);
- вміння працювати в команді та мотивувати інших до досягнення їхніх цілей;
- ініціативність, наполегливість та вміння справлятися зі складними ситуаціями;
- комунікативні навички;
- мобільність (ви маєте можливість переїхати до міста чи села Київської, Львівської чи Харківської областей на час участі у програмі).

 

Також кандидати повинні мати можливість переїхати до сільської місцевості або до іншого міста на час участі в програмі.

 

Як зазначила директор ГО «Навчай для України» Рімма Ель Джувейді, обмежень за віком, за конкретними вишами або напрямками підготовки немає.

 

- Ми не обмежуємо учасників у спеціальностях, для нас головне – знання предмету й інтерес до свого предмету. Я, наприклад, навчалася в КПІ, за освітою системний аналітик. Але я брала участь у програмах обміну, добре знаю англійську мову, і якби я хотіла, то могла б викладати англійську, – говорить вона.

 

За словами Рімми, знання учасників програми щодо конкретних шкільних предметів будуть перевірятися, але вони не обов'язково мають співпадати з написом у дипломі.

 

Найбільша потреба у викладачах англійської мови, математики, всіх природничих наук, інформатики. Також потрібні викладачі історії й гуманітарних наук.

 

- У нас на сайті в аплікаційній формі є перелік предметів, з яких можна вибрати. Там є майже всі предмети, окрім фізкультури, музики, праці, – зазначає директор ГО.

 

Що робити, якщо я хочу спробувати?

 

До 1 березня цього року бажаючі взяти участь у програмі мають подати заявку на сайті «Навчай для України». Після цього буде проведено Skype-інтерв'ю.

За умови вдалого проходження цих етапів, у квітні потенційних учасників буде запрошено на співбесіду, після якої протягом тижня вони отримають офіційну пропозицію долучитися до програми.

 

Що відбуватиметься далі?

 

Влітку 2017 року відібрані учасники проходитимуть 6-тижневе навчання в «Літньому Інституті». Воно передбачатиме початок педагогічної підготовки, а також різноманітні тренінги, наприклад, з розвитку лідерських якостей.

 

До того ж протягом практичної частини «Літнього Інституту» майбутні вчителі спробують себе в якості викладачів у літній школі для дітей.

 

Разом з цим, як пояснила Рімма Ель Джувейді, учасники програми, які не мають педагогічної освіти, навчатимуться заочно, щоб за півтора роки отримати диплом про педагогічну освіту державного зразка, який дозволить їм при бажанні залишитися працювати в школі й після завершення програми.

 

З 1 вересня учасники почнуть викладати у школах, офіційно оформлені як вчителі.

 

У кожного з них буде ментор, який надаватиме педагогічну підтримку стосовно предметної частини, а також професійного та лідерського розвитку.

 

Що робитимуть випускники програми по її закінченні?

 

Згідно зі світовою статистикою, в середньому по 60-70% випускників таких програм залишаються в системі освіти.

 

- Вони відкривають власні школи, йдуть працювати в міністерства, започатковують свої соціальні проекти, – розповідає Рімма.

 

Вона уточнює, що на другому році організатори будуть точково дивитися, в кого які інтереси, для того, щоб допомогти їм після програми, якщо вони не хочуть залишитися працювати в школі, знайти себе.

 

- Це можуть бути якісь стажування в компаніях-партнерах, це може бути допомога в створенні своїх соціальних підприємств або громадських організацій. Ми з представниками Міністерства говорили про те, що на якомусь етапі той досвід, який буде в нас і наших учасників, може бути використаний в реформі освіти і побудові нової школи, – додає Ель Джувейді.

 

Детальніше про програму на сайті.

 

За матеріалами: Українська правда. Життя., osvita.ua, teachforukraine.org, platfor.ma

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх