Страхуйтеся, так дешевше

26.03.2009, 22:12 Переглядів: 1 961
ДАІ нагадало про великі штрафи, а страховики – про «дорогі» аварії.
Ну, розповідай, як обганяв, як підрізав...

На минулому тижні в обласному ДАІ зібрали журналістів на прес-конференцію, щоб нагадати: водіїв штрафують не лише за порушення на дорогах, а й за відсутність полісу страхування цивільно-правової відповідальності. (У народі – автоцивілка.) Наразі наявність цього виду полісу, який захищає не винуватця ДТП, а потерпілих, є обов‘язковою в Україні. А за його відсутність ДАІ може покарати водія на суму від 450-ти до 850-ти гривень.

Великі штрафи дисциплінують водіїв і зменшують аварійність на дорогах, стверджує обласне керівництво Державтоінспекції.

– Кількість ДТП скоротилася на 40% порівняно із 2008 роком, – заявив на підтвердження цього Олександр Штепа, заступник начальника ДАІ у Полтавській області.

Резюме для водіїв: хоча неможливо повністю убезпечитися від ДТП, проте можна захистити свої гаманці від неприємних витрат. По-перше, на штрафи за відсутність полісу автоцивілки. По друге, на оплату заподіяної вами шкоди внаслідок ДТП: тобто перекласти піклування про потерпілих на страхові компанії, придбавши поліс автоцивілки. На цьому наголошує Антон Авдєєв, представник Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Це організація, яка об‘єднує усі страхові компанії, які мають право укладати договори обов‘язкового страхування власників авто. Часто новачки-автолюбителі побоюються за надійність страхових компаній. І тут якраз слід згадати про МТСБУ, адже основна функція цього об‘єднання якраз і полягає у виконанні гарантійних функцій щодо відшкодування збитків потерпілим внаслідок ДТП. Для цього діють резервні фонди: Фонд захисту потерпілих та фонд страхових гарантій. (Це як у банківській системі – Фонд гарантування вкладів фізичних осіб).

На сьогодні в Україні середній збиток внаслідок ДТП складає 6700 грн. Середня вартість річного страхового полісу – 210 гривень. Тобто менше однієї гривні на день. Поліс коштує у 30 разів менше, ніж компенсація потерпілому. (за даними МТСБУ)

Навіть якщо водій зник з місця ДТП – потерпілий може отримати компенсацію

Для цього слід звернутися до МТСБУ – і виплати вам забезпечить Фонд захисту потерпілих. Кошти за рахунок цього фонду відшкодовуються у декількох випадках:

– якщо винуватця ДТП не встановили (водій зник);

– якщо водій не застрахував свою цивільно-правову відповідальність (але при цьому поліс автоцивілки повинен бути у водія потерпілого авто);

– шкода заподіяна учасником бойових дій, інвалідом І групи, інвалідом війни (які керують власним авто), а також особою, яка керує транспортним засобом, що належить інваліду І групи (у його присутності). Це ті категорії громадян, які звільнені від обов‘язкового страхування авто цивільної відповідальності;

– якщо страхова компанія збанкрутувала;

– якщо власник авто надавав його працівнику міліції або медику для виконання ним службових обов‘язків.

Контакти МТСБУ: www.mtsbu.kіеv.ua, тел. (044)239-20-36, е-mail: mtibu@ mtibu.kіеv.ua

Корисно знати

Хочеш швидко отримати компенсацію – спілкуйся правильно зі страховиком

1. Дотримуйтесь рекомендацій страхової компанії.

2. Вимагайте від страховика письмового переліку документів, які необхідні для відшкодування збитків.

3. Подавайте документи у страхову компанію з супровідним листом. У ньому вкажіть своє ім‘я, адресу та контакти, дату подання, перелік документів та загальну кількість їх аркушів. Залиште собі копію супровідного листа, на якому страхова компанія повинна поставити свій номер та дату прийому документів. Або надішліть документи поштою рекомендованим листом.

4. Запитайте та запишіть номер вашої справи у страховій компанії та ім‘я відповідальної особи.

5. Якщо страховик зволікає – подавайте скаргу у Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України: м.Київ, вул. Грінченка, 3, тел. (044)-234-39-46.

6. Якщо ви не задоволені рішенням страхової компанії, подавайте скаргу до Моторного (транспортного) страхового бюро України: 02002, Київ-2, а/с 272.



 
Теги: ДАІ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх