Супчики родом із кружки

22.03.2008, 19:51 Просмотров: 1 179
«Концентрат» із пакетика – борщу не заміна.
Їжа нашвидкуруч домашнім стравам не конкурент
Фото: Дмитрий Бабец

Через заклопотаність та постійну нестачу часу люди все частіше віддають перевагу їжі швидкого приготування – бульйонам, макаронам та супчикам із пакетиків. Зручно, дешево, швиденько. Та от тільки така їжа не має нічого спільного зі справжнім супом чи картопляним пюре.

Прокоментувати корисність їжі з пакетиків ми попросили завідувача педіатричного відділення №1 поліклініки №2 дитячої лікарні Катерину Яковцову.

– Наскільки така їжа поживна? Чи може вона замінити повноцінний обід?

– За калорійністю, що зазначена на упаковці, їжа з пакетиків нібито поживна. Та насправді супи та макарони нашвидкуруч зовсім не відповідають потребам нашого організму.

Для того, щоб усі обмінні процеси протікали нормально, ми маємо їсти за режимом, страви готувати правильно та тільки з якісних продуктів. Їсти треба, нікуди не поспішаючи, не розмовляючи, без стресів, не на ходу. Взагалі-то культура харчування – наша біда. Ця культура у нас просто відсутня. Тому супчик із пакетика на обід (навіть, якщо ви на роботі) – це не вихід. Працююча людина має харчуватися у їдальні. Якщо такої можливості немає, їжу краще прихопити з собою із дому. Обід дуже важливий для нашого організму. Він має бути найбільш калорійною їжею дня. Обід має бути повноцінним: перша страва, друга, овочі-салати тощо. А супчик із пакетика справжнього борщу не замінить, втім, як і бутерброди всухом’ятку.

– Чи можуть «концентрати» бути корисними?

– Ні, це їжа для тих, хто насправді не має можливості нормально поїсти. Наприклад, у дорозі, у потязі. Або на природі. Хоча й на природі краще приготувати смачного кулешику чи юшки.

– Як часто можна вживати страви з пакетиків?

– До такої їжі слід вдаватися у крайньому випадку. Справжня страва має бути повноцінною: якісною за хімічним складом, зі вмістом усіх необхідних вітамінів та мікроелементів та достатньою кількістю калорій. Постійне вживання супчиків, пюре та макаронів швидкого приготування може призвести до порушення обміну речовин.

– Чи варто давати таку їжу дітям?

– Ні в якому разі! Дітям протипоказані страви з пакетиків, сухі макарони прямо з пачки, сухарики, горішки, чіпси, газовані напої тощо. Така їжа або посилює, або пригнічує секрецію шлункового соку, а отже «концентрати» перетравлюються неправильно. Далі неперетравлена їжа засвоюється, в результаті маємо токсичний вплив на організм і, як наслідок, – алергічні захворювання. Через неправильне харчування у дітей розвиваються хвороби шлунково-кишкового тракту, порушується обмін речовин. А це, у свою чергу, відбивається на всіх системах дитячого організму. Страждає мозок, серце, жовчний міхур, нирки – ось і маємо гастрити, панкреатити, холецистити, гепатити, коліти, сечо- та жовчекам’яні хвороби, різноманітні кардіопатології. Ці захворювання останнім часом дуже помолодшали. Зараз гастрити трапляються у дітей віком до трьох років! Так що наше здоров’я цілком залежить від якості нашого харчування.



 
0
Автор: editor
Теги: їжа
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.


Вверх