Чи знизяться ціни на ліки?

29.10.2009, 19:38 Переглядів: 5 109
Парламент ухвалив законопроект, згідно з яким ціни в аптеках мусять повернутися до рівня 2008 року..
90% ліків в Україні - імпортного виробництва, або мають імпортні компоненти
Фото: Дмитрий Бабец

Наразі головною інтригою є те, підпише чи не підпише Президент новий закон. Депутати проголосували за нього, бо вважають: ціни в аптеках аж надто «накручені», і фармацевти отримують надприбутки. Останні ж заявляють, що не повернуть минулорічні ціни, посилаючись на зростання курсу долара.

Хто і як зараз регулює ціну

– Нещодавно купувала доньці сироп від кашлю «Бронхолітин», – розповідає Марина, офісний працівник. – Коли мені подали цей препарат і назвали його ціну, я мало не присвиснула. Це ж треба – 31 гривня 20 копійок. Так виходить, що «Бронхолітин» я купую майже щосезону восени і навесні. Останнього разу купувала його десь за 11 гривень, ще трохи раніше він коштував вісім. Я розумію, що препарат імпортний, і долар «виріс» за рік удвічі. Але все одно, навіть якщо 11 гривень помножити на два, виходить, 22 гривні. Виходить, 9 гривень в аптеках «наварюють» з нуля! Невже за цим ніхто не слідкує?

Державне регулювання цін на ліки все ж існує. На даний час діє урядова Постанова №333 від 25 березня цього року «Деякі питання регулювання цін державного регулювання цін на лікарські препарати і засоби медичного призначення». Відповідно до цього, оптові постачальники ліків не мають права встановлювати націнку більшу за 12% їх відпускної ціни (виробника). У свою чергу аптеки мають право «накидати» не більше 25% від закупівельної ціни (в оптовика). За невиконання Постанови Державна інспекція з контролю за цінами штрафує фармацевтичні фірми.

Але регулюється лише ціна на певний перелік ліків. У ньому 215 препаратів (передбачені ще комбінації окремих препаратів). Медики ще називають його життєво необхідним переліком. «Бронхолітину» у ньому, звісно, немає…

Приклад

Як зараз діє державне регулювання цін на ліки

Фармацевтична компанія Х закупила у виробника Y препарат за ціною 10 грн, зробила націнку 12% і продала препарат у аптеку вже за 11 грн 20 коп. У аптеці зробили свою націнку (25%) уже на оці 11 грн 20 коп. У результаті споживач отримав препарат за ціною 15 грн 12 коп – тобто на 50% дорожче за відпускну ціну. Це й називається державне регулювання. А тепер уявіть, якою буде ціна на препарати, якщо його немає.

Тепер всі ціни на ліки можуть стати регульованими

Минулого тижня парламент ухвалив скандальний законопроект про заборону підвищення цін на ліки. «За» проголосувало 242 депутати з 439 присутніх у залі засідань.

Закон вводить суворе державне регулювання цін на ліки. Якщо законопроект підпише Президент, то всі аптечні препарати вітчизняного виробництва повинні реалізовуватися за цінами, встановленими державою, а імпортні – за цінами липня 2008, пояснює зміст документу Ліга БІЗНЕСІнформ. Щоб втілити у життя регулювання по-новому, Мінохорони здоров‘я складе базу вартості препаратів станом на 1 липня 2008 року, і виходячи з неї будуть встановлені ціни в аптеках. Кожне нове підвищення ціни на будь-який препарат фармацевтичні фірми повинні будуть реєструвати та економічно обґрунтовувати. Парламентарі вважають, що ці заходи дозволять припинити спекуляції на ринку лікарських препаратів. Фармацевти ж запевняють, що не зможуть ввозити в Україну імпортні препарати, бо «старий» минулорічний курс долара їм ніхто не поверне. Мовляв, через місяць після введення закону у дію, аптеки почнуть закриватися й Україну очікує дефіцит ліків.

Проте Тетяна Бахтєєва, голова комітету Верховної Ради з охорони здоров‘я впевнена, що закон допоможе навести лад з цінами в аптеках, а імпортні ліки нікуди не зникнуть.

– Коли ми проаналізували, наскільки подорожчали деякі привізні препарати, виявилося, що їх ціну при закупівлі півроку тому розраховували, виходячи з курсу долара в 20 гривень, хоча тоді він був 7,5. Виходить, що фармацевти отримували до 300% прибутку. Навіть, якщо врахувати, що за умовами мораторію на ціни, ліки не можна продавати дорожче, ніж вони коштували на 1 липня 2008 року, все одно це буде прибутково, але не надприбутково, як зараз, – цитує Тетяну Бахтєєву Ліга БІЗНЕСІнформ.

Коментар

Світлана ОНОПКО, завідуюча Кременчуцькою філією ПОКП «Полтавафарм» (аптечний склад).

– Аптеки закуповують препарати в оптових постачальників. Їх не так вже й багато, і перш за все саме їх стосується прийнятий законопроект. Якщо йдеться про повернення цін на рівень липня 2008 року, то імпортні ліки треба переоцінити на 70%, адже на той час курс долара був 4 грн 65 коп, а зараз – 8 грн. Хто ж із оптових постачальників погодиться відпускати аптекам ліки за минулорічним курсом долара – тобто нижче собівартості? Хто буде відшкодовувати різницю? З іншого боку, ми не знаємо всіх «підводних течій» формування ціни оптовими компаніями і реальної вартості препаратів. Зі свого боку скажу, що наші націнки зазвичай не перевищують 25%, навіть на ті препарати, на які немає державного регулювання.



 
Теги: ліки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх