Медицина офіційно стає платною-2

22.10.2009, 19:27 Переглядів: 2 755
Прийняті облдержадміністрацією тарифи на медпослуги в Кременчуці та районі – влада поголовно не запроваджуватиме..

Вони торкнуться лише пацієнтів, що прийдуть для проходження профілактичного медогляду, а не за меддопомогою. Аби запровадити всі платні послуги не вистачить спеціалістів.

Матеріал минулого номера «Кременчуцького Телеграфу» «Медицина офіційно стає платною», в якому розповідалося, що облдержадміністрація видала розпорядження, яким затверджено тарифи на платні послуги для медустанов Полтавщини, викликав чималий резонанс як серед пацієнтів, так і серед лікарів. Перші здивовані, чому за медпослуги доведеться платити, якщо згідно Конституції –медицина є безкоштовною, другі пояснюють чого саме торкнеться нововведення.

– Медична допомога для мешканців Кременчуцького району у нашій лікарні як була, так і залишиться БЕЗКОШТОВНОЮ! Нові тарифи стосуються, в основному, пацієнтів, що прийдуть на медогляди, – каже завідуючий поліклінікою Кременчуцької центральної районної лікарні Дмитро Петращук.

При цьому він додає, що наведені у минулому номері газети розцінки, наприклад, на обстеження лікарем-терапевтом – 3 грн 20 коп чи хірургом –1 грн 60 коп, будуть застосовуватися при розрахунку калькуляції для проведення медичних профоглядів, а не для кожного прийому пацієнта.Про консультаційні послуги тих же терапевтів, вартість яких становить 9 грн 30 коп. Дмитро Петращук нічого не розповів.

Натомість про це говорить завідуючий міським відділом охорони здоров’я Валерій Литвиненко. Він також стверджує, що надруковані розцінки застосовуватимуться лише при проведенні профоглядів. Для консультаційних прийомів вони вищі. Але саме з цими прийомами виникає найбільше проблем.

– Із прийняттям цього розпорядження, ми маємо зробити так, аби прийом вели не лише безкоштовний, але і платний лікар. Однак для цього немає спеціалістів. Наприклад, прийом веде уролог до якого стоїть черга безкоштовних пацієнтів. Тут прийшов той, хто готовий, згідно нових тарифів, заплатити за послугу. Він іде до цього ж лікаря, але платно. Проте там вже чекає купа «безкоштовних» хворих. Вони його без черги не пропустять. А в інший час уролог не працює. Тож пацієнт має стояти в цій же черзі, але заплативши гроші. І що це змінить?..

Аби він прийшов на прийом за кошти і без черги, то треба було б, щоб уролог вів додатковий прийом. У наявності ще одного спеціаліста в мене немає. Часу в уролога на додатковий прийом теж немає. Взяти ще одного уролога не можемо. Можемо взяти на платний прийом. Так скільки треба прийняти людей за гроші аби нашкребти йому на зарплату!? Ми на таке нововведення не підемо, – каже пан Литвиненко. – Ми як приймали хворого безкоштовно, так все і залишиться. Немає фахівців для платного прийому!

Платними, як і раніше, будуть послуги госпрозрахункових відділень при проведенні водійської комісії, в стоматполіклініках, при проходженні профоглядів, при проведенні абортів в пологовому будинку. Крім того, в закладах обласного підпорядкування платними є профогляди в нарко- та психдиспансерах, а також – надання косметологічної допомоги в шкірвендиспансері.

При цьому пан Литвиненко підкреслює, що затверджені облдержадміністрацією тарифи є нижчими за ті, що діяли до сьогодні.


До речі

У Кременчуці не вистачає 220 лікарів

Найбільше вакансій – сімейних лікарів, лікарів станції швидкої меддопомоги та дільничних педіатрів.

Кадровий голод спостерігається в лавах кременчуцьких лікарів. За словами завідуючого міськздороввідділом Валерія Литвиненка, на сьогодні в місті не вистачає 220 лікарів. Серед них сумну першість тримають сімейні лікарі – 34 вакансії, лікарі швидкої допомоги – 22 вакансії, дільничні педіатри – 10 вакантних одиниць.

– А якщо з лікарень підуть пенсіонери, то кількість вакансій зросте на 15-20%. Ми зараз не можемо заманити лікарів, навіть частково вирішуючи їх квартирні питання. Усі вони кажуть, що у лікарів зарплата низька, а відповідальність велика. Проте і взяти лікарів ніде. Ми можемо розраховувати на тих, хто навчається на держзамовленні. Так їх направляють у той район, де взагалі немає медпрацівника, – розповідає Валерій Литвиненко.

Інші студенти, згідно статистичним даним, після закінчення медичних вищих навчальних закладів часто йдуть не у державну медицину, а в представництва фармацевтичних фірм. Там потрібна вища медична або фармацевтична освіта. Для роботи видають авто і в місяць платять 3-5 тис. грн. А середня зарплата лікаря у державній медустанові складає близько 1200 грн.



 
Автор: bulashev
Теги: медицина
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх