Із грудня за сміття платитимемо по-новому

12.11.2009, 18:36 Переглядів: 2 674
На вивезення відходів будуть окремі договори з мешканцями, але й оплата зросте.
Завдяки коштам мешканців влада обіцяє купити спецавтомобілі, яких зараз не вистачає
Фото: Дмитрий Бабец

Виконком «вивів» із квартплати розцінку на вивезення сміття. Тепер гроші йтимуть напряму КАТП-1628 – підприємству, що вивозить відходи. Сама послуга подорожчає, і вона нараховуватиметься не на квадратні метри, а на людину.

6 листопада міськвиконком ухвалив рішення, яким «вивів» вивезення сміття із квартплати (тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій).

Для мешканців, по суті, є дві новини. Одна – добра, інша – погана. Почнемо з доброї. КАТП-1628 (комунальне підприємство, що вивозить сміття) укладе договори на послугу окремо з кожним власником квартири. Раніше таких договорів не було, а між КАТП та мешканцями стояла ще одна структура – управляючі компанії «Житлорембудсервіс» та «Добробит». За такої системи пред’явити претензії за переповнені баки та засмічені двори було складніше.

Тепер про погану новину. Оплата за вивезення сміття підвищиться. Станеться це вже з першого грудня, повідомила Катерина Бутенко, заступник начальника управління ЖКГ. Нагадаємо, нещодавно виконком підвищив тарифи на вивезення сміття та збільшив його норму на одного мешканця (за розрахунками наукового інституту). Проте застосувати ці нововведення виконком не міг: адже вивезення сміття оплачувалося в тарифі на утримання будинків, і при цьому розцінка була «розбита» на квадратні метри житлової площі. Тепер смітитимуть і платитимуть люди, а не квадратні метри. А виведення послуги з квартплати призведе до подорожчання послуги (для більшості кременчужан). За підрахунками «Телеграфа», які ми наводили в № 43 (від 22.10.09) виграють від новвоведення мешканці-одинаки, прописані у дво- або трикімнатних квартирах.

Пряма мова

Олександр ЛЮБЕНКО, начальник управління житлово-комунального господарства:

– У минулому році місто придбало 886 євроконтейнерів. Та виставлено в мікрорайонах лише близько 350 – менше половини. Адже КАТП, щоб обслуговувати все місто, потрібно сім автомобілів для таких контейнерів. А є лише три. Щоб купити техніку, ми й вводимо новий тариф та систему оплати. На жаль, ми перекладаємо це на плечі мешканців. А що ж робити – не тягнути ж безкінечно дотації з бюджету!

Хто виграє від нової системи оплати

Коли вивезення сміття стане окремою послугою (з окремим тарифом), «діти війни» нарешті отримають законну знижку. Ця категорія має 50-відсоткові пільги по оплаті за комунальні послуги. До них відноситься і вивезення сміття. Однак у Кременчуці його вкючали до складу житлової послуги (утримання будинків). Тому утворилася колізія, і «діти війни» не мали знижки на житлові послуги. Тепер дане непорозуміння вирішиться. Щоб отримати знижку, «дітям війни» при укладанні договору з КАТП на вивезення сміття, слід буде надати копію посвідчення, пояснила Катерина Бутенко, заступник начальника УЖКГ.

Фото: Дмитрий Бабец

Тариф на одну людину



 
Теги: сміття
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх