Звідки на картоплі позолота

21.09.2006, 19:09 Переглядів: 2 499
Картопля, схоже, скоро стане для багатьох делікатесом. На ринку її ціна тримається на рівні 2.30-2.50 грн.
«А може краще по три гривні...»

У кременчужан триває заготівельний сезон. Готуючись до зими, люди скуповують величезну кількість буряків, моркви, цибулі, капусти... Але найголовніший і найвагоміший у народній дієті продукт – картопля. Її купують за будь-якого фінансового стану.
Зараз на кременчуцьких ринках ціна картоплі становить 2,30-2,50 грн. Чому саме стільки? Знову неврожай, чи довгоносики все поїли? Насправді, як виявилось, ситуація значно простіша. «Жодне фермерське господарство Кременчуцького району картоплю цього року не садило. Тому до Кременчука її везуть, в основному з північних областей, – повідомив головний державний інспектор із заготівлі і якості сільськогосподарської продукції Петро Іваненко. – Що стосується цін, то зараз держава їх не контролює, вони встановлюються на біржі». „ТелеграфЪ” запитав декількох торговців, звідки вони везуть картоплю і скільки там за неї платять. Одні відповідали охоче, хоча й називали різну інформацію, інші відмовлялися говорити взагалі, пояснюючи небажання «відсутністю настрою».
Один «картоплянник», кавказької зовнішності, відверто здивувався: «Та ви що? Возити картоплю з інших областей невигідно. Немає сенсу! Ми скуповуємо її у приватних господарів у найближчих селах по 2 грн. за кілограм. Продаємо за 2,30-2,50. Альтернативи немає – тільки так».
Іншу відповідь ми почули від «картоплянника», що торгував з вантажівки: «Веземо картоплю з Чернігівської та Сумської областей. Врожай там значно кращий за наш, платимо за кілограм гривню».
Поговоривши з мешканцями прилеглих до Кременчука сіл вдалось з’ясувати, що дійсно врожай картоплі цього року не дуже гарний. А Західна Україна, наприклад, жаліється, що дощі не дали зібрати врожай вчасно і багато картоплі погнило у грунті. Продають її там заготівельникам по 1.00-1.30 за кілограм. Майже таку ціну можна знайти, якщо проїхатись Глобинським районом (там, де людям далеко їхати до базару). Купити цей овоч у селян можна по 1.30-1.40 за кілограм. У прилеглих до міста селах, дійсно просять до 2 гривень за кілограм. Але що не викликає сумніву – торгувати картоплею таки вигідно.
Ми порахували, скільки можна «наварити» продаючи кілограм картоплі, в середньому, по 2,40 грн. Виявилося, віднявши вартість перевезення (на кілограм «довішується» не більше десяти копійок, якщо везти з далеких областей) та плату за право торгувати на міських ринках, то вийде не менше 1 гривні «навару»» на кожний кілограм.
Поміж тим ціни на картоплю найближчим часом падати не збираються, як на кавуни, – цей товар може і полежати.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх