Як обирати мед

17.08.2006, 15:08 Просмотров: 1 237
„Вельмишановна редакціє!
Я довго спостерігав за продажем меду на ринках Кременчука. І ось які в мене виникли з цього приводу асоціації.
Більшість із нас вважають себе знавцями в політиці, футболі, вихованні та ..

„Вельмишановна редакціє!
Я довго спостерігав за продажем меду на ринках Кременчука. І ось які в мене виникли з цього приводу асоціації.
Більшість із нас вважають себе знавцями в політиці, футболі, вихованні та .. медові. А чи це так? Вже майже рік я – мешканець Кременчука, а пасічник-аматор з 1972 року.
Варто зазначити, що виробництво та реалізація меду підвладні загальним законам ринкової економіки. Поміж роздрібних торговців існує жорстока та агресивна конкуренція. Адже виробництво меду пов’язане з великими затратами, тому кожен пасічник сподівається вигідно його продати. І тут вихід один – запропонувати покупцеві продукт високої якості.
Якість меду вимірюється в ГОТАХ. Найвища якість це 25 ГОТ. Як правило, це темний гречаний мед, в якому у чотири рази більше мінералів, ніж  в акацієвому – там лише п’ять-шість ГОТ. Гречаний мед відкачують в середині липня. А в Кременчуці його продають на базарі вже у травні. Це ніщо інше, як розтоплений минулорічний мед. Закристалізований гречаний мед має коричневий колір, а не чорний, як смола. Це кип’ячений мед, що консистенцією нагадує желе чи конфітюр.
Найкращим посудом для меду є скляний і глиняний. Мед складається з 21 основної та 26 другорядних амінокислот. У Кременчуці ж мед продають у пластмасовій посуді і відерцях, які розраховані на замазку та шпаклівку. Амінокислоти, вступаючи в реакцію із пластмасою, виділяють діоксин.
Кристалізація меду залежить від якості нектару. Якщо літо було спекотним, кристалізація буде маслянистою, якщо дощове – крупнозернистою.
Майже половина медів на базарі – соняшникові. Їх незаслужено ігнорують покупці. Під них перебудувалися і пасічники, називаючи соняшниковий мед різнотравним, липовим, рапсовим, а це неправильно. Саме соняшниковий мед  виводить холестерин.
Мед має приємний смак і аромат, залежно від трав, з яких був взятий нектар. Коли бджоли приносять нектар у вулик, у ньому міститься до 35 відсотків води. Вночі вода випаровується і по пасіці пливуть аромати. Випаровують воду, поки її не залишиться 16-17 відсотків. Такий мед запечатують, бо він уже стиглий, і відкачують. Деякі пасічники поспішають відкачати мед, щоб дорожче продати. Такий мед  водянистий і незрілий, він має сильний запах, бо ще йде випаровування води. Він може швидко закиснути.
Якщо меди справжні, всі вони хороші. І треба їсти різні, вони доповнюють один одного.
Дозвольте поздоровити всіх пасічників із Днем пасічника (?.. серпня) і побажати їм по бідону меду з вулика – у  Кременчуці це важка робота.

Леонід Назаренко”.

 



 
0
Автор: editor
Теги:
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Читайте также:



Вверх