Страшилка від енергетиків

7.04.2006, 10:04 Переглядів: 1 989
Минулого тижня знову почалися розмови про підняття на 25% ціни на світло та газ. Але, як відомо, у березні народні депутати ухвалили мораторій на підвищення цін на житлово-комунальні послуги до кінця 2006 року. Тоді як пояснити такі заяви?.

Перший неприємний сюрприз після виборів підкинула Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ). Члени комісії заявили, що з 1 травня газ і світло подорожчають на 25 відсотків. Причому не для підприємств, а для бюджетних організацій та населення. Планується, що за наявності лічильника, газ коштуватиме 22 копійки за кубометр, без лічильника – 24 копійки. А за елекроенергію українці, які живуть у селах, платитимуть 18 копійок за кіловат, а міські мешканці 19 з половиною копійок (у будинках з електроплитами – 15 коп.).
В прес-службі НКРЕ “Телеграфу” крок свого відомства пояснили тим, що на сьогодні населення відшкодовує лише 36% від реальної ціни електроенергії. Щоб довести теперішню вартість до реальної, лише цього року тарифи треба підвищувати ще кілька разів.
У компанії «Газ України» кажуть, що такі ціни на газ, які є зараз – це самообман. Вартість газу для населення не змінювалася вже сім років. Ціни утримувались штучно – різниця між справжньою і встановленою вартістю відшкодовувалась державою. Дешевизна газу призвела до надзвичайно неекономного його використання з одного боку, і до нехтування правил ринкових відносин – з іншого.

Закон-невидимка
Все це так, але... Як співвідносити заяви НКРЕ із прийнятим у березні Верховною Радою мораторієм на підвищення цін на житлово-комунальні послуги, газ, електроенергію і суспільний транспорт на 2006 рік. Нагадаємо, перший раз Рада ввела цей мораторій 19 січня. Проте 10 лютого Президент наклав на закон вето. Віктор Ющенко посилався на те, що таке рішення є неконституційним, а Рада при його ухваленні вийшла за межі своїх повноважень. В березні парламентарі подолали вето Президента і знову ухвалили закон. Він передбачає введення мораторію на період до встановлення розміру мінімальної зарплати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму і до погашення заборгованості по всіх виплатах. Але чи підписав Президент березневий закон “ТелеграфЪ” не зміг дізнатись ні в Адміністрації Президента, ні в парламенті, ні в Мін’юсті. Більшість інтерв’юерів кажуть, що то був популістський передвиборчий крок парламентарів і Президент схоже знову наклав на закон вето.
Нардеп Василь Гаврилюк на наше запитання відповів, що теж не знає чи підписав Ющенко закон про мораторій. Однак пан Гаврилюк впевнений, що мораторій повинен діяти, а якщо ні, то до закінчення каденції депутати мають знову розглянути це питання та знову подолати вето Президента.

Що буде з цінами?
Разом з цим у прес-службі Мін’юсту нам повідомили, що нові тарифи буде затверджувати Міністерство юстиції, але лише після погодження їх з профспілками. Останні, зазвичай, виступають проти підвищення цін. До речі, попередня спроба підвищити ціни на газ і світло на початку року не вдалася – тоді Мін’юст дозволу не дав. “Рішення НКРЕ має рекомендаційний характер. Воно нелегітимне, поки ми його не затвердимо. До нас воно ще не надходило. Скільки часу займе узгодження невідомо. Звісно, все залежатиме від позиції керівництва уряду”, – заявили в прес-службі Мін’юсту і додали, що до літа ціни, швидше за все, не зростуть.
Сам прем’єр-міністр Юрій Єхануров також вважає, що з підвищенням цін поспішати не слід.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх