Морозиво: смачно чи небезпечно?

21.07.2012, 08:37 Просмотров: 7 148 Комментариев: 9

Морозиво: смачно чи небезпечно?
Одна доросла любителька морозива днями сказала: «Ну люблю я морозиво, люблю з дитинства. От тільки їм його зараз, а відчуваю, наче пінку для укладки волосся ковтаю – не те, що колись. Може, я постаріла?»

Фото с сайта f8.ifotki.info

 

До речі, на смак «пінки» скаржиться не лише вона. Влітку читачі «Телеграфа» регулярно запитують, чому у морозива іноді такий дивний синтетичний смак, та яке морозиво взагалі можна купувати, особливо дітям. «ТелеграфЪ» готовий розповісти все, що дізнався.

 

МОЛОКО Українські державні стандарти передбачають виробництво молочного морозива лише з коров’ячого молока. Втім, сучасні технології дозволяють зробити «молочне» на вигляд морозиво з питної води, рослинних жирів, стабілізаторів та ароматизаторів – і зовсім без молока. Звідси і присмак «пінки». 

МОЛОЧНИЙ ЖИР Морозиво, виготовлене з молочних продуктів за ДСТУ 4733:2007 має містити саме молочний жир. І по-чесному виробники мають вказувати його процент на упаковці. «ТелеграфЪ» в пошуках молочного жиру переглянув 16 сортів морозива. Лише на одному з них ми знайшли позначку «19% молочного жиру». На інших містилися написи на кшталт «масова частка жиру 3%», «12% жиру», тощо. Фахівці відділу гігієни харчування припускають, що такими позначками виробники просто приховують реальну частку справжнього молочного жиру, щоб не впадало в очі, що більшість жирів рослинного походження.
ЕМУЛЬГАТОРИ-СТАБІЛІЗАТОРИ Чомусь український народ найбільше лякає стабілізатор під назвою «камедь рожковго дерева». Можливо, це через колюче слово «рожкове». Втім, стабілізатор цей видобувають не з нафти і не з ракетного палива, а з бобів африканської акації. Стабілізатори потрібні, щоб брикет морозива тримав форму, а не перетворювався на калюжу. Без них сьогодні промислове морозиво взагалі не виробляють.
РОСЛИННІ ЖИРИ Словосполучення «кокосова олія» або «пальмова олія» лякає багатьох покупців. Втім, самі по собі рослинні жири – це ще не кримінал. Некорисними вони стають в процесі гідрогенізації – переведення рідких жирів у стан твердих. Такі жири фанати здорової їжі називають трансжирами і звинувачують їх у купі злочинів проти людства. Є думка, що трансжири сприяють розвитку атеросклерозу, жировому переродженню тканин печінки та створюють проблеми з холестерином.
АРОМАТИЗАТОРИ Український народ активно боїться ароматизаторів і вважає їх суцільною синтетикою, створеною нам на загибель. Якщо ви їх теж боїтесь, шукайте морозиво, виготовлене за ДСТУ 4733 та позначки «ароматизатор натуральний» або «ароматизатор натурально-ідентичний». Натурально-ідентичний ароматизатор – це весело, це значить, що аромат натурального продукту (наприклад, суниці) отримують з іншого натурального продукту, іноді більш прозаїчного. Наприклад, натурально-ідентичний аромат полуниці отримують із капусти. «Зате ж не з нафти» – як казала одна бабуся.

 

 

Держстандарт


Наш острах перед морозивом має свої корені. «Ростуть» вони з буремних 90-х, коли кожне підприємство писало власні технічні умови, яким мав відповідати продукт. Що то були за технічні умови, і що то були за продукти, краще не згадувати. У 2007 році Асоціація українських виробників морозива вирішила навести хоч якийсь лад у виробництві. Фахівці асоціації розробили перші українські національні стандарти для морозива. Вони набули чинності з 01.01.2008 року.

Нині в Україні існує три держстандарти (ДСТУ), і вони скасовують будь-які технічні умови (ТУ) будь-якого виробника, якщо вимоги ТУ нижчі, ніж у стандартах. Тож, найперше пропонуємо вживати морозиво, яке має позначки держстандарту:

ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір»;

ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід»;

ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини».

Якщо ви надаєте перевагу морозиву, виготовленому з молока, купуйте те, що має позначку ДСТУ 4733 – лише ця група за держстандартом має обов’язково містити молоко коров’яче (а не соєве).

 

 

 

Читайте етикетку!


Текст на упаковці морозива читати треба просто-таки обов’язково. Спершу шукаємо позначку «дата виготовлення», «термін придатності». Не дивуйтесь, якщо термін придатності морозива сягає 10 місяців – при дотриманні температурного режиму та застосуванні сучасних технологій таке можливе.

 

Далі шукаємо «склад продукту» і дізнаємося, з чого виготовлене морозиво, яке ми збираємось з’їсти. Першими в переліку складових вказуються продукти, яких в морозиві найбільше. Тож, якщо текст починається так: «молоко знежирене, цукор білий кристалічний...» – треба сподіватися, в морозиві більше молока. Якщо ж напис починається зі слів: «вода питна, цукор, ... молоко сухе знежирене...» – то, самі розумієте, чого там більше... До речі, не дивуйтесь, якщо у фруктовому морозиві, яке начебто виготовлене з апельсинового соку, ви знайдете на перших позиціях сік яблучний, наприклад. Це значить, що яблучний сік ароматизували «апельсином» і він став умовно апельсиновим.

 

 

 

Яке морозиво купувати дітям?


З цим запитанням «ТелеграфЪ» звернувся до Наталі Прокопенко – завідувача відділення гігієни харчування Кременчуцької міськСЕС. Наталя Василівна зазначила, що, на її думку, найдоречніше купувати малюкам морозиво, яке відповідає держстандарту 4733:2007 – «Морозиво молочне, вершкове, пломбір». Морозиво для дитини має бути все-таки виготовлене з молока або хоча би значною мірою з молока.

 

Фахівці відділення гігієни харчових продуктів вважають, що дітям не варто часто купувати надто «розцяцьковане» морозиво – різнокольорове та таке, що має складну форму якихось іграшок, ведмедиків, тощо. Бо для виготовлення таких продуктів використовується значна кількість барвників та стабілізаторів. Стабілізатори, наприклад, конче необхідні, щоб морозиво тривалий час зберігало складну форму кольорового ведмедика, зайчика, тощо.

 

Дітям також не варто зловживати морозивом у шоколадній глазурі – бо до складу глазурі у будь-якому випадку входять гідрогенізовані рослинні жири.

 

 

 

Ознаки сумнівного морозива


За виглядом та формою морозива неможливо з’ясувати, чи не містить воно кишкову паличку та чи не «носить» хтось із його виробників стафілокок. Втім, фахівці відділення гігієни харчування радять звертати увагу на такі наочні ознаки сумнівного морозива:

 

1. Брикет морозива має нестандартну форму. Наприклад, ви купили морозиво у вафельному «стакані» або ріжку, а суміш, яка і є власне морозивом, деформована, нещільно заповнює ріжок або ж на ріжку є сліди від талого морозива. Краще кидайте таку покупку у смітник. Їсти його не варто. Скоріше за все, воно було розморожене та заморожене знову. В таких умовах патогенна мікрофлора влітку розвивається дуже швидко.

 

2. Брикет морозива має пошкоджену упаковку. Найчастіше таке трапляється з морозивом у ріжках, які зверху мають кришечку з фольги. Такий продукт теж не варто вживати, бо пошкоджена упаковка створює сприятливі умови для забруднення та розвитку патогенної мікрофлори.

 

3. Ви купили морозиво, а воно наче м’яке. Продавець переконує, що морозиво «дуже свіже, просто така спека, а його щойно привезли, от поки розвантажували, воно трохи і розтануло». Не варто сприймати на віру слова продавця. Морозиво має перевозитись на спеціальному транспорті, обладнаному холодильниками. У точках продажу воно повинно зберігатися в холодильниках та низькотемпературних прилавках. Нормами не передбачено, що морозиво може трохи полежати на сонці і трохи розтанути.

 

У кременчуцькому морозиві стафілокок не знайшли


Протягом 2012 року Кременчуцька міськСЕС здійснила 11 перевірок морозива в торговельних закладах міста. Солодкий продукт перевіряли на наявність кишкової палички, сальмонелли, стафілококу, плісняви та дріжджів (які, до речі, можуть викликати сильну алергію). За інформацією міськСЕС, всі проби за бактеріальними показниками відповідають нормі, ознак патогенної мікрофлори там не знайшли.

 

При підготовці публікації використані матеріали Комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації, Полтавського регіонального науково-технічного центру стандартизації, метрології та сертифікації, Кременчуцької міської санітарно-епідеміологічної станції.

 

Лариса АРТЕМЕНКО (№29 "Кременчуцький ТелеграфЪ)

0
Теги: мороженое

Комментарии: 9

0
21 июля 2012 13:57

У кременчуцькому морозиві стафілокок не знайшли-а шо у нас мороженое делают?

0
329
21 июля 2012 14:00

Сейчас мороженое делают такое же самое, как и сгущёнку.
А в украинской молочной сгущёнке (при проверке в независимой лаборатории) - молока найти не удалось. Только пальмовый жир, красители, подсластители и усилители вкуса. Короче одна таблица Менделеева.

0
0
21 июля 2012 17:18

меня очень переубеждала соседка которая работает в лаборатории в нашем гормолокозаводе, что наш Кремез который выкупил данон, не использует химию и растительные жиры, а делает все с молока незнаю верить или нет но покупаю.Вдруг что гореть будет завод или дом технолога.А вот наши умельцы перекупщики молока по ее словам - это мастера как разбадяжить молоко и водой и сухим молоком и даже стиральным порошком и краской акриловой.Вот и думай почему продукцию начинают делать с сухого молока.

0
338
21 июля 2012 22:05

юрке А мне знакомая говорила,что кроме кефира в пакетах натурального нет ничего.

0
0
24 июля 2012 14:42

а мне говорили, а мне рассказали...) масло например кремез, как и большинство молокозаводов, тупо расфасовывает с польского брикета, натуральным кефиром кремеза не раз травились знакомые, хотя мне он на вкус самый приятный, газированный, иногда чувство самосохранения подводит и споживаю его)) что до мороженного, то зачем же ДСТУ искать (да и не факт что легко найти) коль ТУ то же самое и даже лучше, хотя понятие "якщо вимоги ТУ нижчі, ніж у стандартах" растяжимое, что значит требования ниже стандартов, если ниже по содержанию ядов - хорошо, полезного - не очень... вообщем так и не ясно. а вообще из пломбира мне в кофеине белое мороженное лучшее из встречавшегося, не знаю правда где тарят(

а что до страшилок о стабилизаторах, ароматизаторах, эмульгаторах и прочих Е, то не надо быть параноиком, многие эти Е банально имеют вполне знакомые безобидные названия, да и пофиг на Е, абы вкусно было)

0
0
24 июля 2012 16:23

36
юрка:
21 июля 2012 17:18

На самом деле надо просто уметь анализировать. Вот как вы думаете, где меньше химии и консервантов, в молоке со сроком годности 10 дней или 5 дней? Например, у Кремезовского молока срок раньше был 10 дней, не знаю как щас. У Лубенского 5 дней, а у Яготинского вообще 3 дня. Потому кремез не покупаю, беру обычно лубенское, мне оно по вкусу больше нравится чем яготинское, если нет лубенского - яготинское. Хотя какая-то иллюзия безопасности :-)

0
0
30 июля 2012 02:44

Согласно ГОСТ мороженое с названиями "молочное", "сливочное" и "пломбир" исключительно молочные продукты. Эти категории должны быть изготовлены из молока и продуктов его переработки (сливок, масла, сухого молока, сыворотки) без добавления кокосового или пальмового масла. А дальше варианты.

0
1 508
30 июля 2012 07:45

Цитата: Акакий Сванидзе
срок раньше был 10 дней, не знаю как щас. У Лубенского 5 дней,

на заборе тоже много чего пишут

0
3 261
3 октября 2012 18:41

юрка,
не верь фуры с Польши лично вижу постоянно заезжающие на завод,в них как правило сухое молоко.

0
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.


Вверх