Як перевірити продукти на якість

20.08.2011, 09:10 Просмотров: 6 045 Комментариев: 5

«ТелеграфЪ» побував за лаштунками ринку, у ветеринарній лабораторії, і отримав корисні поради - як не придбати зіпсовані продукти

Що відбувається з продуктами до того, як вони потраплять у наш кошик? Які аналізи роблять ветеринари, аби кременчужани не наразились на небезпечні хвороби? І зрештою, як може себе захистити споживач: що самому можна дізнатись про якість продуктів.

 

М'ясо


Як перевірити продукти на якість

 

Розтин туші: попередній діагноз за зовнішнім виглядом

...Робота лабораторії центрального ринку починається задовго до того, як за м'ясом, молоком та овочами прийдуть покупці. Лікарі з'являються на роботі о 6–й ранку і відбирають продукти.
– Все починається з перевірки документів, – розповідає завідуюча лабораторії центрального ринку, державний санітарний лікар Тетяна Сливка. – За цим слідкує бактеріоскопія. Іншими словами, ми перевіряємо м'ясо корів та свиней на наявність сибірської виразки та трихінели.
Ці хвороби – смертельні для людини. Востаннє в Кременчуці їх виявляли років 5 – 7 тому.

 

Для того, щоб знайти хвороботворні бактерії, потрібно під мікроскопом дивитись на певні частини туші.
Тут працівники лабораторії стають майже патологоанатомами. Тетяна Сливка спочатку розрізає лімфовузли – за зовнішнім виглядом також можна визначити стан здоров'я тварини – розглядає жовчні протоки, серце.

 

– Серце розрізаємо як книжечку: робимо кілька надрізів і «читаємо», – каже ветлікар. – Там можуть бути ознаки такої небезпечної хвороби, як фіноз. Люди часто обурюються, що серце розрізане продають. Але інакше не можна.
 Потім лікар знаходить селезінку.

 

– З частини селезінки ми беремо мазок. Якщо в тварині є «погані» бактерії, вони проявляться саме в мазку з селезінки, – пояснює Тетяна Сливка. 
Свинина, що пройшла лабораторні дослідження, відправляється на прилавок. А лікарі переходять до дослідження яловичини. У відібраній туші, яка потрапила на стіл ветлікаря, одразу насторожує зовнішній вигляд внутрішніх органів.
– Селезінка прив'яла, на серці – плями, згустки, – констатує Тетяна Сливка. – Це говорить про те, що у корови була лихоманка і температура. Тіло побите, видно надрізи.
Висновок лікаря: корову намагались врятувати від хвороби, але марно, прийшлось зробити вимушений доріз. Це м’ясо, згідно з правилами, не можна реалізовувати. Така туша вважається трупом.


Зрештою, її пресипали хлоркою та віддали назад господарям.


Такі дослідження, за словами лікарів лабораторії, проходять всі туші тварин, які потрапляють на ринок, а це – від 20 до 40 штук щодня. «Майже трупи», дорізані хворі тварини, трапляються доволі часто.

 

Що можна зробити самому?


Визначити, чи є в м'ясі хвороби, самотужки неможливо. Єдине, є спосіб визначити свіжість – воно не повинно пахнути хлоркою, кислинкою.
Вимагайте від продавців висновок лабораторії ветеринарної експертизи. На ньому має стояти сьогоднішня дата.

 

Яйця

 

Як перевірити продукти на якість

 

Яйця просвічують на овоскопі

 

Яйця також «приї­жджають» з ветеринарними свідоцтвами. А лаборанти відправляють їх на овоскопію, або просвічування.
Через цей пристрій яйце виглядає яскраво-жовтим, як сонечко. Виявляють, чи немає там чорних та кров'яних плям.

 

Що можна зробити самому?


Шкаралупа яйця має бути блискучою, гладкою, чистою і рівною. Похитайте яйце – воно повинно бути важким, якщо «повітряне» - то яйце старе, висушене.
Якщо опустити в склянку з водою та сіллю і воно потоне горизонтально – яйце свіже. Вертикально – в нього сплив термін придатності.

 

Риба

 

Як перевірити продукти на якість


 

Відбір мазків з риби на аналіз

 

 

Риба на ринках зараз переважно ставкова. В лабораторії розпочинають з органолептики – лікарі визначають свіжість та якість за зовнішнім виглядом і запахом. Потім, в лабораторних умовах, шукають такі хвороби, як епісторхоз та лігульоз(глисти). Зазвичай епісторхоз зустрічається в рибі сімейства коропових - у такому випадку партію товару знищують. Ці хвороби в лабораторії виявляють кілька разів на рік.

 

Що можна зробити самому?


Визначити, чи є в рибі хвороби, самотужки неможливо.
Однак, за зовнішнім виглядом, здорова риба матиме: очі – випуклі, колір зябер – від темно-коричневого до світло-рожевого, без нальоту, луска має щільно прилягати до тіла, черево – не здуте, хвіст – не сухий.

 

Молочні продукти

 

Як перевірити продукти на якість

 

Цей прилад знає про молоко все

Молочні продукти мають продаватись на ринку у скляній тарі, а сир – на чистих розносах.
Починають перевірку продуктів знову-таки з документів – на ринок не пустять продавця молочних продуктів, якщо його корова не пройшла аналіз на лейкоз та туберкульоз.
А от на наявність маститу, кислотність, густину, жирність та кількість білка домашнє молочко перевіряє автомат. Хвилина-півтори – і лікарі знають, скільки там поживних речовин і чи відповідають вони нормам.
Зазвичай молоко на ринок приносять якісне, кажуть у лабораторії.
– Якщо знімуть вершки, щоб зекономити, ми його не пропустимо, бо є норми вмісту жирів, – говорить Тетяна Сливка.

 

Що можна зробити самому?


Підніміть банку з молоком та подивіться, щоб не було осаду. Одразу стане зрозуміло, чи воно чисте.
А от хвороби на вигляд навряд чи знайдеш – для цього потрібна виключно лабораторна експертиза.
Сметана: візьміть ложку сметани і крапніть трохи йоду. Вона посиніла – тут є крохмаль чи мука.
– Зрозуміло, що така сметана – неякісна, – каже Тетяна Сливка.
Сир: покладіть трохи сиру в склянку з водою і подивіться на осад.
– Людина одразу зрозуміє, чи є в сирі якісь непотрібні домішки, – радять у лабораторії.

 

Овочі–фрукти

 

Як перевірити продукти на якість


Дослідження фруктів та овочів на вміст нітратів

 

Зараз перевірка на вміст нітратів не надто актуальна. Перевищення вмісту цих речовин частіше зустрічається в ранніх овочах. Хоча лабораторія щодня робить аналізи.
– Бахчеві зараз прекрасні, – каже Тетяна Сливка. – Два тижні тому ми виявили партію з перевищенням нітратів, але зараз і кавуни, і дині в нормі.
Головна порада лікарів: перед вживанням сирих овочів та фруктів ретельно мийте їх. А краще – на 5-10 хвилин замочіть у холодній воді.

 

Що можна зробити самому?

 

Купуючи овочі, дивіться, щоб клубні були неураженими, рівними, картопля — без зелених «очей».

Ніколи не купуйте надрізаних фруктів та ягід. Влітку тут дуже швидко заводяться бактерії.

Зрештою, щоб пересвідчитись, чи не зашкалюють нітрати в овочах чи фруктах, можете придбати нітратовимірювач.

Але фахівці лабораторії ринку стверджують, що похибка такого пристрою складає до 40 %.

0
Автор: minchuk
Теги:

Комментарии: 5

0
21 августа 2011 21:20

Як перевірити сок американський "модний" XANGO на якість по 400-320 грн за 750г пляшку??? Хто відповідає за якість цього диво-продукту в місті і відповідають байки про "чудо" лікарський сок заморського фрукту мангостіна?? у якому подвалі України його виробляють? і чи дісно його вартість відповідає його якості?? ( якщо лінійний маркетинг дає змогу заробить на лохах по 100-200грн) Будьте здорові...

0
0
22 августа 2011 09:18

" Отзывы о соке Ксанго (Xango)

Так, во многих развитых странах, например, Германии, его продажи запрещены из-за ряда нарушений, связанных с обманом покупателей. В США группа квалифицированных и сертифицированных учёных доказало отсутствие ряда заявленных производителем волшебных и лечебных свойств Xango. В связи с чем, компания поменяла недавно маркетинговую в связи с чем она уже не проектирует свои продукты как панацею. От обычных покупателей отзывы двойственные, многие на себе и близких не заметили никаких результатов, некоторые буквально расстроенные потраченной зря денежной суммой. Есть и яркие положительные отзывы о соке Ксанго, но в основном это от людей, легко поддающихся внушению, и на них он действует как плацебо. Кроме того, интернет и другие СМИ переполнены рекламными историями и рассказами о лечебном действии сока Xango.

0
0
22 августа 2011 13:50

Я так поняла, что вы лично купили этот сок и остались крайне не довольны им?

0
0
22 августа 2011 15:27

Мне сделали хорошие люди подарок )) У старшего аллергия , думали что если не поможет, то не навредит, а на самом деле самочувствие ребенка ухудшилось. Придя в офис (Московская) где мне назначили надоедливые товарищи встречу , я пожаловалась. что никакого чуда не произошло..меня послали )) Грубо , нагло послали потребителя за то, что отказалась принимать участие в разводе остальных потребителей.Оказывается не в соке дело, просто линейный маркетинг при наличии смекалки, подвешенного языка и лжи...можно делать большие " деньги. Я им желаю здоровья и "процветания" в их нелегком труде, обманывать людей стало модно и прибыльно.Всем удачи.

Достаточно глянуть на этикетку напитка и все станет ясно. Место изготовления указано ..просто США , а в офисе под воздействием "чудо-напитка" ( это не сок, а концентрат и мякоть тоже концентрата )говорят завод изготовитель находится в Германии...ничего не промаркировано на прозрачной этикетке..ток оооочень мелкими буквами перечисляется виды концентратов и т.д. Думаю НАШИ умельцы умеют не только концентраты разводить в подвалах, но и бутылки заводские "тырять " )))Много противоречий...то по 30 г пить и ооочень разводить водой, но через 5 мин агент просто забывает о сказанном и уверяет, что можно пить хоть и бутылку сразу..это ж натурпродукт ))) Поржать можно, интеллигенты сами все в болячках и никакой личной жизни, куча проблем и не востребованность как женщин )))

0
0
2 сентября 2011 22:37

комментарий удален - флуд

0
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.


Вверх