У центрі Кременчука плели купальські вінки

6.07.2015, 20:12 Переглядів: 7 074

У центрі Кременчука плели купальські вінки

На свято Купала кременчуцькі бібліотекарі принесли у середмістя оберемки квітів і трав та влаштували для перехожих купальські майстер-класи. Як це було – дивіться у фото та відеорепортажі.

 

6 липня о 17.00 у Кременчуці на вулиці Леніна зібрався справжнісінький натовп – місцеві бібліотекарі принесли на свято Купала у середмістя оберемки квітів і трав та влаштували для перехожих купальські майстер-класи.

 

 У центрі Кременчука плели купальські вінки

 

- Минулого року ми спробували створити таку традицію – провести майстер-клас з плетіння купальських вінків. Адже Івана Купала – це традиційне українське свято, яке відзначають в ніч із 6 на 7 липня. Вважається, що це день найбільшої сили сонця – кажуть, що сьогодні вогняне сонце купається у воді. А як усім відомо, вогонь і вода мають очищувальну силу, тому є така традиція купатися в ніч на Івана Купала і стрибати через вогнище, - розповідає одна із організаторок майстер-класу Людмила Миргородська.

 

Всі трави і квіти, які напередодні назбирали бібліотекарі, дбайливо розклали на імпровізованих столиках просто посеред вулиці. Щоб всі, хто має бажання сплести собі віночок могли дотягнутися до будь-якої квітки.

 

Середи тих хто проводить майстер клас – колишня жителька Луганської області Олена. Жінка каже, що минулого року випадково потрапила на такий майстер-клас, а цьогоріч уже чекала на нього.

 

У центрі Кременчука плели купальські вінки

 

- Минулого року в мене теж був такий вінок, як я зараз плету. Тоді на майстер-клас я потрапила абсолютно випадково і вперше, а нині вже чекала на нього. Свій вінок пустити Дніпром я не змогла, і пішла в ньому додому. Доки дісталася місця призначення – у вінку перефотографувалася половина вулиці, – з усмішкою розповідає Олена.

 

Жінка каже, що плести вінки не важко – варто лише взяти пучок трав і обплести йогого квітами, а коли він стане досить довгим - зв’язати стрічкою.

 

Тривав майстер-клас понад годину, окрім плетіння вінків на ньому ще вчили ліпити з глини. Кременчуцький художник Дмитро Король приніс як готові вироби так і просто свіжу глину, щоб зробити заготовки для пташечок і коників-свистунців. Бо повністю їх робити довго – треба чекати доки висохне глина.

 

Навколо дійства бібліотекарів і митців одразу ж зібралося багато людей, і вже за кілька десятків хвилин перші віночки були готові. Як проходило дійство можна побачити у нашому фото та відеорепортажі.

Автор: malyarenko Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх