Середня зарплата мобілізованого працівника нижча вiд мiнiмальної: чи проводити доплату?

12.09.2017, 15:11 Переглядів: 2 402

Питання: За мобiлiзованими працiвниками i призваними на строкову службу на пiдприємствi зберiгається середня зарплата, сума якої на 1 сiчня 2017 р. менша за розмiр мiнiмальної зарплати в Українi. Чи потрiбно в такому разi, починаючи з 1 сiчня 2017 року, доплачувати до розмiру мiнiмальної зарплати (3200 грн)?

 

Середня зарплата мобілізованого працівника нижча вiд мiнiмальної: чи проводити доплату?

Як пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна, згідно ч.3 ст. 119 КзпП за працiвниками:

 

- призваними на строкову вiйськову службу,
- вiйськову службу за призовом осiб офiцерського складу,
- вiйськову службу за призовом під час мобiлiзацiї, на особливий перiод або прийнятими на вiйськову службу за контрактом, у тому числi через укладення нового контракту на проходження вiйськової служби,
пiд час особливого перiоду на строк до його закiнчення або до дня фактичного звiльнення

 

зберiгаються: мiсце роботи, посада i середнiй заробiток на пiдприємствi, в установi, органiзацiї, фермерському господарствi, сiльськогосподарському виробничому кооперативi незалежно вiд пiдпорядкування та форми власностi й у фiзичних осiб - пiдприємцiв, де вони працювали на час призову.

 

Згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рiк" мiнiмальну заробiтну плату з 1 сiчня 2017 р. встановлено в розмiрi 3200 грн.

 

Заробiтна плата розміром не нижчим вiд мiнiмальної зарплати, має нараховуватися, якщо працiвник виконав мiсячну норму працi. Якщо норма працi не виконана, то заробiтна плата, в тому числi мiнiмальна, нараховується пропорцiйно до виконаної норми працi.

 

- За працiвниками перерахованих вище категорій зберiгається середня заробiтна плата, розрахована з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробiтної плати, затвердженого постановою КМУ вiд 08.02.95 р. № 100. Закон не передбачає норми щодо проведення доплати до розмiру мiнiмальної заробiтної плати (3200 грн), якщо нарахована середня заробiтна плата нижча вiд розмiру мiнiмальної заробiтної плати, - каже Людмила Рогізна.

 

Водночас, слiд ураховувати положення п.10 Порядку, яким передбачено, що в разi пiдвищення тарифних ставок i посадових окладiв на пiдприємствi, в установi, органiзацiї вiдповiдно до актiв законодавства, а також за рiшеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому перiодi, так i в перiодi, впродовж якого за працiвником зберiгається середнiй заробiток, заробiтна плата, включаючи премiї та iншi виплати, що враховуються для обчислення середньої заробiтної плати, за промiжок часу до пiдвищення коригується на коефiцiєнт їхнього пiдвищення.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх