Чи потрібно доплачувати до розміру мінімальної зарплати при розрахунку відпускних

21.08.2017, 12:35 Переглядів: 7 058

У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати у бухгалтерів виникає багато запитань щодо доплат до встановленого рівня, а саме, чи необхідно проводити доплату до розміру мінімальної заробітної плати при розрахунку відпускних

 

Чи потрібно доплачувати до розміру мінімальної зарплати при розрахунку відпускних

- Заробітна плата — це грошова винагорода, яку, за трудовим договором, роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Її розмір за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Отже, якщо працівником виконано місячну норму праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати (з 01.01.2017 р. – 3 200 грн.), - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.

 

Перелік виплат, які не враховуються при обчисленні заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру (ч.2 ст.31 Закону про оплату праці):


-доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;

 

- доплата за роботу в нічний час;

 

- доплата за роботу в надурочний час;

 

- виплати за роз’їзний характер роботи;

 

- премії до ювілейних і святкових дат.

 

Такі виплати мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати, а саме — 3 200 грн.

 

- Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати. Вона виплачується щомісяця одночасно з виплатою заробітної плати, - каже Людмила Рогізна.

 

Розмір зарплати працівника може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати, якщо за трудовим договором людина працює на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці. У такому випадку заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.


Обчислення середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки (п.2 Порядку №100).


До виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати за час щорічної відпустки, належать: оклад (тарифна ставка), доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру, індексація тощо, а також виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (тобто за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

 

Пунктом 7 Порядку №100 визначено, що нарахування виплат проводиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

 

За словами Людмили Рогізної, вищезазначеним Порядком не передбачено здійснення доплати до рівня мінімальної заробітної плати.

 

Таким чином, якщо сума середньої заробітної плати, обчислена для оплати часу щорічної відпустки, менша за розмір мінімальної заробітної плати, то доплата до розміру 3 200 грн. не проводиться.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх