Хворіє дитина? Вам зобов'язані видати листок непрацездатності

28.07.2017, 14:06 Переглядів: 5 608

Кому і на який період видається листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною

 

Хворіє дитина? Вам зобов'язані видати листок непрацездатності

Як пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 13.11.2001 №455 листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років видається на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. Якщо в сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності.

 

Якщо діти захворіли в різний час, то листок непрацездатності видається в кожному конкретному випадку окремо.


- У ситуації, якщо дитина до 6 років лікується стаціонарно, то одному із працюючих членів сім’ї, або іншій працюючій особі, яка доглядає за дитиною, листок непрацездатності видається на весь період перебування в стаціонарі разом з дитиною, - пояснює Людмила Рогізна.

 

Якщо у сім'ї є важкохвора дитина старшого віку (6-14 років) і вона лікується стаціонарно, листок непрацездатності видається одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка доглядає за дитиною. Видається лікарняний на період, коли, за висновком ЛКК, дитина потребує індивідуального догляду.

 

У ситуації, коли мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, творчій відпустці або у зв’язку з навчанням, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці без збереження заробітної плати, то листок непрацездатності видається з дня, коли така особа повинна стати до роботи.

 

У сім'ї є дитина-інвалід до 18 років

 

- Одному із працюючих батьків (опікуну або піклувальнику), який виховує дитину-інваліда до 18 років листок непрацездатності видається лікуючим лікарем до від’їзду в санаторно-курортний заклад на весь термін лікування дитини в санаторно-курортному закладі з урахуванням часу на проїзд в обох напрямках. При цьому має бути висновок ЛКК про необхідність стороннього догляду під час лікування у санаторно-курортному закладі. До початку лікування у медичних центрах реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи (далі — Центр) лікарняний видається на весь термін лікування дитини в Центрі з урахуванням часу на проїзд в обох напрямках. Підставою для надання є довідка-виклик з Центру та висновок ЛКК про необхідність стороннього догляду під час лікування у Центрі, - пояснює Людмила Рогізна.

Отримати лікарняний мають право не лише батьки


За словами Людмили Рогізної, листок непрацездатності видається працюючій особі, яка доглядає за дитиною віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком до 18 років у випадку пологів або хвороби матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років чи виховує дитину-інваліда віком до 18 років). Лікарняний видається на період, коли така особа, за медичними висновками лікаря, не може здійснювати догляд за дитиною, а також якщо вона доглядає за другою хворою дитиною. Підставою для видачі є довідка з поліклініки чи стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років).

 

Якщо дитина захворіла поза постійним місцем проживання, листок непрацездатності та довідка для догляду за нею видаються за місцем тимчасового перебування дитини територіальним лікувальним закладом з дозволу головного лікаря. Така довідка має бути засвідчена його підписом та печаткою цього закладу.

 

Листок непрацездатності не видається для догляду за:

хронічним хворим у період ремісії;

хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток,
відпустки без збереження заробітної плати,
частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
здоровою дитиною на період карантину;
хворим старшим 14 років при стаціонарному лікуванні.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх