«Каральний батальйон» залучиться напарниками з мерії Кременчука

3.07.2017, 08:08 Переглядів: 6 164

«Каральний батальйон» залучиться напарниками з мерії Кременчука

Змінено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю

Набув чинності важливий у сфері регулювання трудових відносин документ − Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295. За інформацією головного державного інспектора Управління Держпраці у Полтавській області Наталії Ляшенко, дана постанова змінила порядок перевірок у сфері праці.

 

- Відтепер державний контроль законодавства про працю здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань інспекторами праці. Перевіряти трудові питання буде не лише Держпраці, а й виконкоми місцевих рад (останні – з питань своєчасності та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних гарантій у сфері оплати праці, оформлення трудових відносин). Крім цього, однією з функцій Держпраці є нагляд за тим, наскільки законно виконкоми проводитимуть ці перевірки, - зауважила Наталія Ляшенко.

 

Контрольні повноваження інспекторів праці підтверджуються службовими посвідченнями встановленої форми, що видаються Держпраці та вносяться до реєстру посвідчень інспекторів праці. Посвідчення, щодо якого відсутня інформація в реєстрі посвідчень інспекторів праці, вважається недійсною.

   

Підставою для проведення інспекційних відвідувань є:

  • звернення працівника про порушення щодо нього законодавства про працю;
  • звернення фізичної особи, щодо якої порушено правила оформлення трудових відносин;
  • рішенням керівника органу контролю про проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин, за результатом аналізу інформації, отриманої із ЗМІ, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством;
  • рішення суду, повідомлення правоохороннимх органів про порушення законодавства про працю;
  • інформацією Держстату, ДФС, Пенсійного фонду України та їх територіальних органів;
  • інформація профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю. 

Права перевіряльників:

Під час підготовки до проведення інспекційного відвідування або невиїзного інспектування інспектор праці може одержувати інформацію та/або документи, що стосуються предмета інспекційного відвідування чи невиїзного інспектування, від об'єкта відвідування, державних органів, а також шляхом проведення аналізу наявної інформації про стан додержання законодавства про працю.

   

Так, інспектори праці за наявності службого посвідчення під час інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин можуть самостійно і в будь-яку годину доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень, у яких використовується наймана праця, ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю та які містять інформацію/відомості про питання, що є предметом інспекційного відвідування, невиїзного інспектування, а також отримувати їх завірені копії та робити виписки.

   

Інспекторам праці дозволено наодинці або в присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам запитання, які стосуються законодавства про працю, отримувати на ці питання усні та/чи письмові пояснення.

   

За наявності ознак кримінального правопорушення та/або створення загрози безпеці, інспектора праці мають право залучати працівників правоохоронних органів.

   

Також інспектори праці мають право на надання робочого місця з можливістю ведення конфіденційної розмови з працівниками щодо предмета інспекційного відвідування; фіксувати проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених не оформлення трудових відносин засобами аудіо-, фото- та відеотехніки, отримувати від державних органів інформацію, необхідну для проведення інспекційного відвідування, невиїзного інспектування.

   

Слід зазначити, що вимога інспектора праці про надання об'єктом відвідування для ознайомлення документів та/або їх копій чи витягів з документів, пояснень, доступу до приміщень, організації робочого місця, внесена в межах повноважень, є обов'язковим для виконання роботодавцями.

   

Причини для відмови в допуску до проведення інспекційного відвідування:

  • відсутність службового посвідчення у інспектора праці;
  • відсутність на сайті Держпраці рішень Мінсоцполітики про форму службового посвідчення інспектора з праці, акта, довідки, припису, вимоги, переліку питань, які повинні інспектуватися;
  • перевищення граничного терміну проведення інспекційного відвідування.

Тривалість інспекційного відвідування, невиїзного інспектування не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб’єктів малого та мікропідприємництва – двох робочих днів.

 

Якщо не допустити інспектора праці без законних підстав до проведення інспекційного відвідування, то для підприємства чи фізичної особи - підпримємця це може спричинити чималий штраф – у розмірі трьох мінімальних зарплат (9 тис 600 грн), а якщо інспекційне відвідування спричинено з питань визначених абзацом 2 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю (зокрема, фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформленя працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загвальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків) – у розмірі 100 мінімальних зарплат (на сьогодні це 320 тис. грн).

 

Як раніше повідомляв «ТелеграфЪ», кожен шостий підприємець Кременчука, за даними податкової інспекції, порушує законодавство про працю.

А до вас вже приходили?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх