Хто з кременчужан працює по 5 годин на день та ходить у відпустку на місяць

30.06.2017, 11:02 Переглядів: 5 839

Хто з кременчужан працює по 5 годин на день та ходить у відпустку на місяць

Про особливості працевлаштування неповнолітніх на кременчуцьких підприємствах «Телеграфу» розповіла головний державний інспектор управління Держпраці Олена Храповицька

Кременчуцькі підприємці, приймаючи молодь на першу роботу, часто замовчують про права та пільги, які мають неповнолітні працівники, а ті, у свою чергу, охоче погоджуються на будь-яку зарплату. Щоб уникнути таких ситуацій, головний державний інспектор управління Держпраці Олена Храповицька розповіла «Телеграфу» про всі тонкощі та особливості працевлаштування робітників, молодших 18 років.

 

З настанням літніх канікул, вільного від навчання часу та зростанням амбіцій і потреб підлітків, питання праці неповнолітніх та захисту їх трудових прав набуває актуальності.

 

- Для юнаків і дівчат цілком природно прагнути самостійності та незалежності. Саме тому, почуваючись дорослими, вони бажають працювати та отримувати гідну оплату праці. Прагнуть реалізовувати свої здібності до праці шляхом укладення трудових договорів із суб’єктами господарювання. Та, бувши необізнаними у трудовому законодавстві, легко погоджуються на запропоновану винагороду, - говорить пані Олена. - Більшість неповнолітніх влаштовуючись на роботу не знають про те, що вони наділені законодавством спеціальним комплексом прав. А деякі роботодавці, користуючись цим, охочіше приймають на роботу молодь.


І тим, і іншим, варто було б добре знати низку положень Кодексу законів про працю України та деяких інших нормативно-правових актів, які регулюють трудові правовідносини з неповнолітніми. Знання цих прав, пільг та гарантій може забезпечити гідні умови праці та соціальний захист неповнолітнього.


Так, згідно зі ст. 187 КЗпП, особи, молодші 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами установленими законодавством України.

 

Умови прийняття на роботу неповнолітніх

  • Допускається приймати на роботу осіб, які вже досягли 16 років. Щоправда, як виняток, за згодою одного з батьків (або особи, що його замінює, усиновлювача чи піклувальника), можна працевлаштовувати й осіб, які досягли 15 років. Але сьогодні багато дітей бажають працювати під час літніх канікул. Тому у ч.3 ст.188 КЗпП України є уточнення, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю та не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненню ними 14 років за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.
  • Працевлаштування, відповідно до Кодексу законів про працю України, здійснюється тільки на підставі трудового договору, який обов’язково складається у письмовій формі (ст.24 КЗпП).
  • Випробувальний термін для них не встановлюється (ч. 3 ст. 26 КЗпП).
  • Усіх неповнолітніх приймають на роботу лише після попереднього медичного огляду, який надалі, вони проходять щороку до досягнення ними 21 року (ст. 191 КЗпП).

Обмеження щодо застосування праці неповнолітніх

  • В інтересах охорони здоров’я підлітків, до 18 років їм заборонено працювати на важких, шкідливих чи підземних роботах;
  • підіймати та переносити предмети, маса яких перевищує встановлені граничні норми ваги
  • до 15 років працівники взагалі не допускаються до тривалого підіймання та переміщення важких речей (ст. 190 КЗпП);
  • вони не працюють в нічні зміни та не залучаються до понаднормових і робіт у вихідні дні (ст. 192 КЗпП).

Перелік робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 березня 1994 року № 46.

 

Пільги та гарантії

  • Для всіх неповнолітніх працівників встановлено скорочену тривалість робочого часу (ст. 193 КЗпП):
    - у віці 16–18 років – 36 годин на тиждень;
    - у віці 15-16 років (для учнів віком 14 – 15 років, які працюють у період канікул) – 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпП).
    При цьому заробітна плата виплачується у тому ж розмірі, що і працівникам, відповідних категорій при повній тривалості робочого часу. 
  • Але тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не перевищує половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для осіб відповідного віку (12 годин – для осіб віком до 16 років і 18 годин – для осіб віком від 16 -18 років на тиждень). І робота вже оплачується за фактично відпрацьований ними час.
  • Щорічні відпустки надаються неповнолітнім у зручний для них час. Але це не означає, що вони вправі в будь-який час вимагати від власника надання відпустки. Мається на увазі, що при складанні графіків відпусток власник зобов’язаний запитати побажання працівника щодо часу надання відпустки і відобразити його у графіку відпусток.
  • Тривалість щорічної відпустки - 31 календарний день. Та коли працівнику виповниться 18 років, його відпустка скоротиться до 24 календарних днів.
  • У перший рік роботи працівникам віком до 18 років за їх заявою надаються щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації (ст. 195 КЗпП).

Підстави та порядок звільнення

  • Звільнення працівників, які не досягли 18 років, допускається тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей.
  • Наслідком звільнення без такого погодження буде поновлення на роботі працівника з оплатою вимушеного прогулу.
  • Така згода може бути отримана і після звільнення працівника - це не суперечить чинному законодавству, оскільки в ньому не зазначено що згода на звільнення повинна бути попередньою.
  • Звільнення у разі змін в організації виробництва і праці; виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі; поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу, - можливе у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування.
  • Припинення трудових відносин з працівником, який не досяг 18 років, можливе не лише з ініціативи власника або самого неповнолітнього, а й з ініціативи батьків (або осіб, що їх замінюють). Але тільки в тому випадку, якщо подальше виконання даного трудового договору загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси (наприклад, заважає навчанню).

Зрозуміло, що для роботодавця, якщо він виконує всі вимоги чинного законодавства, неповнолітні особи навряд чи можуть бути привабливою робочою силою, адже занадто багато пільг та обмежень у застосуванні їхньої праці. Але, відповідно до ст. 196 КЗпП, для всіх підприємств і організацій встановлюється броня прийняття на роботу і професійне навчання на виробництві молоді, яка закінчила загальноосвітні школи, професійні навчально-виховні заклади, а також інших осіб, які не досягли 18 років. Відмова у прийнятті на роботу і професійне навчання на виробництві зазначених осіб, направлених у рахунок броні, заборонено. Така відмова може бути оскаржена у суді.

 

- Щоб неповнолітні подбали заздалегідь про свою правову захищеність, їм варто під час працевлаштування укладати з роботодавцем письмовий трудовий договір (п.5 ч.1 ст.24 КЗпП), в якому обумовлені умови праці: місце роботи, трудова функція, яку має виконувати працівник, розмір заробітної плати, режим праці та відпочинку, - наголошує держінспектор. - Лише за таких умов ви здобудете позитивний трудовий досвід. А батькам, хочу побажати щоб не були байдужими до життя, здоров’я та праці своїх дітей. Подбайте про їх соціальний захист, адже це ваше майбутнє і майбутнє нашої країни!

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: radiosvoboda.org
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх