Підприємців змусили перекодуватись

19.01.2012, 16:04 Переглядів: 2 896

Через зміни в класифікаторі підприємці стали в чергу по нові коди

До кінця року можна працювати за старою КВЕД, проте, можливо, доведеться переробляти свідоцтво платника податку. У понеділок, 16 січня, в приміщенні реєстраційної палати на Першотравневій - не проштовхнутись. У невеликому холі люди займають чергу до кабінетів. Вона на всіх одна – і для юридичних, і для фізичних осіб. Переважна більшість людей бажають отримати код виду діяльності за новим класифікатором.

 

Справа в тому, що наприкінці минулого року Держспоживстандарт затвердив національний класифікатор України, більше відомий як КВЕД (класифікація видів економічної діяльності). Нові коди почали діяти з нового року, однак підприємцям дали час оговтатись. Оформити документи – змінити код виду діяльності – можна до кінця року.

 

- Очевидно, люди масово почали звертатись до нас через паніку та ажіотаж, - коментує Ірина Бондаренко, завідуюча відділом з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців. – Проте у декого з підприємців є невідповідність із документами – або є зайвий вид діяльності, або вид, якого не вистачає. Хоча більшість таки приходять їх змінювати. Ми роз’яснюємо людям, що подавати документи на заміну коду виду діяльності можна протягом року.

Натовп у реєстраційній палаті створюють не лише бажаючі терміново замінити код виду діяльності, а й ті, хто прийшов отримати інформацію з Державного реєстру. Це може бути витяг чи довідка. Вони потрібні для укладання угод, для нотаріуса, банків, тощо.

 

Ірина Бондаренко каже, що зараз підприємці беруть дуже багато витягів з Державного реєстру для різних інстанцій. Підприємці отримують новий код і одразу ж беруть витяг.

Втім, у реєстраційній палаті припускають, що, можливо, підприємцям таки радять змінити коди.

 

Ірина Бондаренко прогнозує - коли платники єдиного податку здадуть заяви на сплату податку та звіти, черги значно зменшаться.

У податковій інспекції «Телеграфу» підтвердили: обидва класифікатори – і 2005, і 2010 – діятимуть до кінця року. Однак додають, що з 1 січня 2012 року державну реєстрацію новостворених юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проводять з видами економічної діяльності винятково за КВЕД-2010.

 

Проблеми виникнути таки можуть

 

Чому підприємці товчуться у реєстраційній палаті та панікують?

 

- Виходить, що ми здаємо заяви на сплату єдиного податку за старою КВЕД, і нам цей же код впишуть у свідоцтво платника, - говорить пані Наталя, підприємець.

 

У податковій з підприємцями погоджуються — дійсно, код виду діяльності вписують у свідоцтво платника податку, а воно, на відміну від попередніх, безстрокове.  Виходить, що в такому випадку доведеться змінювати не код виду діяльності, а свідоцтво платника податку.

 

КОРИСНО

 

Визнач код сам

Аби в реєстраційній палаті не створювались черги, підприємцям радять заздалегідь самостійно визначити свій код за класифікатором.

Для цього зайдіть на сайт Держкомстату (http://kved.ukrstat.gov.ua) – там є перехідні таблиці від КВЕД-2005 до КВЕД-2010 з інформацією щодо типу перекодування видів економічної діяльності.

 

Коли звертатиметесь до держреєстратора, внесіть код за КВЕД-2010, щоб провести будь-які реєстраційні дії протягом 2012 року.

Крім того, на сайті є така функція – надіслати запит та отримати консультацію фахівця. А також там можна почитати відповіді на найчастіші запитання підприємців.

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх