„Почем нынче берег турецкий?”

28.07.2006, 11:07 Переглядів: 1 854
Географія відпусток наших співвітчизників останнім часом суттєво розширилася. Фантазії відпочиваючих тепер не обмежуються лише Кримом. Бувалі туристи вважають, що курортам нашого півострова ще треба дорости до закордонних, а от за цінами ми вже давно їх перегнали. Наші колеги, обидві – Світлани, щойно повернулися з турецького курорту.

Дівчата орієнтувалися на „горящую” путівку в п’ятизірковий готель з самого початку. „Ми їхали відпочивати разом з дітьми, – пояснюють Світлани. – І хотіли влаштувати собі відпустку, гідну, як то кажуть, білих людей”. За задоволення погрітися на сонечку Туреччини тиждень, вони виклали по 389 доларів за путівку (сюди входить і авіапереліт), тобто менше двох тисяч гривень. Дівчата впевнені, що з відпусткою їм надзвичайно пощастило, бо за свої гроші вони отримали обслуговування такого рівня, яке коштує, на їхню думку, набагато більше.

All inclusive

„Ми обрали готель на узбережжі Середземного моря в місті Сіде з системою „All inclusive” – все включено, – розповідає Світлана. – Годували нас разів десять на день. Ми набрали з собою багато таблеток для нормальної роботи кишечника. Боялися, що їжа нам не підійде, а дітям – тим більше. Але жодного разу ними не скористалися. Все було надзвичайно смачно”. „До того ж всі напої – алкогольні та безалкогольні – ми замовляли безкоштовно у необмеженій кількості”, – приєднується до розмови подруга. Остання обставина – це безперечний плюс, якщо діти подорожують разом з батьками. „Напої йшли на „ура!”, – кажуть вони. –  Діти пили стільки, скільки хотіли. І жодного разу офіціанти нам не сказали, що напої скінчилися.”

Сервіс вищого гатунку

Дівчата скористалися можливістю поїхати на екскурсію по трьох містах – Демре, Мірра та Кєково. Вони відвідали собор Святого Миколая, побачили древній амфітеатр, затоплене місто та гробниці аристократів (на фото)

Дівчат приємно вразило ставлення зустрічаючої сторони. „Поки нас везли у готель, гід розповів про всі тонкощі відпочинку в Сіде”, – каже Світлана. Наприклад, дівчатам пояснили, що з готелю краще додому не дзвонити – дуже дорого. Розмовляти вигідніше з мобільного. Гід попередив їх також про винахідливих фотографів, які чатують на туристів під час екскурсій. „Стоїть собі чоловік поряд з верблюдом, пропонує сфотографуватися, – посміхається Світлана. –  Фото робити не примушує, навпаки, просто пропонує підійти, погладити тварину. А потім бере тебе на руки, садить верхи на верблюда, а вже, щоб злізти, доведеться 10 доларів заплатити”.
А ще дівчатам пояснили, що екскурсії краще замовляти відразу, коли оформляєш тур, а не в готелі. У вартість путівки входить страховка. Вона розповсюджується і на нещасні випадки під час екскурсій, якщо ви замовили їх у туроператора.
„Обслуговування виправдало всі наші сподівання, – розповідає Світлана. – Ми мали в розпорядженні всі зручності, кондиціонер, фен, міні-бар. Номери – з чудовою терасою, виходом в сад. Рушники та білизну змінювали щоденно”.
Сподобався дівчатам і пляж – чистенький, охайний. У розпорядженні відпочиваючих був також басейн та водні гірки для дітей. „Готель розрахований переважно на німців. Але коли ми заїхали, то на ресепшені одразу з’явилася російськомовна адміністратор”. Окрім того, там можна було відпочивати туристам з немовлятами. У розпорядженні молодих батьків були коляски, столики для годування, спеціальні дитячі площадки тощо.

„Розважайтеся! Оплачено!”

Аніматори піклувалися не лише про гарний настрій відпочиваючих, а й про їхнє здоров’я. Для всіх бажаючих – водна аеробіка, степ-аеробіка та просто гімнастика хоч щодня.

„З ранку до ночі нас розважали аніматори, – діляться враженнями дівчата. – Це такі люди, які відповідають за гарний настрій відпочиваючих”. Вони постійно проводили якісь конкурси як для наймолодших, так і для дорослих. Організовували змагання з волейболу, баскетболу, метання дротиків, стрільби з луків. Тож вигадувати, чим розважити себе та дітей, дівчатам не довелося. А ввечері саме собою відпадало питання „Куди піти?”, бо аніматори влаштовували справжні костюмовані шоу в амфітеатрі готелю. „Після вистави всі переходили в бар з живою музикою, – продовжує Світлана. – Музиканти змінювались щодня протягом тижня. Там у нашому розпорядженні були легкі закуски і більш міцні напої”. На цьому заході „гулянка” в готелі не закінчувалася. Після опів на дванадцяту прихильники нічного життя могли перебратися на дискотеку. „Ми не мали необхідності навіть виходити за територію в пошуках розваг, – розповідає Світлана. – І все це теж входило у вартість путівки”.

Туреччина проти Криму

На перший погляд, курортний Крим мало відрізняється від Туреччини. Принаймні, дівчата так вважають. „Природа та сама, мальовничі краєвиди – теж. Але тут справа не в природі, а в сервісі. Хіба ми не варті справжнього комфорту?”
Дівчата стверджують, що за ті самі гроші в Криму відпочити на такому рівні неможливо. „Нам є з чим порівнювати, – стверджує Світлана. – Відпочивали ми в Криму. Бували, знаємо”. Коли постало питання про відпустку, вони розглядали варіанти з вітчизняними готелями. Кажуть, що в Криму можна знайти комплекси такого рівня, але номери там коштують від 800 гривень за добу. За тиждень відпочинку в такому готелі довелося б викласти п’ять з половиною тисяч гривень. І це лише за дах над головою і триразове харчування. Бо розваги у сервіс не включено і на них довелося б виділити ще певну суму.
„Але і в Туреччині раз на раз не приходиться. У тризірковому готелі я вже була, – посміхається одна із Світлан. – Такого щастя мені більше не треба”. Тому, на її думку, краще доплатити сотню доларів, а натомість отримати всі умови плюс відмінний сервіс.  „Пропозиції турецьких тризіркових готелів навіть розглядати не варто, – радить дівчина. –  За такі гроші я, звісно, поїду до нашого рідного Судака відпочивати, і вийде набагато краще”.

Туреччина – країна з чотирма морями

Туреччина „відхопила” собі аж чотири моря. Із розмови з гідом дівчата дізналися, що Середземне море найтепліше. Температура води – 30 градусів. Туди можна їхати відпочивати з квітня по листопад – погода не підведе. Егейське – дещо прохолодніше, та й сезон там триває з травня по жовтень. Мармурове море адаптовано лише під внутрішній туризм, а узбережжя Чорного не розвивається взагалі. Турки вважають, що там холодно, курортний сезон занадто короткий... а саме море – занадто брудне, щоб у ньому купатися.

„Горящая путевка”. Як не вскочити в халепу

Обидві Світлани їхали в Сіде за „горящей путевкой”. Кілька років тому одна з них вже їздила в Туреччину на таких умовах. Під видом „горящей путевки” їй продали звичайну, але про це вона довідалася, коли дісталася до готелю. Цього разу вже досвідчена Світлана пішла іншим шляхом – разом з подругою вони розробили свій власний метод, як обрати по-справжньому вигідну пропозицію.
„Ми працювали в парі, – ділиться досвідом Світлана. – Я приїжджала в турагенцію, де мені давали список „горящих путевок”. Там я вибирала місто та готель, які нас зацікавили, та вартість, яка нас влаштовувала, і швиденько скидала все це по факсу або диктувала по телефону подрузі”. Остання оперативно перевіряла отриману інформацію в інтернеті. На сайтах Світлана, по-перше, звертала увагу на описання готелю, перевіряла, які послуги він надає. По-друге, вона з’ясовувала ціни на відпочинок в цьому готелі – вони обов’язково публікуються на сайті і порівнювала їх з тими, які пропонує агенція. Якщо в інтернеті вартість відпочинку заявлена, наприклад, в 600 доларів, а путівку вам пропонують за 300, то вона дійсно „горящая”. Якщо ціна одна й та сама – це „липа”. „І обов’язково продивіться відгуки туристів, що вже відпочивали в готелі, куди ви збираєтесь, – рекомендує Світлана. – Турфірми, як правило, радять не звертати на них увагу, але, на наш погляд, це необхідно. Якщо там пишуть, що в готелі брудний посуд, чи не допросишся змінити білизну, то навряд чи до вашого приїзду щось зміниться”. Відгуки – це незалежна точку зору людей. Цим треба користуватися.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх