Відпочинок у розстрочку

20.07.2006, 12:07 Переглядів: 1 866
Якщо ви мрієте відпочити на морях, але грошей на поїздку не вистачає, це ще не привід відмовлятися від мрії. Сьогодні банки ідуть назустріч побажанням трудящих і охоче роздають їм кредити. А за рік-півтора навіть людина з невеликою зарплатнею зможе розрахуватись з кредиторами за свою відпустку..

Більшість місцевих туристичних компаній не пропонують своїм клієнтам путівок в кредит – вони ще не налагодили відповідних відносин з банками. Але це ще не означає, що наступні два літа вам доведеться проводити відпустки вдома, щоб назбирати достатньо грошей на омріяний курорт чи круїз. Гроші можна „попросити” в банку безпосередньо. Турфірми таку ініціативу заохочують, адже вони зацікавлені в тому, щоб не втратити клієнта. „Ми тільки „за”, – кажуть в одній з міських туристичних фірм. – Клієнт бере кредит у банку, купує в нас путівку та їде на відпочинок. Все інше нас уже не стосується, бо клієнт розраховується за кредит прямо з банком”. Тож усі „паперові” клопоти доведеться взяти на себе.

Кредит на відпустку
Як з’ясувалося, не всі банки погоджуються „позичити” гроші на відпустку – деякі з них ще не надають подібних послуг. Решта пропонує клієнтам взяти кредит без цільового призначення. Тож ви зможете витратити гроші, куди вважаєте за потрібне, в тому числі – і на відпочинок. Банк не пильнуватиме, куди ви їх поділи, аби ви лише вчасно розрахувалися.
Якщо ви твердо вирішили скористатись кредитом, то будьте готові до того, що вам доведеться знайти поручителя чи підписати договір застави. Наприклад, ТОВ „Банк „Фінанси і кредит” „позичить” вам грошей на відпочинок під 1,75 відсотка комісійних на строк, який влаштує і вас, і банк. Спеціалісти банку пояснили „Телеграфу”, що сума, яку ви візьмете в кредит, цілком залежатиме від поручителя. Максимальний розмір кредиту, який банк може вам запропонувати,  – 12 зарплат. Наприклад, якщо ви в середньому отримуєте тисячу гривень на місяць, то могли б розраховувати на 12 тисяч. Але якщо ваш поручитель заробляє всього 800 гривень, то, відповідно, ви отримаєте 9 600 гривень на відпустку. І це лише за умови, що поручитель працює не в приватному підприємстві.
У Полтавській філії „УкрСиббанку” „Телеграфу” повідомили, що кредит без цільового призначення там дають лише під заставу, і вона має бути серйозною – або авто, або нерухомість. Розмір такого кредиту цілком залежатиме від вартості застави. Якщо ваш автомобіль коштує п’ять тисяч доларів, то ви можете розраховувати на дві з половиною тисячі. Повернення „боргів” можна розтягти на сім років. Натомість банк візьме свої відсотки – 17 у гривнях, 13 у долларах, і ще два відсотки одразу – за видачу кредиту.

На курорт – з карткою
Можна отримати гроші і простішим способом – скориставшись кредитними картками. Як це зробити „Телеграфу” пояснили у місцевій філії „Приватбанку”. „При бажанні можна взяти і кредит, якщо вам не вистачає на відпустку, – пояснює заступник директора Кременчуцької філії ЗАТ КБ „Приватбанк” Ірина Образцова. – Але кредитними картками користуватися зручніше. Гроші завжди будуть під рукою під час подорожі, навіть на найдрібніший сувенір”.
Залежно від обставин, пропонується два види карток. Перша картка „Подія” розрахована на тих клієнтів, яким потрібні гроші терміново на якийсь значущий захід. Наприклад, на ремонт, весілля, оздоровлення, навчання в тому числі – і на відпустку. Картка ця не іменна, а тому її оформлення багато часу не забере. Грошовий ліміт – до чотирьох тисяч гривень, залежно від вашого прибутку. Банк зніматиме три відсотки від знятої суми – якщо ви „позичили” 100 гривень, то з картки спишеться 103. Клієнт, у свою чергу, має повертати банку щомісяця протягом двох-трьох років мінімум сім відсотків від суми, яку він витратив. На решту суми, що він витратив і не повернув банку нараховуватиметься чотири відсотки.
Друга картка „Універсальна”. Вона іменна, а тому її оформлення вимагає часу – два-три тижні. Це ідеальний варіант, якщо ви вирішили подорожувати за кордоном – нею ви можете розраховуватися у будь-якій точці світу. При цьому, коли ви знімаєте готівку через банкомат, банк утримує три відсотки, а купуючи товар у магазині, відсотки на потрачену суму не нараховуються.
„Оформлення і утримання такої картки – безкоштовне, – каже пані Образцова. – До того ж, маючи кредит, не обов’язково ним користуватись”. Кредитний ліміт „Універсальної” – від 250 гривень до 10 тисяч. Якщо ви повернете кошти, що зняли з картки, протягом місяця, то відсотки не нараховуватимуться взагалі і ви користуватиметесь кредитом безкоштовно. В іншому випадку клієнт, як і при користуванні „Подією”,  повинен щомісяця сплачувати мінімум сім відсотків від суми, що „позичив” з карточки, а банк нараховує три відсотки на остачу заборгованості.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх