Червоний колір – спальні не товариш

14.04.2006, 12:04 Переглядів: 1 973
„Добре, що ви розпочали публікувати матеріали по ремонту. Куди не кинь, всі роблять ремонти. Ми з чоловіком теж збираємось. Найбільше мене зараз хвилюють шпалери.

(Із дзвінка в редакцію)

Вибір кольору для житла – питання чи не найважливіше для тих, хто заходився робити ремонт. Колір – один з могутніх факторів, що впливає на психіку, настрій і самопочуття. Це неодмінно потрібно враховувати при створенні майбутнього інтер’єру.
Дизайнери добре знають, якщо правильно підібрати відтінки, будь-яку кімнату можна зробити просторішою, світлішою чи, навпаки, зорово зменшити.
– Який колір для кімнат краще обрати?
З таким запитанням ми звернулись до Олени Михайлевич, дизайнер зі стажем.
– „Похмуру” кімнату зробить світлішою жовтий колір, а простір ілюзорно розширюється за рахунок голубих і світло-зелених відтінків. Теплі кольори стіни звужують, коричневий „з’їдає” площу  помешкання.
Низька кімната зі стелею холодного відтінку стає вищою, а якщо на стіни поклеїти ще й шпалери пастельних відтінків, то й просторішою.
Пані Михайлевич рекомендує обережно ставитись до малюнку на шпалерах. Крупний малюнок підійде до великих кімнат, дрібний – для малих.
– Як впливають кольори на настрій?
Допомогти відповісти на це запитання ми попросили психолога Катерину Гуртову.
– Колір і малюнок шпалер треба підбирати у відповідності до фукціонального призначення приміщення. Так, передпокій створює настрій при вході в квартиру, тому його краще оформити у життєрадісних тонах або використати шпалери з яскравим малюнком. Для їдальні підійдуть помаранчевий, жовтий і світло-зелений – ці кольори стимулюють травлення, створюють настрій і заспокоюють нервову систему. Для вітальні краще обрати жовтуваті і зеленуваті відтінки. Вони знімають перевтому і знижують тиск. Тут можна використати шпалери з декоративним малюнком.
Спальня – місце для відпочинку. Пані Гуртова каже, що найкраще тут працюють блакитні відтінки – вони заспокоюють нервову систему. Червоного слід уникати – він збуджує, але ненадовго, а з часом викликає лише роздратування. Малюнок не повинен привертати до себе увагу.
У дитячій мають панувати радісні відтінки – морської хвилі, небесно-блакитні, коралові. Колір має бути не дуже насиченим, щоб не перезбуджувати дитину. Малюнок на шпалерах має розвивати уяву, а не нав’язувати образи знайомих звірів і ляльок. Щоб створити робочий настрій у кабінеті, Катерина Гуртова рекомендує поклеїти там шпалери коричневих чи бежевих відтінків з нейтральним малюнком.
Якщо квартира одно- чи двокімнатна, то приміщення в ній краще оформити за функціональним призначенням. Наприклад, ту кімнату, в якій ви спите, оформляйте, як спальню, або обирайте нейтральний настрій інтер’єру. Це дозволить одночасно добитися відчуття комфорту без зайвих витрат часу, енергії і грошей.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх