Як отримати дозвіл на перепланування

7.04.2006, 11:04 Переглядів: 3 289
Аби перетворити в життя всі ваші грандиозні ідеї та задуми стосовно оновлення квартири, необхідно отримати відповідні дозволи в різних інстанціях. Із запитаннями, скільки для цього знадобиться грошей та часу, ми звернулись до головного спеціаліста з перепланувань управління житлово-комунального господарства Віри Розторгуєвої..

– Віро Марківно, що потрібно для того, аби отримати дозвіл на перепланування?
– Необхідно звернутись  до управління житлово-комунального господарства. Треба надати заяву на ім’я начальника УЖКГ, згоду балансоутримувача будинку – ЖЕДу чи ОСББ, копії технічного паспорта, правоустановчих документів та висновки Інституту з проектування. Після того, як ви надали пакет документів, міськвиконком готує проект рішення про надання дозволу на перепланування. Якщо рішення винесено на вашу користь, ви маєте погодити перепланування із санепідемстанцією та пожежною охороною. У випадку, коли проектом передбачено втручання у несучі конструкції, додаткове навантаження на перекриття, стіни або фундамент, проектну документацію необхідно узгодити із управлінням містобудування і архітектури та з Полтавською обласною службою “Укрінвестекспертиза”.  До початку будівельних робіт ви маєте скласти договір із ЖЕДом або ОСББ на вивіз будівельного сміття. Також ви повинні в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю оформити дозвіл на проведення робіт з перепланування і ввести квартиру в експлуатацію актом держтехкомісії. Крім того, вам необхідно оформити право власності на переплановану квартиру в МБТІ і пред’явити новий технічний паспорт ЖЕДУ або ОСББ.
– Скільки часу та коштів треба, аби оформити всю документацію?
– Зазвичай оформлення документації на перепланування займає десь півтора місяця, а сума сягає 600 гривень.
– Якщо перепланування зроблене без відповідного узгодження,  звідки про це знатимуть органи влади?
– Коли ви робите якісь операції із квартирою – продаєте, даруєте, приватизуєте, залишаєте у спадок – ви передаєте відповідну документацію. Тоді й випливає ваше незаконне перепланування. Можливий варіант, що перепланування зробили орендатори, які мешкали у вашій квартирі 10-15 років тому, і ви дізнаєтесь про це тоді, коли, наприклад, приватизуєте квартиру. До того ж ремонтні роботи можуть помітити працівники ЖЕДу, або вас можуть “закласти” сусіди.
– Які штрафні санкції передбачені для порушників?
– Рішення щодо тих, хто зробив незаконне перепланування, ми виносимо на адміністративній нараді. Покарання за несанкціоновані дії – від 17 до 51 неоподатковуваних мінімумів.
– Які дії потрібно узгоджувати із УЖКХ?
– Необхідно узгоджувати все, що стосується перепланування. Найголовніше – це не зносити капітальні стіни, не робити у них отворів. Це головна вимога. І, звичайно ж, обережно поводитися із газовими трубами Наприклад, з двох квартир ви робите одну, і тому вам потрібно прибрати одну з газових плит. Це ви маєте погодити із Кременчукгазом та викликати їхніх фахівців, а не робити самотужки. Якщо, наприклад, ви утепляєте лоджію або балкон і робите з неї житлове приміщення, про це має знати ЖЕД чи ОСББ, тому що таким чином ви збільшили житлову площу.
– Чи обов’язково узгоджувати засклення балкону?
– Ні, я думаю, що це не обов’язково, засклити балкон можна без погодження із різними інстанціями.
– Чи можливо після того, як вже зроблено перепланування, узгодити його із органами влади?
– У нас є випадки такого узгодження. Для цього ви маєте до УЖКГ подати пакет необхідних документів та пройти всі попередньо описані етапи. Інколи, коли зроблене перепланування не відповідає нормам, ми змушуємо власника квартири виправити помилку.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх