Ламаємо стіни!

7.04.2006, 11:04 Переглядів: 3 795
Весна – час оновлення. Саме в цей період ми відчуваємо непереборне бажання щось змінити у своєму житті. Ну, хоча б власну оселю: знести старі стіни, зробити капітальний ремонт, повністю змінити вигляд улюбленої кімнати. Спостерігається тенденція: люди поголовно з’єднують кухні з кімнатами, ставлять декоративні перегородки.

Людям властиво змінювати своє житло під власні звички, смаки і уявлення про комфорт. Тому часто виникає бажання прибрати зайві стіни, змінити конфігурацію приміщень, засклити лоджію і багато чого іншого. Що цікавого можна зробити у звичайній квартирі, ми дізнавались у фахівців з перепланувань архітектора-дизайнера Павла Мусіяки та дизайнера Андрія Водолазького.

Павло Мусіяка, архітектор-дизайнер:

У цій однокімнатній квартирі замість дверей між кухню та житловою кімнатою – великий отвір. Тепер ці приміщення розділяє скляна розсувна перегородка. Стінка, яка раніше утворювала вузький коридор, що тягнувся від вхідних дверей до кінця квартири, знесена.

„Особливої обережності при переплануванні вимагають панельні „хрущовки”
– Які тенденції зараз існують в переплануванні квартир?
– На мою думку, зараз люди більше прагнуть мінімалізму – менше речей, більше простору, повітря та світла. Популярністю користуються стіни або навісні стелі з плавними вигнутими лініями. Молоді більш імпонує сучасний стиль Hi-tek, у якому використовується багато металу та скла. Інколи буває, що клієнт бажає зробити оселю у суто класичному стилі, або «під дерево».
– З чого починається переплануваня?
– Ми «викидаємо» всі стіни, які можна знести. Потім, залежно від площі,  розподіляємо квартиру за зоною відпочинку, гостевою зоною, кухнею та інше. Після цього, відповідно до розробленого проекту, ставимо стіни з гіпсокартону, бо їх використовувати раціональніше, ніж стіни з цегли.
– Існують будинки різних типів – цегляні, панельні, блочні... У яких перепланування робити легше?
– Легше робити перепланування у цегляному будинку, ніж у панельному, бо в останньому  кожна панель – несуча стіна. Тому, якщо прибрати перегородку або зробити у стіні отвір, зменшиться несуча здатність будівлі. У Росії існує закон, за яким робити перепланування в панельній будівлі заборонено. В цегляному будинку багато легких перегородок, які можна прибрати без наслідків, і в цьому перевага будинків такого типу. Особливо потрібно бути обережними, коли ви робите перепланування у панельних “хрущовках”: якщо виносите перегородки, ви маєте грамотно зробити підсилення.
– Чи існують комп’ютерні програми, за допомогою яких можна змоделювати майбутнє помешкання?
– Так, звичайно. За допомогою, наприклад, таких програм як ArchiCAD, 3DMAX, можна змоделювати квартиру такою, як вона є, а потім розробляти варіанти її модернізації. При цьому клієнт має можливість віртуально походити по своїй квартирі і подивитись, що йому  подобається, а що ні.

Андрій Водолажський, дизайнер:

Робоча зона та зона відпочинку в цій кімнаті відокремлена гіпсокартонною конструкцією та кольоровим рішенням. Замість наскрізних ніш у конструкції з гіпсокартону можна вставити скло та підсвітлення. Кімната при цьому заграє новими барвами та відтінками.

„Можна „погратися” із кольором, контрастом та дзеркалами”
– Які типи перепланувань зараз поширені?
– Зараз поширено суміщати кімнати, наприклад, кухню з вітальнею або зі столовою. Кімнати відокремлюють не стінами, а різноманітними дизайнерськими рішеннями: наприклад, барною стойкою, шафою або гіпсокартонною конструкцією. Крім того, різні зони можна відокремлювати за допомогою кольорів або гри зі світлом, робити фонове підсвітлення. Актуальні зараз багаторівневі стелі, завдяки яким чіпляти люстру не обв’язково: світло можна розташувати у вигляді «вмонтованих» лампочок. Але якщо у «сталінках» є запас для того, щоб прилаштувати навісну стелю, то в низеньких «хрущовках» це не завжди доцільно. Тому розташовувати навісні стелі краще у тих куточках, де ніхто не ходить. Часто люди збільшують площу кухні, яка зазвичай знаходиться поряд із ванною та туалетом, за рахунок зміщення цих санвузлів.
– За допомогою яких матеріалів робиться перепланування?
– Найпоширеніший матеріал – це гіпсокартон, з нього можна зробити будь-який витвір. Скло, дерево та камінь також цікаві матеріали, але вони коштують дорожче. Замість шпалер використовують текстурні заготовки, за допомогою яких можна отримати будь-який рельєф та колір.  Стіни, при використанні текстурних заготовок, стають рівніші і не мають швів.
– Що зробить кімнату більш просторою?
– Можна погратися із кольором, контрастами та дзеркалами. Іноді використовують дзеркальні стелі, але вони зроблені з матеріалу, схожого на плівку, тому дуже тендітні. Цікаво використовувати скляні двері та перегородки, бо вони надають відчуття простору. Візуально розширити приміщення можна, прилаштувавши на стінах та стелі вироби з гіпсокартону, які можуть мати різноманітну геометричну форму, рівень та колір. Віконний отвір можна опустити до самого низу, бо велике вікно створює враження простору та світла.
– Які цікаві дизайнерські рішення можна застосувати при перепланувані квартири?
– Можна, наприклад, зробити з гіпсокартону діагональні або округлі стіни. Але це не завжди раціонально, бо не економно використовується житлова площа. Крім того, меблі зазвичай мають квадратні кути і не вписуються в округлу стіну. Цікаво виглядають геометричні навісні стелі із ламаними або вигнутими лініями. У коридорі «вхідну» зону можна відокремити за допомогою кольору, вигнутих ліній або підлоги, зробленої з різного матеріалу. Якщо у ванній кімнаті бракує місця, то замість ванної можна зробити душову кабінку. Якщо у вашій оселі сумісний санвузол, ви можете перед унітазом поставити невелику перегородку.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх