Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО (спецрепортаж)

27.04.2015, 13:58 Переглядів: 8 488

Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО

25-26 квітня в Чигирині відбулося щорічне свято козацької слави. Героїв Холодного Яру вшановували герої нашого часу - бійці АТО

 

25 квітня тисячі патріотів з'їхалися до столиці козацької слави - Чигирина, де вшановували героїв Холодного Яру. Свято проходить щорічно, люди віддають данину пам'яті борцям за свободу України.


Чигирин відомий як гетьманська столиця Богдана Хмельницького.

А в 1918-1922 роках в тутешніх лісах повстанці боролися за свободу і незалежність: як з німецькими окупантами під час Першої світової війни, так і з російськими «червоними» і «білими». Була створена Холодноярська Республіка, в історії залишилися імена нескорених борців, це отамани-брати Василь, Петро, Олекса Чучупаки, легендарний Чорний Ворон (йому і подіям тих днів присвячений однойменний роман Василя Шкляра) та багато інших.

У 1922-1923 роках чекісти остаточно «зачистили» Холодний Яр ...

У нинішніх подіях війни на сході країни сили націоналістичної спрямованості бачать продовження холодноярських подій боротьби за Незалежність України. Сюди з'їхалися представники «Свободи», у тому числі нардепи на чолі з лідером Олегом Тягнибоком, «Правого сектора» і безпартійні, патріотично налаштовані люди з різних регіонів країни. Національна символіка, національний одяг і гасла «Слава Україні - Героям Слава»,
«Отаманам Холодного Яру тричі слава!», «Героям українсько-російської війни тричі слава!»- так проходило це свято.


Побували на ньому і кременчуцькі свободівці та активісти, зустріли ми чимало цікавих людей із різних регіонів.

 

Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО

 

Увагу привернула молода пара з дитиною, особливо оригінальне вбрання мами. Виявилося, що Михайло та Надія з Донецька, не так давно переїхали до Черкас. Кажуть, що їх навіть зупиняла машина ДАІ на в'їзді в Чигирин: підозра викликали донецькі номери…

Михайло був активним учасником Євромайдану в Донецьку і проукраїнських акцій. «На згадку» про ті події в нього великий шрам на лобі: в патріота кинули каменем прихильники «ДНР».

- Ми спочатку переїхали в Маріуполь. Але було дуже боляче, що навіть там ми не могли повісити український прапорець на своїй машині. За це вбрання мене могли побити. Хоча там були люди, які підтримували Україну, але були й інші, які псували машину в той час, коли ми виходили на мітинги ... І коли я завагітніла, ми вирішили перебратися в Черкаси, щоб вільно ходити і відчувати себе в Україні, - розповіла Надія . - Як каже наш син Максим: «Хочу, щоб у Донецьку був мир, і там підняли український прапор, але жити там не хочу ...»

Цього року свято козацької слави було особливим. Приїхало близько 500 воїнів АТО з різних бойових формувань, які відстоюють цілісність нашої держави на сході країни: батальйонів «Айдар», «Азов», «Полтава», ДУК «Правий сектор», «Миротворець», «Карпатська Січ» та інших.

Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО

 

Патріарх України-Руси Філарет освятив бойові прапори частин і прапори Холодного Яру - вони теж вирушили на схід, і під цими прапорами, під якими боролися наші предки, тепер боротимуться з російськими окупантами воїни АТО.

 

- Сьогодні Україна переживає складний час. Агресор напав на миролюбиву українську державу… Росія звершила агресію, і ми добре знаємо, що наміри цього агресора не обмежуються ні Кримом, ні Донбасом, ні навіть Україною. А наміри цього агресор більші – він хоче повернути собі слави другої наддержави. І заради цієї мети він готовий йти на все, - сказав у своїй промові патріарх Філарет, зазначивши, що Росія готова розв’язати світову війну.

 

- Але Бог – де добро, де правда, а там де зло – там правди немає, а значить і перемоги не може бути, - патріарх України-Руси впевнений у перемозі українського народу.

 

Так само налаштовані і воїни, що завітали на свято.

- Наші бійці приїхали і з передової, і з навчального центру. Один з наших підрозділів стояв у Пісках, інший в Широкино, у місцях бойових дій. Наші бійці ідейно мотивовані і збираються воювати до кінця, - говорить Андрій Стемпицький, командир ДУК «Правий сектор».

- А що для вас означає це свято?

- Це символічна земля в Україні, де попередники воювали проти стільки, скільки вистачало сил и наснаги. І зараз – це абсолютні історичні паралелі.

 

Під час вшанування героїв Холодного Яру відбулася посвята новобранців та презентація «Легіону Свободи», - символічного формування, до складу якого ввійшли всі «свободівці» з різних регулярних частин та добровольчих батальйонів. Наразі їх близько тисячі. Очолив формування Олег Куцин, який є командиром батальйону «Карпатська Січ» (на фото на передньому плані). Воїни присягнули на вірність Україні у Чигирині, на місці козацької слави.

 

Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО

 

Командирів батальйонів нагородили ювілейними орденами «Холодний Яр», відзнаку отримав і Юрій Анучин, командир батальйону «Полтава». Бійці приїхали на свято з передлової, з-під Маріуполя. Юрій уже рік в АТО і як командир демобілізуватися не збирається.

 

Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО

 

- Наш батальйон постійно на передовій. Тому така відзнака – це для нас велика нагорода та пам’ять про хлопців. На війні я вже рік. І там, де перебувають мої бійці, ніякого перемир’я немає, - зазначив Юрій Анучин.

 

По закінченні молебня бійці АТО вишикувалися у колону та пройшли парадом до стадіону, де продовжувалися урочистості на честь героїв Холодного Яру та новітніх героїв.

 

Під час них ми зустріли двох кременчужан, батька та сина, які разом воюють у батальйоні «Азов». 53-річний Євген Тарануха пішов служити слідом за своїм сином Павлом. Воюють Таранухи у гарячих точках – під Широкиним та Пісками.Павло був на Майдані, і фактично одразу ж після цього пішов до війська добровольцем. Батьки не сумнівалися у виборі сина. А після цього не всидів удома і Євген – швидко згадав свою навички військову спеціальність танкіста, здобуту багато років тому в армії.

 

Холодний Яр: тепер з козацькими прапорами йтимуть у бій воїни АТО

 

- Пішов добровольцем. Військкомат не хотів мене брати, ходив тричі. Це мій вибір, бо я хочу, щоб Україна була вільною, щоб усі ходили у вишиванках, як зараз, та раділи життю. Це ж така краса, коли люди посміхаються! – каже Євген.

 

Цього дня полк «Азов» поповнився добровольцями – близько півсотні воїнів фактично одразу по завершенні свят відправилися в АТО.

 

Вшанування героїв Холодного Яру цьогоріч ювілейне – воно відбувається вже вдвадцяте. Наступного дня, 26 квітня, на місцях слави предків традиційно освятили козацьку зброю.

Автор: Тетяна Донченко Джерело відео: radiosvoboda.org
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх