Війна із самогонниками

29.10.2009, 16:38 Переглядів: 4 067
26 жовтня «ТелеграфЪ» із кременчуцькими міліціонерами завітав у дві точки самогоноваріння та побачив як у нас борються із самогонниками..
Самогон по-міському, зі змієвиком.
Фото: Станислав Константинов

Неперевершений сморід, іржаві каструлі, пуста тара, готовий «напій» у пляшках із-під «Живчика» та «Утренней Росы» – картина з іншого життя, яке проживають деякі наші сусіди. Правоохоронці нам продемонстрували два методи перегонки цього «зеленого змія» – сільський та міській. Навіть, задля годиться, запропонували «зняти пробу». Ми понюхали, але пити не стали. Як цю гидоту п‘ють? Фе!!!

Перваковий Занасип

Неподалік школи №16 та дитячого садочку на Першому Занасипі жила у своєму будинку жіночка і гнала собі самогонку… Гнала-гнала, аж доки комусь чимось не допекла і не зателефонував цей доброзичливець до міліції. І приїхали міліціонери, і почали складати протокол про самогоноваріння, виливати у вигрібну яму бражку та ранковий «фреш»... Така собі страшна алкогольна казка.  
– Ми про цю адресу дізналися від доброзичливих людей, – пояснює в.о. начальника відділу громадської безпеки міського управління міліції Кременчука Юрій Шавров. – Нам анонімно зателефонували на телефон довіри (76-73-73). Сказали, що тут гонять і продають самогон.

 – За останні чотири місяці нам з приводу самогоноваріння телефонували 12 разів, – додає його заступник Аркадій Кухаренко. – Лише чотири підтвердилися. Просто сусіди воюють із сусідами – один на одного анонімно скаржаться… Було, ми й у засідках сиділи, чекали… Анонім обіцяв, що «погані люди» у сараї гонять самогон, до них цілий натовп алкашів ходить… Ми так нікого і не побачили, тому зайшли до господаря: нормальна людина, все зрозумів. Показав, що у сараї кролів тримає і поділився думкою про те, хто зробив наклеп.

Господарка оселі на Першому Занасипі сказала міліціонерам, що самогоноварить лише для себе, а не для продажу. Як їй не повірити? 
Міліціонер бере бідон із закваскою та йде надвір, до вигрібної ями. Туди виливається закваска та вранішня порція самогонки з пляшки з-під «Живчика».

Далі настає черга самогонного апарату: він гнеться, ламається та викидається. Господарку штрафують на 100 гривень.

Самогон по-сільському.
Фото: Станислав Константинов

Обличчя кременчуцького самогонника

Самогоноварінням у Кременчуці займаються переважно жінки пенсійного та передпенсійного віку. Вони мешкають, в основному, в приватному секторі. У малосімейках – це рідкісне явище: багато сусідів і швидко хтось здасть міліції. Змусити людину перестати гнати самогон може тільки смерть, або дуже важка хвороба. У цьому переконані кременчуцькі правоохоронці. Після того як у 2003 році із Кримінального кодексу зникла стаття «Збут самогону», покарання для викритих самогонників обмежується адміністративним штрафом 51-170 гривень. Адже підвести під кримінальну відповідальність надто складно – потрібно розвернути такий фронт робіт, який непоміченим у нашому місті не залишиться.

«Чтобы капал самогон мне в рот днём и ночью круглый год!»
Фото: Станислав Константинов

Буква закону

Виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 грн).

Кодекс України про адміністративні правопорушення. Стаття 176.

Придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення тягне за собою накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-85 гривень).

Кодекс України про адміністративні правопорушення. Стаття 177.

Зайняття забороненими видами господарської діяльності

1. Зайняття видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень)…

2. Ті самі дії, якщо вони були пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах (17000 гривень і більше) або якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за зайняття забороненими видами господарської діяльності, караються обмеженням волі на строк до п’яти років…

Кримінальний кодекс України. Стаття 203.

Самогон «Утренняя роса».
Фото: Станислав Константинов

Варимо по-сільському та по-міському

У теплому місці стоїть у пластмасових бідонах закваска, яка за тиждень бродіння стає брагою.

– Я даю у закваску дріжджі, цукор, воду, варення для смаку, – каже господарка. Щоб перебити запах самогонки.

Після того як бражка «дійшла» її заливають у сосуд (на фото – чорна каструля), під яким запалюють вогонь. Сосуд запаюється тістом, щоб не було випаровування. Із нього виходить наверх трубка. Через неї випаровується з бражки самогон. Трубка опускається у відро з холодною водою, і виходить із його низу. Звідси самогон, який через охолодження з пару знову перейшов у рідину, крапає у банку. Воду у відро-холодильник потрібно постійно підливати нову, бо вона нагрівається. Із 20 літрів закваски, зазвичай виходить 5 літрів самогонки. Відмінність від сільського способу в міському полягає в тому, що немає відра із водою, а самогон конденсується на змієвику, в який подається проточна холодна вода.

Молодіжний: у промисловому районі гонять у промислових масштабах

В одній із малосімейок на вулиці Молодіжній «самогон варив» 40-річний чолов‘яга. Його сусіди не здавали, а «викрив» дільничний інспектор міліції.

– До мене приходять люди зі скаргами або писати пояснення, – каже дільничний. – Наприклад, була сімейна сварка. Я питаю: «Чого сварилися? Чоловік п‘яний був? Де, з ким і що пив? Самогон? Де купували?» Люди відповідають і вимальовується картина, визначається адреса.

На кухні у чоловіка стоїть агрегат – міський, зі змієвиком. Готовий самогон розливається у підготовлену тару – пластикові та скляні пляшки. У сусідній кімнаті гріється закваска. Кілька рядів 40-літрових бідонів у два яруси накриті ковдрами. Невже це все для себе? 
– Для себе, для себе, – каже дільничний і посміхається. – На похорони, каже,…а що поробиш – час такий, зараз люди часто вмирають, – зітхає він. При нас самогон та закваску не виливали. На чоловіка пообіцяли накласти штраф (до 170 грн).

«Війна» у цифрах

Одну кримінальну справу завели цього року у Кременчуці на самогонників.

237 протоколів склали на самогонників у 2009 році.

375 літрів самогону знищили міліціонери.

10,88 тис грн штрафу мають сплатити самогонники і покупці самогону.

Картина не для слабонервних: брага, а за нею і самогон, відправляються у вигрібну яму.
Фото: Станислав Константинов

Цікаво

Термін «самогон» охоплює всі продукти одноразової перегонки спиртовмісної суміші. Зокрема, до самогонів відносяться: ром, сливовиця, ракія, чача, джин. Горілка в даний час самогоном не є, оскільки виготовляється зі спирту, отриманого методом ректифікації, на відміну від горілки, що виготовлялася до XIX століття.

Отримати в домашніх умовах якісні і безпечні для здоров’я перегінні алкогольні напої складно. При нагріванні браги для перегонки відбувається розщеплення цукрів, білків дріжджів, через що виходить безліч легких летких органічних сполук, в тому числі й отруйних. Наприклад, сивушні масла, метиловий спирт. Повне їх видалення не можна замінити навіть багаторазовим виморожуванням і хімічним осадженням в кустарних умовах.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх